Pentru că el nu încurajează achiziționarea de panouri solare pentru încălzire, ci doar îi ajuta pe cei care oricum folosesc așa ceva. Deci nu contribuie la creșterea folosirii soluțiilor solare. Cei care apelează la el sunt cei care deja sunt hotărâți să meargă pe drumul ăsta. Nu statul, prin Casa Verde, îi convinge. Ca să-ți pui panouri solare, tu trebuie să faci investiția din banii tăi, apoi dacă ai chef, timp și nervi faci și dosarul pentru decontarea unei părți din bani.
Programul se adresează persoanelor fizice, care primesc sume nerambursabile de până la 6.000 lei, dacă își instalează panouri solare sau centrale pe peleți, și de maximum 8.000 de lei pentru pompe de caldura. sursa
Nu știu cum au ajuns ei la sumele astea și ce au vrut să facă de fapt cu ele, dar percepția generală e că "îți dă statul bani și tu-ți pui panouri pe banii statului". Fals! Acum apare și asta cu centralele pe peleți.
Procedurile.
Ce proceduri vor face anul ăsta, încă nu se știe. Cică vor să le simplifice. În anii trecuți era o nebunie. Sper să fie fără firme intermediare, fără bătăi de cap legat de montaj, fără dosare și 3 exemplare.
La un moment dat se făcea dosarul prin niște firme agreate, nu orice firmă. De ce să vină firma X să-mi facă dosar, să instaleze 2 țevi și să învârtă 5 șuruburi timp de 2 săptămâni, să depună dosarul "săptămâna viitoare" și peste 2-3 luni DACĂ se aprobă vin banii. Dacă? Omul, odată ce-a dat banii, i-a dat, și-a rezolvat problema, nu prea-l mai interesează. Eventual ajută-l înainte, când nu are banii. "Uite n-ai 10 000 lei pentru panouri?, Cât ai? Păi 1000 lei, 2000 lei. Bun, hai că punem noi restul. Ia hărtia asta, banii pe care-i ai și du-te și ia-ți panouri/centrală. În baza hârtiei comerciantu primește restul de bani de la noi. Tu iei marfa și-ți faci treaba.
Prin panouri solare se înțelegea undeva că să fie folosite pentru încălzire, deci nu fotovoltaice! Pentru că toată omenirea, toate statele lumii nici nu încurajează energia fotovoltaică.
Miezul problemei
Ministerul Mediului ce vrea? Să nu ne mai încălzim cu lemne, sau, mă rog, să mai reducem din ele folosind panourile de apă caldă încălzită de la soare. Ok, foarte frumos. Dar de ce? Păi ca să nu se mai taie pădurile că dacă e cerere de lemn, ăstia vor continua să taie ilegal: Logica asta e strâmbă pe cel puțin 2 niveluri:
1- problema cu lemnul și tăiatul pădurilor nu se datorează consumului de lemn pentru încălzire. Aia e cantitate neglijabila. Lemnul se taie pentru construcții, pentru prelucrare și mai ales pentru export în țările care nu vor șă-și mai taie pădurile pentru că nu prea mai au. Acolo e grosul tăiatului de lemn.
2- folosit ca material de încălzire, lemnul este o resursă regenerabilă. Deci mult mai mult ar proteja mediul, Ministerul Mediului printr-un program strict de recoltare a lemnului folosit pentru încălzire.Cum? Simplu, făcând ceea ce ar trebui să facă pădurarii. Uite în următorii 5-10 ani tăiem de aici, că e padurea deasă și trebuie aerisită. Pe ăștia îi mai lăsăm să crească. Peste 10 ani tăiem de dincolo. Și tot așa, în felul ăsta ai mereu păduri și ai mereu lemn de foc.
Dacă vă tentează programul casa verde e bine de știut cam cât din investiție vă acoperă. Ei dau 6000 lei pentru panouri SAU centrale pe peleți și 8000 de lei pentru pompe de căldură. O centrală pe peleți e in jur de 15000 lei (23KW) sau ceva mai ieftin 16000 lei (35KW), o pompă de căldură (sol apă) e 42 000 lei, Deci statul (dacă se aprobă) îți dă undeva în jur de 20%-50% din investiție.
ma bucur sa observ ca nu sunt singurul care remarca anomaliile din romania.
programele acestea se adeseaza celor care au deja bani.
pentru care sumele respective nu inseamna mare lucru.