Tu ai fi pregătit pentru -45C ?

Ciclonul-bombă, cum îl numesc meteorologii, este un de adevărat pericol. Aduce temperaturi de până la minus 45 de grade Celsius şi deja a ucis 16 oameni până acum. 

sursa

 • Ce se poate întâmpla la -45C? Nu prea mă pricep, dar mă gândesc la gaze. Presiunea gazelor ar putea scădea suficient încât să n-ajungă la toată lumea sau să nu funcționeze centralele! Asigurați-vă că aveți un back-up pentru încălzire oricât de mic ar fi. Pentru majoritatea oamenilor, varianta 2-a e încălzirea electrică, deci suprasolicitare și posibil poc! Mai are cineva aerotermă, calorifer electric? Poate un panou radiant? Unele soluții sunt ieftine și e bine să le aveți acolo totuși.

 

 • Depunerea de gheață pe cabluri poate duce la ruperea lor, vântul poate doborâ stâlpi de curent. Ești pregătit pentru 2-3 zile fără curent? (deci fără căldură și probabil apă). Un generator mic de care și uiți în restul anului, o să devină brusc cel mai important obiect. Să zicem că nu stă nimeni cu benzina-n casă, (deși n-ar strica să ai măcar un litru într-un recipient metalic sau de sticlă) și te duci și scoți din rezervorul mașinii. Să zicem!

Mai pornește mașina la -45C? Și unde să te duci, ca să faci ce? Mâncare? benzină pentru generator?

Cred că prima chestie care-ți va lipsi va fi apa curentă. Să zicem că iei zăpadă și o topești. Dar unde, dacă n-ai căldură 😀

Dacă stai la casă ai mai multe variante pentru că în principiu ai mai mult spațiu de depozitare pentru chestii aparent inutile (generator, butelie, rezerve de apă, etc). De ex. poți ține o butelie cu gaz ca să încălzești o cameră cu o sobă pe gaz , poți păstra recipiente cu apă, pentru că ai unde și nu te încurcă, iar dacă soarta ți-a fost ușor potrivinică, ai un șemineu pe lemne, care poate încălzi tot parterul. Fără curent, fără gaz, fără complicații. Doar lemne și-o brichetă.

De alimente ce să mai zic: cârnați la garnită, sucuri de roșii, gemuri,  murături, făină, costițe afumate, șuncă afumată, vișinată, palincă, vin, miere, plante uscate pentru ceai etc.

De ce spun toate astea? Dacă măcar unul din cei care citesc pune la păstrat o sticlă de apă pentru că a citit la un nebun pe blog și aia îi va fi utilă, merită efortul!

Dacă-i prisosesc cuiva 130 lei și cumpără un calorifer electric care-l va încălzi la un moment dat, din nou, merita efortul!

Să nu uităm ce frumos a fost in 2012!

6 thoughts on “Tu ai fi pregătit pentru -45C ?”

 1. Noi stam intr-o zona unde temperaturile n-au obiceiul sa scada sub zero grade si totusi avem 3 calorifere electrice la indemana.
  Nu le folosim si cand le-am folosit a fost destul de rar si doar cu scopul de a incalzi o singura camera pentru ca incalzirea noastra merge pe doua camere simultan, respectiv etaj si parter, dar totusi chiar si acum cand incalzim toata casa le-am pastrat pentru ca nu se stie cand o sa fie nevoie.
  Totusi, suntem vulnerabili pentru ca avem single point of failure. Totul merge pe curent electric aici si daca pica reteaua ca-n Puerto Rico atunci riscam sa facem si foame si frig. E drept ca avem 2 fotovoltaice, dar sunt insuficiente pentru consumul necesar.
  Cat despre apa, cum apa de la robinet nu e potabila pe la noi, avem obiceiul sa facem stocuri pentru ca apa sa ne ajunga cel putin doua saptamani, iar in ceea ce priveste mancarea situatia e cam similara, desi, repet, suntem intr-o zona ceva mai blanda din punctul de vedere al climatului. Doar vanturile de 130km. sunt problematice pe la noi.
  Insa sfaturile tale sunt excelente si sper ca lumea sa inteleaga faptul ca indiferent de context e bine sa aiba ceva in caz de vreo “calamitate” dinasta.
  P.S. In Romania am mai prins temperaturi de pana la -35 de grade iarna si n-a fost chiar asa rau. Masina pe benzina a pornit 😀

   1. Pai nu sunt ale mele. Noi stam in chirie. Avem cate fotovoltaice si panouri solare pe bloc, in loc de acoperis. Fiecare apartament are asociate 2 fotovoltaice si un panou solar pentru apa calda, iar sistemul e facut in asa fel incat sa mai reduca din factura si cam atat. De asta zic ca n-or sa faca fata pentru ca e un sistem centralizat.

 2. Malin, spune si tu la ce zona te referi ca nu se intelege nimic. Poate esti in Cipru : )
  Acum doua ierni un prieten de-al meu a stat fara incalzire in perioada cu cel mai aprig ger mai mult de o luna (aproape 2 pana si-a cumparat aeroterma). Au fost sub -15C in Bucuresti in perioada aia si a trecut peste fara sa raceasca macar intr-un apartament de bloc neizolat la ultimul etaj.
  Cred ca sunt in fiecare sat din Romania familii care nu prea fac focul iarna. Unii fura curent – altii rezista cum stiu ei.

  la -45 o masina odata oprita nu cred ca mai porneste. Am vazut un reportaj din Siberia unde le tineau pornite permanent.

 3. De supravietuit, da. Am destule lemne sa fac un mic foc intr-un dormitor, cateva zile. Nu ca ar fi posibil sa ajunga temperatura la -45 in Olanda.

 4. Printre alte probleme, ar trebui sa bag animalele in casa (pt ca sa nu se conserve pana primavara 🙂 ). Pisicile le-as baga in hol, dar ideea de a baga cainele (pfuu) …
  Stiu cum e cu presiunea scazuta, mi s-a defectat centrala pe gaze intr-o vineri seara. O singura firma repara modelul de centrala, inchisesera, asa ca am stat pana luni. Am facut weekendul cu doua radiatoare electrice, cred ca erau minus 10 grade noaptea, am rezistat. Daca se intrerupe si curentul, ne mutam la socri, sa aibe si ei o bucurie 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.