De ce nu cred în ariile protejate

Pentru că Vali a stârnit niște discuții care m-au zgândărit pe facebook, simt nevoia să spun ceva aici pentru posteritate.
Cu foarte puține excepții (acumulări de apă potabilă,de ex.), conceptul de arie protejată e o prostie. E o prostie în general și e o prostie în particular la noi în țară.
E o prostie în general pentru că natura nu funcționează pe arii. Exceptând biotopurile, natura e un tot unitar pe tot globul. UN sistem din care noi oamenii facem parte și e absurd să-l privim ca pe ceva dincolo de o graniță imaginară. Natura nu are granițe, începe aici și se termină acolo așa cum greșit avem tendința să o vedem. Natura nu începe nici pe Valea Prahovei, nici din Retezat și nu se termină nici pe plaja Corbu sau la Gura Portiței. Natura e peste tot și NOI trebuie să ne comportăm impecabil față de ea ORIUNDE am fi pe Terra.
E o prostie la noi pentru că după 50 de ani de comunism în care am fost tot timpul obligați să… și după 20 de ani de libertate prost înțeleasă în care orice e obligatoriu e comunism, noi n-am înțeles de ce e bine să strângem gunoiul de oriunde și că asta nu e nici o rușine și nici o chestie cu care să te lauzi pe facebook sau să o faci dintr-un exces de zel de 1 mai sau cu ocazia zilei ăleia de mare curățenie națională, al cărei nume îmi scapă. Nu, asta e ceva normal care trebuie să facă parte din comportamentul nostru zilnic.
E o prostie să scrii pe o pancartă că e arie protejată și să te aștepți să fie curățenie după x sute de turiști, deși tu n-ai pus un coș de gunoi la dispoziție. În general e o ABSURDITATE să interzici ceva, apoi să sancționezi abaterea, DAR n-ai oferit alternativa comportamentului pe care ți-l dorești de la oameni. (asta e valabil oriunde: n-avem parcări, dar dăm amenzi la mașini parcate ilegal, n-avem treceri de pietoni, dar amendăm pe cei care trec ilegal, n-avem coșuri de gunoi, dar îi amendăm pe cei care aruncă pe jos, etc. – e o chestie de uzability dacă ne gândim bine.)

Pe de altă parte, deși nu cunosc dedesubturile problemei, mie îmi cam miroase a birocrație, bugete, politică și șpagă tot conceptul ăsta de arie protejată, parc național, etc așa cum este la noi. De ce? Nu știu, poate pentru că au apărut peste noapte tot felul de parcuri naționale și arii protejate, delte și alte minuni, iar în realitate nu s-a schimbat nimic în afară de pancarta de lemn care te anunță chestia asta. Dar cum ziceam, nu cunosc. Cine știe să spună.

Hai s-o spun și p’asta deși se învață la grădiniță probabil: coșurile de gunoi și toaletele ecologice sunt semn de civilizație, semn că ne pasă de natură (fie ea și arie protejată) și nu, nu e ok să faci caca în pădure pe principiul că e biodegradabil, iar faptul că faci pipi la toalete din plastic nu înseamnă că încurajezi poluarea mediului cu plastic.

1 thought on “De ce nu cred în ariile protejate”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.