Ce ați prefera? Ora de vară sau ora de iarnă să devină permanente.

Discuția e lungă și fiecare are motivele, ritualurile și bioritmul său. Dar să încercăm să vedem ce presupune fiecare:

ORA DE VARĂ

E asta de la care tocmai am trecut în w.e. ăsta. Eu cumva pe asta o percep ca fiind ora normală. Dacă am rămâne la ora de vară am avea așa, ca efecte:

 •  pe măsură ce vine iarna, dimineața te vei trezi și vei pleca din ce în ce mai mult pe întuneric. Ceea ce e super nasol, chiar și pentru unu matinal ca mine. E dezolant, nu încape îndoială.
 • seara în schimb, mai prinzi puțină lumină când pleci de la birou, dar pe măsură ce avansezi în iarnă, vei ajunge tot mai pe întuneric, până când vei ajunge să pleci pe întuneric și să vii pe întunerci de la muncă. Și asta pentru că pur și simplu, ziua-lumina, se scurtează iarna.
 • DACA RĂMÂNEM LA ORA DE VARĂ, vara va fi cum a fost și vara asta,  și așa cum o știm. În schimb iarna, ne vom trezi din ce în ce mai pe întuneric, prima parte zilei active va fi mai mult pe întuneric și mai puțin pe întuneric seara, dar repet, iarna tot întuneric vom avea și-n culcare, și-n sculare indiferent că trecem la ora de vară sau la cea de iarnă.

ORA DE IARNĂ

E ora la care tocmai am trecut w.e. ăsta. Adică ne trezim mai pe lumină.

 • Pleci pe lumina la servici, brusc. De azi pe mâine! Continui cumva să pleci pe aceeași cantitate de lumină ca și până acum. Oarecum.
 • În schimb, te întorci de la servici, mult după lăsarea întunericului. Pe măsură ce avansezi în iarnă, efectul va fi același, vei pleca la job pe întunerci și te vei întoarce pe întuneric. Și e firesc pentru că ziua-lumina se scurtează.
 • DACĂ RĂMÂNEM LA ORA DE IARNĂ, rămâne iarna așa cum o știm, adică ne trezim la început mai pe lumină, urmând să stăm mult în intuneric la servici. VARA în schimb, ora de iarna va arăta ciudat pentru unii, pentru că lumina pe care o aveam până acum seara, după job, se va transfera dimineața, înainte de job, când oamenii, cei care nu sunt matinali mai exact, vor dormi. Deci pierd lumină din ziua lor activă, pentru că seara se va întuneca la pe la 8 să zicem, în loc de 9.

EXISTĂ O SINGURĂ SOLUȚIE care să-i mulțumească pe toți. Și pe cei matinali și pe cei cu bioritm nocturn, pe toată lumea:

ZIUA DE MUNCA IARNA SĂ FIE DE 7 ORE.  Sau 6 ore sau de cât e diferența de lumină între vară și iarnă. Nu moare, nimeni, nu cade ceru, nu scade PIB-ul, nu dispare PSD-ul, nu crește și nici nu scade randamentul în nici un domeniu. GARANTAT! Ar fi doar o adaptare cât se poate de naturală zilei active a omului la ciclul firesc al planetei. IARNA e lumina mai puțină, toată natura o lasă mai moale puțin. Știu că s-au inventat becuri și în orașe abia îți dai seama de întuneric, dar încă suntem prea puternic legați de planetă ca să-i ignorăm “ifosele” astea de sezon. Înainte de ceasuri așa cum le știm noi, oamenii împărțeau ziua-lumină în 12 ore, indiferent de sezon. Deci oricum munceau mai puțin, pentru că o oră era diferită ca durată de la vară la iarnă. Anticii știau mai bine! 😀

Asta ar înseamna că nu te mai trezești pe întuneric să ajungi la 9 la birou, ci mai stai puțin și poți ajunge și la 10. La fel și seara. Chestia asta oricum se întâmplă defacto, în multe situații. Trebuie doar puțin curaj și fermitate din partea statului, a companiilor, a șefilor, a oamenilor, pentru a și oficializa treaba asta.

În schimb va crește natalitatea, timpul petrecut în familie, cu prietenii, cu hobby-urile, cu sportul (de sală) și în general  cu orice altceva îi face pe oameni puțin mai fericiți! …  Ok, și timpul petrecut la cârciumă. Că asta ne doare ca nație!

Și ca să nu expun doar o parte din problemă, iată un cadran care justifică totuși trecerea la ora de vară și ora de iarnă:

viawikipedia

3 thoughts on “Ce ați prefera? Ora de vară sau ora de iarnă să devină permanente.”

 1. Eu sincer vreau sa ramana ora de vara. Ora normala e cea de iarna, iar daca ar ramane, vara la 8.20 s-ar intuneca. Imi place ora aia in plus de lumina vara. De asemenea, nici ora de vara n-ar fi bine sa ramana, din cauza ca iarna ar fi intuneric dimineata, ceea ce nu ne afecteaza pe noi ca adulti, dar copii sunt mai in siguranta daca merg la scoala pe lumina.

 2. Mda, eu sunt fan ora de iarna. Maxim.Sau nu, aia de vara. Pana mea. Da, de vara. Ca faptul ca pentru 2-3 saptamani are copilul lumina dimineata in drum spre scoala, e irelevant.
  Relevant e sa aiba lumina seara mai mult. Si sincer si eu prefer sa am lumina seara mai mult. E o chestiune mai optimista pentru mine.
  Dar e dragut sa ramana fixa naibii, ca desi eu functionez pe ora de iarna, prefer vara.
  Partea draguta e ca mi-a luat ceva chestiuni la munca ca la altii nu s-a schimbat ora :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.