50 ron pe zi

Nu vreau să știu răspunsul la întrebarea cât câștigați pe zi, vreau doar să vă povestesc despre un om. Care pare a fi om, în ciuda faptului că aparține tagmei mult blamate a meseriașilor. Am găsit un om să-mi tencuiască niste pereți. Îl plătesc cu fix 50 ron pe zi. Eu îi fac materialul și el doar tencuieste și dă tinciul. 50 ron/ zi… și ziua lui în week-end, începe la ora 7.00 a.m. și se termină în jur de 5-6 p.m.

Ca orice meseriaș care se respectă, mi-a cerut un pachet de țigări și o Timișoreana la 2l, pe care, atenție!, mi-a zis să i le scad din banii lui. Adica din 50 ron mai scadeam vreo 15-20 ron. Nu mi-a venit să cred și evident că am refuzat propunerea. I-am luat berea și țigările extra. Cu greu s-a lăsat convins să mănînce ceva la plecare. Eu, un astfel de soi de meseriaș, nu credeam să existe.

Un om la vreo 37 ani, care muncește legal de la 16 ani. Are suficientă vechime încât să se poată pensiona. Are 3 copii și o gospodărie care le asigură mâncarea. Are un servici  cu carte de muncă, 1000 ron/luna, bani pentru care întreține moșia unui “boier”, tunde iarba, pomii, repara ziduri, îngrijește grădina, chestii necesare oricărei gospodării. La ora 2.p.m. termină jobul și mai merge la alte lucrări pe care și le găsește singur sau la recomandări. Muncește pentru copii lui.

Eu i-am cărat 2 zile mortar cu găleata și trebuie să vă spun că n-aveți voi atâția bani care să-mi recompenseze efortul ăsta devastator de fiecare fir de mușchi și rupător de cel mai mic oscior din corp. Știu că în timp te obișnuiești și oasele ți se mai întăresc, dar e la naibii de greu.

Pentru 50 ron/zi? Ar trebui să respectăm mai mult oamenii care muncesc!

1 thought on “50 ron pe zi”

  1. Inainte chiar erau respectati, dar de vreo cativa ani au aparut meseriasi in constructii ca ciupercile dupa ploaie si au niste pretentii si un mod de a se comporta…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.