Mă uitam la ce iarnă e prin unele județe și mi-am amintit de un review al situației la zi al celui mai prepper dintre prepperii din .ro și am zis că n-ar strica să mă laud fac și eu inventarul. Așadar la jumătatea iernii 2017-2018 situația e următoarea:
Haine
Avem cu toții haine de iarnă, cam tot ce are toată lumea. Nimic spectaculos, majoritatea din Decathlon, gama de mijloc. Geci, bocanci, pantaloni de fâș, bluze de luat pe piele, șosete, izmene, mănuși, căciuli, o pereche de ochelari de schi, și la o adică merg și ăia de bazin 🙂 dacă suflă vântul tare (d’aia avem toți).
Noi, adulții, avem parazăpezi. Copiii n-au încă. Mi s-au părut scumpe alea de copii și le rămân mici. Cel mai probabil le vom lua unele de oameni mari la un moment dat pt că e ok daca le ajung peste genunchi! Zic eu!
În caz că vine viscolul și zăpada și se blochează drumurile câteva zile, să zicem, avem:
Mâncare și gătit (back-up și ongoing)
- Aragazul e pe butelie, și iarna am grijă să am una plină de rezervă tot timpul. În plus mai am și aragazul de camping cu vreo 2 butelii
- Aș putea pune la o adica și șemineul, care-mi permite să fac un foc în casă și dacă ai foc, deja ai sărit o etapă a evoluției. Nu mai ești culegător și te-ai dat jos din copac.
- 1/4 sac de făină(pâine, clătite, gogoși, cozonac – așa rapid dacă ai și restul de ingrediente)
- +10 borcane de gem/dulceață
- nenumărate sticle de suc de roșii
- ceva compoturi
- niște murături
- mălai
- griș
- ceva zahăr
- miere (e pe terminate, dar ajunge)
- 4-5 feluri de plante de ceai
- Cerealele nu lipsesc
- ouă, pt că avem matrițele care la o adică pot deveni și sursă de proteine.
- Cârnați la garniță (e cam la jumate garnița)
- o grămadă de untură
- Vreo 4-5 fleici bune de șuncă afumată
- 3 feluri de țuică
- vișinată
- ceva vin, dar nu mult.
- Ulei (de măsline și de floarea soareluli) dacă e nevoie.
- Condimente
Astea fiind chestii care stau de regulă în casă, nu se strică sunt cam tot timpul accesibile. În rest rămân chestiile care sunt ceva mai “efemere” pâinea, untul, lactate, mezeluri, astea sunt în casă pâna se consumă, după care luăm altele.
Căldură
- Centrala pe lemne. Are nevoie și de ceva energie, dar nu multă. Să zicem că e viscol și zăpadă câteva zile, -40C probabil va merge centrala vreo 2-3 zile. După care, dacă nu se eliberează panourile fotovoltaice de zăpadă, va trebui să apelăm la șemineu, (sau la -40, mergem cu centrală+șemineu)
- Șemineul are undeva la 13KW căldură. Necesarul casei fiind vreo 24KW. La peste 0C șemineul face față la toată casa dacă ținem ușile camerelor deschise. Ceea ce e mare lucru.
- Soba pe gaz pe care o putem folosi în caz de -45C
- Pastile de aprins focul am mereu 2-3 cutii. Cum trec la ultima, mai cumpăr 2-3. De obicei am.
- Brichete sunt vreo 2-3
- Am și 10 cutii de chibrituri
- aragazul de camping are aprindere cu scânteie. La fel și aragazul din bucătărie.
Probabil că la viscol și -45C am închide cumva etajul pe casa scării și am încălzi doar parterul cu una, două sau toate metodele de mai sus. Am trage colțarul mai lângă șemineu și am dormi toți pe canapeaua lui extensibilă. (ceea ce oricum facem vinerea pentru că e pijamas party de multe ori. Doar pt că e vineri)
Apă
- avem pentru băut cam 10 litri mai mereu. D’asta bem de ceva timp. 2 sticle de 5l cu pompiță de plastic.
- Însă apă bună avem și în puț. Cam 50l sunt în hidroforul din care se alimentează casa în mod normal. Ăsta se umple de 2-3-5 ori pe zi în mod normal. Mai sunt 100l în boilerul de apă caldă.
- Dacă am rămâne fără prea multă energie, ar trebui să facem economie la apă pentru că la -45C, nu cred c-ar mai porni generatorul, decât dacă l-aș aduce în casă, ceea ce în cazuri extreme se poate face și se poate porni de ex. într-o cameră sus pentru vreo 2-3 minute cât să meargă pompa să bage apă în hidrofor.
