Energie verde ep. 3- Am lumină gratis

… mă rog, aproape gratis.

În prima zi în care am început să producem electricitate, vremea n-a fost de partea noastră. Seara pe întuneric am facut legăturile provizorii între panoul solar și baterie. A plouat toată noaptea și a continuat să fie înnorat și să plouă toată ziua urmatoare.

null

În seara respectivă bateria era suficient de descărcată, încât nici ledurile mele minunate nu luminau mai mult decât o lumânare aprinsă pentru vii. Ledul verde arată că legăturile și sistemul în general funcționează corect, dacă e roșu înseamnă ca este un "malfunction" undeva care trebuie reparat.

Ledul roșu care abia pâlpâia rar, e primul din seria celor 4 care arată gradul de încărcare al bateriei. Ultimele 2 ar trebui sa fie verzi când bateria e încărcată mai bine.

null

 

După o zi ploioasă și destul de întunecată, panoul a reușit să producă ceva watti. Astfel încât la un moment dat, spre seară, s-a aprins și cel de-al doi-lea led, portocaliu. Și asta în condițiile în care pe o astfel de vreme panoul produce cam 10% din capacitatea lui maximă, 245w/h.

null

 

ÎNSĂ, cea mai mare realizare a fost faptul că toată seara am folosit luminile în mod normal, fără economie, fără generator și ne-am vazut de treabă ca într-o zi  obișnuită. Totul a fost ok, lumina avea intesitatea normală. Acum vreau mai multe leduri si pentru terasă, curte, magazie si restul "duliilor" din casă ramase libere.

…and so it begins!

31 thoughts on “Energie verde ep. 3- Am lumină gratis”

 1. Cred ca la anul o sa incep si eu sa investesc in panouri.
  Vreau sa trec pe panou pompa submersibila si luminile din curte.
  Plus alte chestii. Gen camere de supraveghere.
  Si asta poate fi o idee si pentru tine. Ai mentionat generator, deci inca nu ai curent de la ENEL?
  Ideea la mine e sa trec pe panou diverse lucruri care trebuie sa fie independente de ENEL si caderile de curent de la ENEL.
  Plus chestii care as dori sa consume din ce produc eu.
  Spun pompa submersibila pentru ca in caz de pana de curent, pompa trebuie functioneze daca e cazul. Pentru ca stau la margine de cimp, care mai prinde si ceva flacari vara, as vrea sa stiu ca am apa la dispozitie.
  Camerele de supraveghere trebuie sa fie si ele functionale non-stop. Nu se stie cind iti da jos siguranta unu cu ginduri necurate.

  1. Corect, nu suntem conectati la reteaua ENEL sau alta retea electrica! E foarte ok abordarea ta. O parte din consumatorii mici sau cei vitali e bine sa aiba un back-up permanent. Se va simiti si la factura la ENEL. cred ca 2-3 panouri cu 2 baterii de 100A te rezolva! Depinde ce putere are pompa!

  1. In medie bateriile dedicate sistemelor solare, cele de tipul deep cycle, au o durata de viata de aproximativ 5 ani sau cateva sute (200) de ciclii de incarcare descarcare de 80% sau cam asa ceva. Eu am acum o baterie normala de autocamion. O am de noua, de vreo 2 luni. Mă astept sa tina cativa ani. Cele auto nu sunt concepute pentru ciclii multi de descarcare/incarcare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.