Cât produci cu grădina ta?

Cât produci cu grădina ta?

Asta se întreabă băiatul ăsta de mai jos. El are 65 mp de grădină, din câte văd destul de aglomerată. În iunie zice că grădina lui produce mâncare în valoare de 147$ într-o săptămână. O să mă gândesc și eu la cazul nostru, dar ochiometric așa, nu cred că depășim 30% din toată mâncarea. Sigur mai sunt ouăle și carnea de la găini, dar chiar și așa. ( tb sa pun iepurii ăia la treabă să facă pui, atunci da, s-ar mai simți ceva si dpdv bani dați pe mâncare). Dar jmecheria nu e neapărat acolo, ci la calitate. Tot ce am în grădină e organic 100% crescut de noi. La ei verdeața e scumpă (pătrunjel salată etc) dar la noi e aproape gratis în sezon. Poate și de aici diferența. O să fac un calcul d’ăsta după ce încep să se facă roșiile. Până atunci n-are sens. Ceapă verde, mărar, pătrunjel, leuștean, ridichi, mentă… astea sunt nimicuri. Adunate toate într-o lună nu cred că fac 50 lei. E drept că investiția e aproape zero…(mărarul de ex. nici nu știu de unde a răsărit, dar e plin. Am pus la uscat pt iarnă). Vom vedea într-o săptămână așa ce și cum producem și transformăm în bani, dar impresia mea e că va fi dezamăgitor de puțin.

6 thoughts on “Cât produci cu grădina ta?

  1. daca vrei sa cresti valoarea mancarii cultivate schimba putin atat ceea ce cultivi cat si ceea ce mananci.

    1. pune plante cu valoare comerciala mare gen sparanghel, anghinare, fructe de padure daca merg (afine, mure, etc), plante aromatice (saracesti sa cumperi menta, busuioc, rozmarin si oregano saptamanal), rubarba, broccoli, etc.

    2. baga in dieta chestii care chiar daca nu valoreaza mult pot inlocui alimente mai scumpe: leguminoase (fasole, mazare, bob), dovlecei gatiti in enshpe feluri, verdeturi (salate, patrunjel, spanac, marar, papadie, iarba grasa, etc), cartofi, sfecla, etc.

    1. Scopul n-ar fi să cresc valoarea în bani. Ci să mănânc mai mult din ceea ce cultiv (ca timp, perioadă a anului) Am pus fasole, mai mult de 2
      găteli/măncăruri ( vreo 8 porții) nu fac. Am verdețuri de toate câte zici acolo, dar câtă mentă să mănânci? Aveam mărar care creștea practic peste tot ca o buruiană. Am fi putut face O (una) mâncare de mărar.Odată! One time! Dovleceii sunt okish. Se fac o perioadă mai mare de timp, dar cât/cum să-i mănânci că te saturi și de ei pane și altfel. Ideea e că o problemă în a-ți face singur mâncarea e diversitatea ei. Ne-am învățat mofturoși, noi ca oameni, datorită accesului la feluri diferite de mâncare din plante care nu cresc la noi. Poate felul de a le găti să ajute… nu știu. Dar să mănânci exclusiv ce produci, mi se pare greu si nu poți doar pe atât de puțin teren. Dacă bagi și animale în ecuație, tarlaua se mărește exponențial la clima de la noi.

  2. cu menta poti sa faci limonade, sosuri/dipuri gen tzatziki, sa usuci pentru ceaiuri care nu seamana cu cacatul ala din comert, bauturi alcoolicesti cu gheata, smoothie-uri de cucoane, sa intovarasesti un miel sau un pui, sa pui in inghetata, in salate (tabouleh gen sau de fructe) si multe alte chestii la care nu ma duce capul pe mine.

    cu fasolea nu te inteleg: nu iti place sau nu ai recoltat destula?

    dovlecelul merge supa crema, crud facut fasii in salata, umplut cu diverse la cuptor, etc
    nu e vina lui ca nu stim noi 🙂

    1. Stiu ce zici, exemplele astea sunt sub 10% dintr-o masă. Mananci miel aromat cu menta, nu invers (desi e si aia o filosofie, carnea ca si condiment). La ceai ai 95% apă, limonada are 50% lămâie, tatiki 95% iaurt. Aia e baza. De aromat avem cu ce din belsug, ma gândeam la CE sa aromăm, la mancarea de bază. Pe aia să ne-o asiguram. Da, fasole a fost puțină si nu ma omor dupa ea. Merge cu usturoi. One time pe an. Ce facem noideocamdată dintr-o grădină de sub 90mp e joacă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com