Câteva principii de luat în seamă dacă îți faci o casă

 1. Cât mai puține ziduri exterioare. Fără “golfulețe” sau “peninsule” care nu sunt necesare, ci doar “dau bine”. Nu! Trebuie să te apropii cât mai mult de 4 pereți exteriori. Ideea e să ai o suprafață cât mai mică în contact cu exteriorul.
 2. Orientarea în funcție de soare e vitală. Vezi unde răsare și unde apune soarele și orientează-ți casa cu geamurile spre sud. Livingul și alte zone frecventate să fie pe cât posibil spre sud, (expuse soarelui, mă rog, vorbim de emisfera nordică noi,  exemplul din clip e din Australia). Nu contează că vara e prea cald. Să faci umbră e mult mai ieftin decât să faci căldură sau lumină artificial.
 3. Zonele mai puțin frecventate le pui spre Nord, pentru că vor fi mai reci, dar cum nu prea stai pe acolo, e ok să fie așa. Cum ar fi garajul, camera tehnică sau beciul! Neapărat să faceți beci, chiar dacă ziceți că n-aveți nevoie! Așa am zis și eu, dar nu e așa.
 4. Rulourile la geamuri sunt obligatorii. Izolează de vând și protejează de soare.
 5. E bine să ai masă termală la baza casei, cel mai adesea din ciment. Asta înmagazinează energie (căldură de la soare iarna) care e eliberată noaptea, ajutând încălzirea casei. Vara e invers. Betonul se răcește de la pământ și ține răcoare.
 6. Geamurile trebuie poziționate astfel încât să circule aerul. De obicei direcția N-S, dacă ai un geam la nord și unul la sud, odată deschise se vor forma curenți de aer. Ceea ce e bine la răcorit și aerisit casa.
 7. La intrare e bine să ai o zonă tampon, un antreu, un pronaos, un hol… :)) ceva care să fie buffer de temperatură pentru fâțâitul pe ușă.

Gata, acum știi! Poți să-ți faci casă! 🙂

3 thoughts on “Câteva principii de luat în seamă dacă îți faci o casă”

 1. La nr 5 am ras. Si nu ma refer la animal. Cand o sa se descopere materialul care are proprietatile alea o sa fie tare…. pana atunci, iarna e frig, vara e cald, orice ai pune sub casa. Da, e mai frig iarna cand ai beci sub casa, dar asta nu inseamna ca iarna e mai cald pentru ca radiaza caldura betonul de sub casa. Poate izoleaza mai bine si nu iese caldura pe acolo … e o exprimare mai buna.
  #my2cents

  1. De acord. De la soare gresia ramane caldă cam 30 min iarna. La mine. Dar faza e ca dup’aia nu e gheață. D2ci nici vorba de radiat xaldura. Dar ajuta, zic eu.

 2. Cand vad case orientate dupa celelalte case, sau aiurea, ma apuca nervii. Orientarea solara mi se pare cea mai de bun simt. E foarte bine sa poti sa plantezi niste copaci la aroximativ 2 m de casa, spre sud. In anii in care vor ajunge la marimea dorita, temperatura pe zona de sud va fi mai scazuta cam cu 3-4 grade vara, fara nici un efort.
  Daca mi-as face o casa de la inceput, neaparat as face ceva de genul unei sere din termopan, lipita de casa tot pe peretele sudic. Sa beneficieze de efectul termic al zidului casei, sa se poata incalzi usor iarna, sa mut toate florile sotiei acolo si sa imi ramana loc si de niste rasaduri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.