Schimbând furtunul de pe un șanț pe altul, în timp ce udam roșiile, am avut o revelație. Mi-am dat seama că-mi scapă momentul în care noi toți am devenit proști. Să vă explic.
Știm cu toții sintagma roșii bio sau mere eco, naturale și alte asemenea sintagme. Le știm și chiar le folosim. Eu nu înteleg cum și de ce am ajuns să dăm atribute pozitive unor lucruri care până nu demult erau normale. Când au devenit roșiile din grădina lu’ bunica ceva excepțional și de ce am fost noi atât de proști încât să acceptăm să le spunem roșiilor normale că sunt bio, eco sau naturale? Când normalul a devenit ceva elitist, ceva rar și deosebit? Cine a coborât standardele astfel încât chestia asta să se întâmple? Și de ce lăsăm să se întâmple asta în jurul nostru?
De ce nu spunem roșiilor din supermarket sau mizeriilor turcești, de ce nu le spunem, roșii infecte, sau roșii mizere. Da, stiu unii le mai zic, fără gust, eu le mai zic de plastic. “Luăm roșii?Sunt d’alea de plastic? Atunci, nu!” Fără gust și đe plastic n-au aceeași amplitudine a impactului ca bio, eco, naturale. Ca să n u mai zic de preț, care, judecând după criteriul simplu, natural vs chimicale, bazaconii, e fix pe dos.
tu vrei sa te lauzi cu rosiile tale:))da arata bine si asta o zice un true agricultor:))
:)) sa-ti spun, sa nu-ti spun… 🙂
Bogdan Predescu liked this on Facebook.
Schimbind furtunul de pe un sant pe altul?
Dude, ia-ti din ala cu picurare si ai scapat de griji. Il lasi o ora, doua seara si gata. Crede-ma, nu mai ai griji pe urma. Poti sa-l conectezi la un butoi pus la 1m (adica o sa ai presiune de 1atm)
Investitia merita fiecare banut. Nu cred ca treci de 100 de lei cu tot cu coturi si robinet.
Cam 500 ron calculasem anu trecut la ce am eu nevoie. E ok ideea o stiu si eu, dar nu e printre prioritati acum!
Nu pricep, cita gradina sa ai de sa fie nevoie de 500 lei? Nu-ti trebuie super furtun. Din alea plate sint ok si de ajuns. Costa circa 50 lei o rola de 100m la Hornbach si are inclus si robinet si inca vreo doua chestii.
Vrei sa zici ca 200 m nu ajung la tine? :))
Nu stiu despre ce furtune vorbesti. Poate avem in minte solutii diferite. Ar fi vorba despre aproximativ, asa din minte, intre 100 si 150 m maxim. Poate ajung si 100 in prima faza. Ma interesez! 🙂
Furtun din ala care fara apa in el zici ca e o banda. Cu gauri la fiecare 10cm. 100m pe rola.
De unde ai ajuns tu la 500 le, nu inteleg.
Insist putin pentru ca e vorba de o optimizare foarte misto. Plus cistigul de timp de stat cu familia in loc sa stai sa uzi diverse. La mine conteaza aspectul asta. In anii trecuti stateam minim o ora pe afara sa ud totul calumea. Si o ora seara, in timpul saptaminii cred ca conteaza. Am mari indoieli ca nevasta sta linga tine mereu cit umbli tu prin gradina 🙂
Ai dreptate cu timpul pierdut cu udatul. Eu calculasem pe o solutie cu tuburi de diverse dimensiuni din ce in ce mai reduse ultimele fiind subtiri ca o pasta de pix, ce picurau direct la radacina fiecarei plante. Era ceva dedicat, dar evident mai scump.
sistemu de udat prin picurare e superokey,da poate cateodata mai vrei sa scapi de gura nevestii si atunci te duci si uzi cu furtunu,io asa am facut am pastrat 5 randuri la care nu am pus system ca sa pot bea o tuica in liniste:))
:)) tb sa existe un echilibru in toate
si eu am avut aceeasi problema de cand a aparut conceptul/”trendul” bio, astia vor sa reinventeze ce faceau bunicii nostri si sa para si ceva nemaintalnit, nemaivazut, nemaipomenit ?! :))
oricum, cei care au avut bunici la tara sau au fost si mai implicati de atat, nu sunt atat de ”impresionati” de tot ce vrea sa insemne bio pe tarabele de la orase.