Bihor couture

Cumva am dat peste chestia asta și am aflat că există bihorcouture.com. Știu, povestea e mai veche. Dar cine a avut ideea asta e… nici nu știu cum să spun. Din ce știu eu,  povestea a început de la faptul ca Dior sau cineva din regnul ăla, s-a dus la un muzeu în New York unde a văzut un costum popular românesc  de la 1500 toamna și a zis:”Băi, ce tare e chestia asta! Ce-ar fi să fac și eu ceva asemănător.” Și au ieșit niște haine, o cămașă buclucașă care se vindea cu 30 000$ și care seamănă izbitor de mult cu ce fac mămăițele astea din Bihor.

Apoi, în cineva de pe la noi s-a umflat mămăliga patriotică și a venit cu ideea asta de bihorcouture pentru că

While it makes sense for inspiration to happen, we think it’s a bit unfair that nothing returns in terms of money or even PR to the community that’s struggling to keep traditions alive. As a result, these traditions are dying.

Nu știu voi ce părere aveți, dar mi se pare că nu e chiar așa. Adică e o linie fină acolo între inspirație și plagiat. Bun, să zicem că e plagiat! Mămăița aia nu a inventat ea peste noapte modelul ăla. E o chestie care se transmite din generații în generații și autorul… stilului, dacă ar exista, se pierde în negura istoriei. Deci cui și de ce să-i dea bani Dior? Și de ce doar celor din Bihor?  Pt ca rimează cu Dior și sună bine campania? Modelele alea sunt și-n Bulgaria și-n Ucraina, Cehia, Moldova etc. De ce să nu dea tuturor comunităților de acolo bani?

Eu cred că fix pe dos campania asta. În loc de “Uite ce tari suntem, de ne-a copiat și Dior, hai la noi că vindem mai ieftin și mai bun/autentic/etc!” ei zic “Huo Dior că ai copiat de la noi care de fapt suntem ăia originali și săraci. Și vinzi scump și noua nu ne dai nimic. Rușine!” Focusul nu cade pe ce trebuie! Sigur că au și ei niște cămăși la pre-order pe site, dar… s-au concentrat pe partea nasoală. Părerea mea!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.