Cât de eficientă financiar e de fapt o casă pasivă?

Spunea cineva despre o casă pasivă că a costat între 100 și 120k€. Din pozele respective, părea o casă normală. Nimic fantastic, 160 mp, utili. Costurile cu încălzirea pe 6 luni, în sezonul rece, au fost 1600 lei. PE TOT SEZONUL. Ceea ce mi se pare fantastic. E extraordinar de puțin. Eu la 150 mp, o casă să-i zicem normală, am costuri de încălzire de 5500 lei/sezon rece (6luni). Deci de vreo +3 ori mai mult. Cu 3400 lei mai mult.

Sigur că sunt mai mulți factori aici. De la prețul materiei care se arde pt încălzire, la eficiența centralei. În cazul casei pasive era vorba de peleți. La mine e vorba de lemne. Dacă aș optimiza puțin costurile cumpărând lemne primăvara, la… să zicem 450 lei/tona în loc de 550lei/t, ajung la un cost pe sezon de 450*10=4500 lei. Tot mult, but still. (temperatura de referintă fiind 22C, cam atat ar fi si la mine media, atât ziceau și ei ca au avut în casă).

Revenind, avem groso modo o diferență de 4500-1600=2900 lei. Să rotunjim la 3000 lei/sezon rece.(an)

A făcut cineva calcul eficienței la nivel de lifetime al casei?

Ceea ce vreau să supun atenției este un calcul mai amplu. Mai exact de comparat eficiența costurilor unei case pasive la nivelul duratei de viată, adică atâta timp cât stai în ea. Până mori sau până o plătești. Tot aia e! 😀

Să zicem că-ți faci casa la 35 de ani. Punem speranța de viață de 70 de ani. Deci mai faci căldură în casa aia încă 35 de ani. Sigur, prețurile lemnului de foc, peleților, gazelor vor varia, cel mai probabil vor crește, însă la fel si costurile de construcție a unei case pasive sau a unei case standard. Pt usurința calculului considerăm diferența asta, cvasi-constantă.

Avem deci 35ani*3000lei=105k lei, adică aproximativ 23 000 € pe toată durata de viață a casei sau a ta mai exact.

23 000 € este suma de referință. Dacă o casă pasivă te costă cu 23 000€ mai mult decât una “standard”, nu mai merită investiția. Din nou, grosso-modo, nu luați cifrele la cent. Dacă pasivitatea casei de costă în plus 30K€, 40k€, eu cred că nu e cazul să te legi la cap dacă nu te doare. Sigur dacă ești prepper cu bani sau ai pitici pe creier că lumea va intra în colaps, că nu se vor mai plăti pensii, că n-o să ai din ce trăi la bătrânețe, poți să faci ce vrei. Dar rațional, la rece, cam așa s-ar pune problema!

5000€ , 10k€, 20k€ ar fi acceptabil, de dat în plus, la o casă de100k€, să zicem. Dar orice trece de sumele astea sunt deja plăți pt pitici pe creier sau mofturi. Ceea ce e ok. Nu zic nimănui cum să-și cheltuie banii, zic asta doar ca să fiți constienți pe ce dați banii.

În cazul meu, casa m-a costat inițial 60k€, evaluată ulterior la 80k€. Să fi dat acum 9 ani, 20k€, sau 10k€ în plus, ar fi fost inacceptabil. 33% în plus pt pasivitate, mi se pare mult.

BONUS. Mai e ceva ce mie nu mi se pare firesc la povestea caselor pasive. Ele sunt practic etanșe. Nu iese, nu intră nici un fir de aer pe nicăieri. Si chestia asta a fost aspru criticată în piață când au apărut sistemele alea de cofraje din polistiren.(îmi scapă numele acum) Ideea era că erau niște cofraje pt beton din polistiren, turnai betonul, și cofrajele rămâneau ca si izolație, rezultând o casă etanșă ce necesita sistem de ventilație.

Așa și aici, la noile case pasive, consumi energie ca să ventilezi și să reîmprospătezi aerul din casă. Mie asta mi se pare un non-sens, o contradicție a înșuși conceptului de casă pasivă. Singurele case cu adevărat pasive, care consumă minimul de energie și folosesc enegia pământului și a soarelui pentru încălzire, respectiv răcire, sunt casele de tip Earthship. Un fel de bordeie moderne, la scară muuuult mai mare și mult mai moderne.

11 thoughts on “Cât de eficientă financiar e de fapt o casă pasivă?”

 1. parca amvic se numea sistemul
  personal cred ca e un marketing alienat care prinde la tineri la fel si alimentarea cu apa de la tevi comunale
  si faza mult hulita a wc-ului din fundul curtii

  1. Amvic ma, așa! La aia cu cv-ul nu ma pronunț. Prefer să fie în casă. Ăștia pe afară tot zic de “composting toillets”, dar eu nu pot să trec la nivelul ăla. La fel și cu “reusable toilet papèr”. Its just too much!

