Despre cât de prost e programul ăsta am mai scris. Ideea e aparent bună, dar aplicarea lui complicată, îi dă la final, un randament foarte prost. Acum e supus dezbaterii publice Programul Casa Verde 2016. Se merge pe același principiu primul venit, primul servit până se termină banii alocați. La rugămintea vecinului meu care are mai multă încredere în statul român am încercat să aflu ce trebuie făcut.
"Intri și tu pe site-ul ministerului mediului și vezi acolo". "Gata vecine, ce nu fac eu pentru tine".
Intru pe site și-mi prind urechile acolo. Nu găsesc nimic de casa verde în afară de un banner cu "green house" care nu duce nicăieri și niște scris banal cum că există programul Casa Verde pentru persoane fizice, printre alte 20 de programe. Excelent.
Dau pe Google…
…"programul casa verde" și ajung pe alt site, al Administrației Fondului pentru Mediu, văd link în stânga și-mi zic: "Am înfrânt! Depun și eu dosarul" Doar ca la linkul ăla Casa Verde persoane fizice e doar o listă de plângeri, contestații și alte bălării legate de programul Casa Verde din anii trecuți. Deci NU! Înapoi la goagăl. Soluția am găsit-o tot în mediul privat, pe un site dedicat surselor de energie regenerabilă, cu model de cerere, cu FAQ și tot ce trebuie. Apropo, alte malformații: se deconteaza doar cheltuielile de după semnarea contractului. Adică dacă-ți pui sistemul pe banii tăi și poți demonstra cheltuielile, nu se pune, pt că n-ai semnat cu ei. Astfel tu nu contribui la efectul lu' pește prăjit urmărit de programul ăsta. Mă enervează cumplit chestiile gândite cu curu, exact ca francezii, facem ca să fie, ca să aibă alți tâmpiți de lucru.
Cât de simplu ar fi fost de exemplu o măsură de genul: "La achiziționarea de panouri fotovoltaice/de încălzire/pompe de căldură, nu se plătește TVA." Ar fi avut TOȚI 20% reducere din prima." Cât de greu e asta de aplicat? Habar n-am, o fi în spate, deși mă îndoiesc, dar la bizon, la client, e extrem, extrem de simplu. Nu plătești TVA. Apoi, mai alte pârghii banale și valabile pentru TOATĂ lumea, nu doar "primii serviți", ORICÂND, nu doar până se termină banii, de ex.: "20%-50% reducere la impozit dacă ai panouri de încălzire" sau "5-10 ani nu plătești deloc impozit" și așa mai departe.
Ca să fie și de bine. Să izolăm casa cu lână.
O chestie nouă adusă de programul Casa verde 2016 și care mi-a atras atenția, e finanțarea de 40.000 lei pe care o poți obtine dacă-ți izolezi casa cu lână, mă rog e vorba de materiale cu amprentă redusă de carbon: lână, cânepă, piatră bazaltică.
Revenind. Să izolezi casa cu lână mi se pare genial. Îmi imaginez că e o un izolant foarte bun, destul de ieftin, iar măsura asta ar putea deschide o piață nouă pentru producătorii de lână, care au început să o cam arunce. Atât de ieftină a ajuns încât nu mai merită s-o vândă.
Paranteza: mie asta mi se pare un paradox. Tot ce trebuie să faci e să tunzi oile alea și obții o materie primă care ține de cald. Adică frigul e o chestie nașpa ce revine an de an și de care lumea se cam ferește și lâna e o chestie care ține de cald și crește singură pe oi. Deci ar fi bună, în principiu. Apoi investiția în lână e doar munca depusă cu tunsul, oile cresc oricum pentru alte scopuri (brânză, carne). Adică lâna e un fel de nice to have, un bonus, un extra-feature și cu toate astea, nu e rentabilă. Cum ajunge omenirea în situațiile astea? Cum?
Ideea asta cu izolat casa cu lână, ar putea s-o facă iar utilă. Ar putea!