Multă lume s-a oripilat la ideea că unii (Finlandezii să zicem) doresc, se gândesc, să renunțe la predarea obligatorie în școli a materiei numită caligrafie. Omenirea s-a împărțit ca de obicei în 2 tabere: cei care sunt de acord cu reunțarea la scrisul de mână(?) și cei care cred că vom ajunge ca ăia din Idiocracy.
Eu zic așa:
1- vorbim de caligrafie, adică scrierea de mână cu litere mari și mici de mână. A se înțelege că putem scrie de mână cu litere de tipar (mari).
2- Vă amintiți când în facultate luați cursurile doar de la fata aia care scria superb și înțelegea toată lumea ce a scris? Era cam una la 20 de studenți. Ăsta e un efect al caligrafiei.
3- Ați reușit vreodată să “descifrați” o rețetă scrisă de doctorul de familie? sau de orice doctor?Da, tot un efect al caligrafiei.
4- De ce pe majoritatea formularelor se cere completarea cu majuscule? Ați ghicit, tot din cauza caligrafiei.
5- Când ați scris ultima dată de mână mai mult decât semnătura voastră? Nu vi s-a părut ciudat?
6- Mi se pare mult mai util și mai necesar societății din secolul 21, ca cei mici să poată recunoaște literele și să le scrie pe dispozitive electronice (litere de tipar).
7- Dacă ne cade curentul, (moment în care oricum toată omenirea se oprește din mers) și prin absurd e nevoie să scrii ceva cu pixul pe hârtie poți oricând reproduce literele de tipar. Deci nu dispare civilizația umană.
Caligrafia e un fel de artă, e o pictură complicată pe care copiii de 6-7 ani se așteaptă să o stăpânească. Ceea ce nu se întâmplă din varii motive (motricitate complexă, muschii ăia abia atunci se dezvoltă, necesită răbdare și perseverență, etc) Motiv pentru care odată cu vârsta oricum fiecare scrie cum vrea el și iese o ciorba de litere amestecată cu unghii de porc.
8- Orice beneficiu psiho-motric pe care îl poate aduce caligrafia în actul de educare, sunt convins că îl poate aduce orice curs de pictură sau desen.
9- Caligrafia va rămâne o nișă, o știință opțională pe care cei pasionați o vor duce pe cele mai înalte culmi. Nu va dispărea, ci doar își va găsi locul ei în lumea secolului 21.