Faimosul imperiu civilizator turc și-a lăsat amprenta și asupra spațiului mioritic, acum câteva sute de ani, iar blajinul nostru popor păstrător de tradiții, a înghițit și asimilat o bună parte din beneficiile oferite de această mare cultură.
Una dintre aceste beneficii o putem regăsi și astăzi, după sute de ani, în special în zona litoralului: buda turcească.
Faimoasa și igienica budă turcească este prezentă în anul de grație 2014, într-una dintre cele mai frecventate zone turistice din România.
Ministerul turismului ar putea chiar face din toate budele turcești din Dobrogea, adevărate atracții turistice, pentru că jeg, mizerie și infecție mai mare decât în aceste bude, nu cred că există decât la frații noștri indieni.
Buda turcească este rezultatul intersecției lenii mediteraneene, prost înțeleasă de barbarii nomazi și graba lor tipică de a nu rata distracția următorului oraș incendiat.
Patronii de terase de pe litoral s-au gândit așa: De ce să facem o budă normală pe care trebuie să o spălăm zilnic sau de câteva ori pe zi, când avem soluția medievală a civilizației turcești de a săpa o groapa și rezolva problema. Copiii? Ce copii? Nomazii n-aveau copii, îi luau gata făcuți și crescuți de alții, prin urmare apți pentru budele lor. Încă o dovadă a geniului budei turcești.
Veceul bunicilor, ăla din fundul grădinii, îl știți… e lux, credeți-mă! Mergeți la mare în România, faceți turism spre binele țării, frecventați stațiunile de la Mamaia pân’ la Mangalia. Cu mici excepții, adică acolo unde nu se mai respectă sfânta tradiție, veți cunoaște budele turcești, dătătoare de senzații tari, de neuitat.