Cum să-ți alegi bormașina

La articolul cu bormașina colegul Oană mi-a ridicat subiectul la fileu. Da, bormașina aia nu e profesională, poate că nici nu se compară cu De Walt.(as fi tare curios să văd ce pot alea! Cu Bosch, Makita m-am mai dat, dar nu cu De walt) Dar despre ce vorbim? Omu lucrează zi de zi cu ele, trăiește din munci făcute și cu bormașina și e normal să i se pară că orice altceva e jucărie. Micul Fermier zic ei că e semi-profesională. Dar nici nu contează ce zic. Eu am văzut ce poate prin muncile pe care le-am făcut prin curte (găuri în lemn, negrese lungi însurubate în lemn masiv, autofiletante înfipte în oțel de 3mm) și vă spun că mai mult de atât încă n-am nevoie.

Și acum mă gândesc la tine, la micul meșterilă care zace în aproape fieare dintre noi. Chiar esti dispus să dai 900 lei pe o bormașină cu baterii pentru că ai de prins 10 holzsuruburi pe an? Eu folosesc bormașina peste medie (ca timp) și mai mult de 100-150 de negrese în lemn sau alte șuruburi/găuri nu dau. LUNAR. Să zicem… cât? 1500 pe an?

În ritmul ăsta mor bateriile înainte să se ducă alte chestii (periile sau cărbunii, motorul sau altceva care ar putea face diferența). Și când se duc bateriile știți ce se întâmplă? O arunci! Poluezi planeta! N-ai ce altceva să faci cu ele.  Eu am 3 pe care trebuie să le arunc! Nu există baterii mai bune. Tehnologia e cam aceeași și n-a evoluat prea mult cam de multicel. Deci să nu credeți că bateriile de la un De Walt sau Makita vor fi cu mult mai breze, pt că nu sunt. Mor cam la fel de repede.

Și atunci vă întreb pe ce dați de 3 ori mai mulți bani la mărcile premium? Din ăia 900 lei avem așa, (zic eu):

 • 300 lei marca. Pt că e marcă recunoscută, plătești! No problem! Și eu sunt client de brand și-mi plac unele chestii doar pt că-mi place brandul. Cum ar fi Pepsi în loc de Cola. Aceeași otravă, dar aleg Pepsi, just because!
 • 300 lei sunt probabil chestiile de detalii mai bine executate și poate materiale mai bune. Butoanele mai fiabile, plasticul mai bun, suruburile mai bine strânse, matrițele în care s-a turnat mai bine executate, aliaje mai bune și tot așa. Putem înțelege asta, dar tu, meșterilă, n-o să simți nicioadată aceste diferențe. Pt nu o să ajungi cu exploatatul bormașinii în punctul în care ele să facă diferența.
 • Restul de 300 lei sunt piese, costuri efective de producție, marketing și alte baliverne.

Așadar alege-ți bormașina gândindu-te și la chestiile astea:

 • ce treburi fac eu cu ea? cât de des?
 • Câtă nevoie am de baterii? Plec cu ea pe munte? Da, atunci îți iei una cu baterii de 5A, nu de 1.3A
 • Lucrez mult timp cu ea? am nevoie să fie ușoară? Ma sui cu ea pe acoperiș?
 • Ai nevoie de 2 baterii. Majoritatea așa vin cu 2 baterii, dar altele vin poate cu mai multe baterii.
 • O vrei verde să n-o găsești prin iarbă? sau roșie, galbenă s-o găsești imediat unde ai lăsat-o.
 • etc.

 

3 thoughts on “Cum să-ți alegi bormașina”

 1. Prima mare diferenta intre uneltele de jucarie si cele profesionale este timpul de utilizare.
  Am cumparat odata un slefuitor cu banda. Fiind zgarcit, l-am luat pe cel mai ieftin (o mizerie de la obi parca). Problema principala nu era calitatea constructiei ci o mica instructiune din carnetel, care imi spunea sa fac pauza de 30 min (parca) dupa fiecare 15 min de utilizare.

  Despre bormasina, eu cred ca merita sa dai mai multi bani pe una mica de 10,5 – 12 V, pe care o vei folosi mult si la multe activitati. In rest, Lidl rulz.

 2. Am avut una de la Lidl de 20V și 2.5Ah parca.
  250 lei.
  Super s-a mișcat pînă cînd am lucrat ceva mai serios, scos niște holșuruburi, fără a le porni manual.Dusă a fost în acel moment.
  1 an jumate.
  Am cumpărat un Ryobi sh dar este altceva. Am încercat un acumulator de 4Ah și s-a simțit diferența față de unul de 1.3Ah.
  Dacă este utilizată la chestiile din jurul casei atunci sculele de la Lidl sînt k.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.