- Apa caldă există câtă vreme merge centrala. Boilerul are 100l și stă caldă cam 2-3 zile maxim.(iarna)
- În caz de necaz mai mare, da, putem topi zăpadă.
Energie în general
- Am butelia de la aragaz și una de rezervă cum spuneam. Și cele 2 mici de la aragazul de camping.
- De obicei am grijă să depozitez în casă lemne cât pentru 2-3 zile ca să nu ies prea des. Am loc mult sub șemineu și mai am un loc în camera tehnică lângă centrală.
- Benzină pentru generator. (am ceva în generator și într-o canistră de care am grijă să nu rămână goală)
- Panourile fotovoltaice, sunt principala sursă de energie electrică. Dacă ar fi vâjul mare, ele s-ar acoperi probabil de un strat mare de zăpadă și n-ar mai funcționa ziua (deși depinde cum bate vântul, uneori le poate descoperi de zăpadă, dar să zicem)
- În baterii, la limită cu economiile de rigoare, curentul mi-ar ajunge pentru centrala cu lemne și iluminat, zic eu cam 1 săptămână. CU ECONOMII. Poate mai mult, nu știu, n-am încercat, sper să nu fiu nevoit.
Altceva, ce-ar mai fi? Baterii externe am una-două, dar mici, 5-6 board games, lego, avem o grămadă, niste puzzel-uri. Unu cu 1000 de piese care nu e nici 10% terminat. Am avea cu ce să ne omorâm timpul în casă!
Ce mai e?
cred ca ar trebui sa iei serios in calcul un scenariu mult mai posibil decat -45C si anume ca s-ar putea sa stai zile bune fara energie electrica si izolat in caz de viscol. nu stiu cum este cu panourile in cazul asta (chiar, esti conectat la reteaua electrica sau panourile sunt unica sursa de energie?)
nu e o drama sa ramai fara curent daca ai soba/semineu iar mancarea cred ca este ultima ta problema in conditiile in care poti gati la o flacara si ai ceva prin camara.
Nu vad nimic despre rezerva de medicamente si materiale de prim ajutor. Daca un membru al familiei face vreo nasoala in vreme de SHTF ce faci?
nu stiu unde stai dar pare izolat din pozele pe care le-am vazut. un utilaj pe benzina/motorina (freza de zapada gen) care sa iti faca partie pana la drumul dezapezit de autoritati ar fi util.
radio, baterii++, termos, franghii ca sa poti face traseu pana la gaini sau unde mai mergi daca viscoleste apocaliptic, rezervorul plin sau o canistra pe undeva (pornesti masina si poti alimenta telefonul mobil), lumanari (pot sa fie si parfumate ca sa condimentezi perioada de sinistrare ; ) )
Sunt offgrid de 8 ani. Termos am, radio vreo 2 + telefoane, medicamente putine + o trusa de prim ajutor ((lidl). Am funii. Lumanari nu. Lumina e la 24 V
Mno’ am facut si eu ceva stocuri azi pentru ca nu se stie ce vremuri vin: https://zpoz.net/MEoQD; 😀
Buuun:))
Buna lista
Voi va dati seama ca traim langa orase, da? Vine viscol (daca vine) nu apocalipsa. Traseu pana la cotetul gainilor? Da’ unde sunt astea frate, in padure la 5 km?
Stau si eu la fel de izolat, la curte, nu departe de Haivas. Cred ca avem perceptii diferite despre iarna :))))
:))
stai, mane, ca am plecat de la scenariul cu -45C! viscol nebun am mai prins in viata mea dar ger sub -25~28C nu prea in zona asta.
pentru ger din asta special recomand carti, multe carti! to’felu de genuri literare, numa’ sa aiba pagini cat de multe si coperti cat de groase. cand vine shtf-ul le arzi in semineu ca in The Day After Tomorrow. : ))
:))))) Da, am plecat de la scenariul ăsta pentru că am citit că pe americani i-a lovit cu -45C de nu s-au văzut pe acolo prin New York, care nu e foarte diferit de clima noastră! Deci m-aș aștepta să ne lovească și pe noi un ciclon d’ăsta bombă. Cândva! 😀
La -45 de grade e rezonabil sa credem ca saracele gaini au decedat daca nu au fost puse la adapost.
In iarna din 2012 (aproximativ -25 /-28 de grade noaptea, pe o perioada de peste o saptamana din februarie), foarte multi caini lasati afara chiar si in cotete au murit.
Deci gainile pot fi trecute la “hrana rece”.
Le bagi în pod. 😀