Și mai avem pretenții de la adolescenți! Ce pretenții să ai de la copii când părinții lor nu știu să folosească tehnologia asta de "ultimă oră" numită chat.
ASL, PLS
Whattsapp-ul de azi, e pentru unii părinți mIRC-ul pe care nu l-au avut în tinerețe și dau în el ca-n oala cu sarmale de parcă ieri a apărut internetul. N-avem nici un pic de cultură și educație web. ZERO. Dar ce educație web vorbesc eu, dacă nu știm că telefoanele au memorie și nu pot face poze la infinit…
E o modă, prin școlile primare mai ales, că atunci se mai interesează părinții de copiii lor elevi, de a avea un grup al părinților din clasa respectivă. Ba nu unul, ci chiar două. Al doi-lea e "fără doamna" și e folosit pentru discuții cu privire la diverse ocazii deosebite: zi de naștere, 1 martie, 8 martie, inceput de an, sfârșit de an, etc. Celălalt e pentru restul de taclale cvasi-utile.
Cum faci praf o chestie mișto
Chat-ul, ca și praful de pușcă, are două tăișuri: ori faci artificii mișto din el, ori mitrailere, puști și tunuri. Doamnele mai experimentate sau care nu vor să se complice nu sunt pe grupurile de părinți. Pentru că știu ce înseamnă, cât haos este și pur și simplu nu vor să-și bată capul. Sarcina asta le revine unor părinti voluntari care transmit "pe grup" lucrurile utile: de ex. se face sau nu serbare, / excursie la, pe data de, costă X. Cine vrea? / Luni nu se face școală / Mâine nu merge microbuzul școlii. Veniți să luați copii la 12.00, și așa mai departe.
Evident că în funcție de cum scrii un anunț de genul ăsta (cât mai multe date, cât mai clar, mai simplu astfel încât să eviți întrebări stupide), apar mai multe sau mai puține întrebări de la părinții a vreo 20-30 de copii. Fiecare cu minim câte un părinte pe grup. Cum ziceam uneori, asta e o "sarcină" preluată de 2-3 părinți sau de "doamna". Fiecare cum dorește.
Unde nu sunt reguli, e haos. Și e greșit să presupui că toată lumea știe reguli de bun simț în comunicarea "pe grup". Iată câteva:
1- Când faci un anunț pe un grup de chat fă-l complet, simplu, clar și fără să lași loc de întrebări sau înterpretări. Oricum ele vor exista, pt că mereu e cineva care n-a înțeles.
De ex. Excursia la Cucuieții din Deal este pe data de 20.06.2017, cu plecare la ora 9.00 dimineața (important pentru că unii vor întreba: 9 dimineața?) din curtea școlii. Copiii pot avea pachețel cu mâncare și pungă pentru "vorbit" în ea. Întoarcerea e programată în jurul orei 20.00 tot în curtea școlii.
În schimb, în realitate comunicarea se face pe bucăti, intercalate de minim 4-5 întrebari legate de următoarele părți ale anunțului. Întrebări urmate de răspunsuri, din nou parțiale și apoi de alte 4-5 întrebări de la alți părinți intrați și ei în conversație, urmate de 2-3 răspunsuri de alți părinți "informați". Și dă-i și scrolează prin zeci de rânduri de chat ca să afli o chestie banală și utilă. După care se mai trezește un părinte care, evident că n-are răbdare să citească printre baliverne, și reia cel puțin 2 întrebări care au deja raspunsul mai sus. E superb, vă spun!
2 – Pe grupul "cu doamna" ea este cea care trebuie să dea răspunsuri valide. Ce a auzit mamica X sau tăticul Z la colțul școlii sau de la cealaltă clasă e egal cu zero. Atunci când sunt multe persoane trebuie să existe reguli și ierarhii. Altfel iese haos. Toți vor fi mai deștepți, toți se vor pricepe mai bine, toți vor ști ei mai bine. Sigur că pot exista și excepții. Dar să rămână excepții.
3 – Înainte să scrii ceva pe grup, citește tot ce s-a scris de la ultima ta accesare. Astfel poți evita să fii ridicol pui întrebări stupide la care deja s-a dat răspunsul . Știu că e nasol să faci asta când sunt zeci sau sute de linii de conversație complet aiurea. Dar nu contribui la poluarea discuției mai mult decât o fac restul deja.
4 – Nu e cazul să mulțumești, să aplauzi, să zici ok, la fiecare chestie, dacă nu ți se cere expres acest lucru. (cine e de acord cu… să zică… atunci da!) Unele chestii se presupun, pt că nu am ieșit nici unul din peșteră ieri. Fiecare mulțumesc, ok, etc înseamnă poluare a conversației la un grup de 30 de persoane. Nu e nici semn de respect, nici de bună creștere. Ce-ar însemna 30 de mulțumesc-uri la fiecare mesaj? Haos inutil!
5 – Evită emoticoanele. Sunt complet inutile și încarcă aiurea conversația. Și în general nu fă din grup(ul de părinți) locul tău preferat de chatuit și pierdut vremea cu prostioare. Get a room sau socializează cu altcineva. Dacă ai fi în fața clasei și restul părinților în bănci sunt sigur că nu te-ai maimuțării în fața lor cu zâmbilici, floricele la ureche, give me 5-uri, like-uri, lacrimi, flori și alte desene pe asfalt.
În alta ordine de idei…
Se poate să existe și grupuri organizate. De ex. la grupul părinților ai căror copii sunt la karate kiokushin-kai, e liniște. Nu prea comentează nimeni. 😀 Sempai dă anunțuri complete, clare, fără dubii. Și e relativ liniște! 🙂