 2. hai ca fara punctuatie a iesit altceva 🙂
  1. e mai bine sa ai put si sa-ti tragi apa-n casa decat de la comuna/sat. de ce? pai aia care sapa si tevile care se pun nu-s asa grozave si totu-i scump; pe urma una e tratarea apei la o statie mare de oras( si acolo se pot inatampla minuni) si alta e la o localitate mica= au fost articole prin ziare cu imbolnaviri
  2. wc-ul in curte= mare zeflemea pe tema lui dar
  a. acela se goleste la un timp , pe camp de obicei se lasa acolo si se transforma in ingrasamant natural care se intinde pe pamant= fara bani dati pe chimicale, un proces natural
  b. ideea desteapta apartine asiaticilor care-si unesc aceste wc-uri intr-o gropa comuna si scot biogaz si ingrasamant de acolo dar noi inca facem misto de astea
  c. ideea de marketing: astupati buda/latrina. faceti cheltuieli pentru fosa la care aveti nevoie de chimicale sau cheltuieli cu canalizarea desi la sat e mai greu cu epurarea si pe urma cumparti chimicale sa dati pe pamant

 3. Uite ce si cum am facut eu pana acum pentru a ma apropia de o casa pasiva, nu stiu daca o sa ating standardul pasiv dar probabil o sa ma apropii destul de mult.

  1. La proiectarea casei am pus geamuri mai multe pe sud si am incercat sa fac in asa fel incat soarele sa intre prin ele iarna, dar vara nu. Costuri zero pentru ca am gasit singur solutia.

  2. Inainte de turnarea placii de la parter am pus 10cm de polistiren extrudat – ~1000 euro costuri. Daca nu puneam, nu mai aveam cum sa pun asa ca am considerat ca trebuie sa pun.

  3. La tamplaria PVC am ales niste profile calitative (Salamander BluEvolution 92 am ales eu) si geamuri tripan. Probabil au costat undeva la 1500 Euro in plus fata de unele normale.

  4. Am izolat cu polistiren grafitat de 20cm ( echivalent cu 24cm de polistiren alb). Comparand pretul termosistemului din polistiren de 20cm cu unul de 10cm a rezultat o diferenta mica de ~1000 euro. In cazul meu era undeva la 30000 lei cu 20cm si 25000 cu 10cm. Este evident ca se merita cel de 20.

  Ce urmeaza:

  5. Izolare acoperis. Probabil undeva la 1000 de euro in regim DIY sau mai mult daca facem cu spuma poliuretanica.

  6. Ventilatie cu recuperare de caldura. Am lasat deja gauri de trecere pentru conductele de ventilatie, estimez ca sistemul o sa coste undeva la 2000 de euro.

  Deci cu o investitie de 6500 – 10000 euro te apropii serios de o casa pasiva sau chiar atingi standardul.

  1. 1-ok. Si eu am la fel.
   2-ok. Ceva tb pus.
   3-ok. Tripanele fac toti banii. Acum 10 ani erau mult mai acumpe. N-am pus.:(
   4-la peste 10cm expandat poti pune oricat, nu face diferenta dpdv izolare termica. Cell Putin la climate din sudul Romaniei
   5Romaniei
   5-DIY. Merita.E simplu.
   6-Nu ştiu.

   Faci testul cu pompa de aer? Bagi aer sa vezi pe unde iese? Asa fac “adevărații” 🙂

   1. 4. Vedem la iarna, chiar sunt curios si eu 🙂

    Testul cu aer nu cred ca o sa-l fac decat daca gasesc o varianta DIY 🙂 Apropo am observat ca in RO e mai scump ca in US

  2. 2. La constructia casei mele, proiectantul “a uitat” sa-mi prevada termoizolarea pardoselii si astfel polistiren extrudat sub placa nu exista.
   Acum incerc sa compensez cu un polistiren extrudat de 2cm pus inainte sa torn sapa (total inaltime sapa 6cm)

   Mai am o camera unde dedesubt e beciul, aici ar mai fi nevoie de polistiren inainte de a turna sapa?

   1. Da. Izolează tot ce poti cât mai bine. E important si la beci sa izolezi: ții camera mai caldă si mai rece in beci.

 4. Pingback: Casa pasivă #2 | haivas

 5. Foarte tare subiectul si buna ideea calcului comparativ! Casa pasiva, se numeste pasiva fiindca nu are sistem de incalzire, Daca are centrala pe peleti, aia nu e casa pasiva, ci doar o casa izolata un pic mai bine. Deci economie niste mii de euro pentru lemne, centrala, cos de fum, pompe, pufere, tevi, radiatoare, termostate si alte dracovenii. Caldura unei astfel de case vine doar de la: aport solar prin ferestre insorite, trupurile vii ale locatarilor, becuri, frigider, laptop, cafetiera etc. Pretul global ajunge sa fie mai mare decat la o casa cu sistem de incalzire plus facturi de combustibil pe 20 de ani. Dar sti cum e, oamenii isi iau mertzan in loc de caruta, nu fiindca e mai ieftin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.