Azi e ziua Francofoniei

            Joyeux Anniversaire! sau cum s-o spune pentru ca, sincer, din toate orele de limba franceza nici macar un “La multi ani!” nu mi-a ramas in minte. A trebuit sa caut pe Google.

Azi e ziua in care toti francofonii (de pe la noi cel putin) se plang ca francofonia moare incet, sugrumata de mizeria si batjocura de romgleza sau Globish si ca statul roman nu face nimic pentru a opri cchestia asta.

             Departe de mine orice gand rau despre cultura franceza. Are locul si rolul ei bine stabilit si merita sa fie cunoscuta de cat mai multi oameni, dar de la asta si pana la a cere masuri de incurajare artificiala a folosirii unei limbi, e cale lunga, iar o astfel de masura de sortita pieirii, ca de altfel orice masura de a directiona in vreun fel limba vorbita de oameni oriunde, oricum, oricand. Am spus-o si o voi repeta, limba e un lucru natural, un fenomen, care evolueaza de la sine si pe care prea putin il poti controla prin masuri legislative sau programe culturale destepte.

             Fiindu-mi mai mult antipatici decat simpatici, trebuie sa recunosc totusi, faptul ca americanii au facut o chestie desteapta cu efecte in domeniul asta (efecte de care ei habar n-aveau): au “inventat” internetul  si l-au dat maselor. Restul, limba, cultura, au fost invatate de la sine de restul lumii. Francezii ce-au facut? s-au incapatanat sa spuna ordinateur la PC si sa se planga vis-a vis de termenul French fries.

photo

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.