O întrebare cât se poate de normală. Poate prima întrebare care se pune când e vorba să alegi soluții de electricitate verzi, off-grid. Răspunsul e pe mai multe nivele:
1- De la bun început optimizezi cât poți de mult consumul. Iei cele mai economice electrocasnice, becuri și alți consumatori.
Cumperi de la bun început tot ce e cel mai eficient din punct de vedere al consumului. Eu am un frigider economic parcă A+++ nu foarte mare, pt că n-aș fi făcut economia vizată. Să zicem, un frigider normal.
2- Prioritizezi consumatorii esențiali, cei care deservesc nevoile de bază: apă, căldură, lumină.
Iluminat: Am leduri la 24V pentru iluminat, merg direct pe baterii, n-am nevoie de invertor.
Căldură: Când este foarte frig și viscol, mai am 2 pompe (de rezervă) de recirculare a agentului termic care merg de la 12-24V pentru centrala termică. Deasemenea merg direct pe baterii. Pentru zilele când nu e foarte frig (peste 5C și fară vânt), toamna, primăvara, încălzesc casa doar cu un șemineu de 13 KW căldură.(Centrala pentru toată casa are 29Kw, pentru comparație). La șemineu zero consum de curent și căldura(20C) în toată casa se simte după 4-5 ore de foc continuu.
Apă: N-am găsit o pompă decentă pentru scos apa din puț. Am avut niște mizerii care s-au ars, rupt. Adică există submersibilă de inox la curent continuu, dar are preț de zic că-i din argint! Ar trebui prioritizată și aia pe lista de cheltuieli.
3- Când ai perioade mai lungi, înnorate, teoretic ai următoarele variante:
3.1- Stochezi mai multă energie. Un bank mare de baterii, cu cât mai mare, cu atât mai multe rezerve. Însă n-o să poți avea ceva imens care să-ți acopere necesarul pentru…. să zicem 2 săptămâni înnorate. Ar fi absurdă investiția și nu s-ar justifica.
3.2- Produci mai multă energie. Dimensionezi panourile fotovoltaice, astfel încât în cel mai rău scenariu să produci minimul necesar. Ar fi la fel de absurdă ideea, pentru că din nou nu s-ar justifica să ai de ex. 50 sau 100 de panouri de 250W. În zilele cele mai negre de la 10 panouri a câte 250W/h, eu am chiar și 80w/h. De la toate 10. (deci de la 2500w/h, la 80w/h). Înmulțit cu 5-6 ore de lumină, poți să ai, rotunjit, un 500W/zi. Cu care practic n-ai ce face. Doar lumina. Ei, ca să ai un 5kw/zi, media de consum la o gospodărie, ar trebui ca pe zilele astea întunecate să ai 100 de panouri sau 50 pentru un 2,5-3Kw. E absurd. Dar teoretic se poate. Dacă ai bani și vrei neapărat asta, de ce nu! (Tesla roof e o idee bună!)
3.3- Produci energie din alte surse. Vânt, hidro (dacă ai context, e foarte bun) sau benzină, pentru zone care nu sunt chiar greu accesibile. În contextul meu, benzina face treaba în perioadele astea. Dau drumu’ la agregat și-mi fac treaba. Câteva ore dimineața, câteva ore seara când trebăluim, meșterim, consumăm curent prin casă cu diverse. Consumi ceva (financiar vorbind, comparativ cu zero în restul lunilor din an), e un dram de disconfort, dar nu e chiar un capăt de țară. Te organizezi, ai 3-4 ore în care speli, aspiri și ce mai vrei să faci cu mult curent. În rest mergi pe sistem de avarie.
Bun, nu e cazul să vă întristați, perioadele astea nu sunt atât de dese sau de lungi. Legate, vorbim de 30-40 zile nasoale pe an. Deci undeva la 10%. Impactul emoțional e mai mare, că vrei să faci o chestie ad-hoc și trebuie să pornești agregatul. În rest, ești relativ ok, iar sistemul poți să-l crești mereu. 2 panouri pe an nu sunt extrem de mult comparativ cu restul investițiilor pe care oricum le faci la casă. Dacă într-un an de ex. vrei să vopsești tot gardul, dai lejer 800-1000 lei pe vopsea. Și nu faci asta în fiecare an. 2 panouri sunt acum 1400 lei. Practic poți crește sistemul în limita spațiului fizic pe care-l ai pentru montat panourile. Pentru primul panel, mai am loc de 2 panouri, după care dacă vreau să mă extind, va trebui să găsesc altă zonă. Poate pe acoperiș, printre velux-uri.
Din pacate ceea ce spui tu aici arata deocamdata ineficienta practica a unor astfel de sisteme 100% off-grid pentru ca trebuie sa faci cheltuieli suplimentare ca apoi sa poti sa economisesti.
Luam in calcul varianta asta in urma cu trei ani si am ajuns la concluzia ca sa-mi iau un sistem suficient de puternic pentru ce voiam eu ma costa cam cat facturile la curent pe vreo 5 ani in avans: https://zpoz.net/jhRT9; si asta doar pentru sistemul de generare/stocare al energiei, nu si pentru restul de dispozitive.
5 ani eun timp rezonabil. Panourile au garantie vreo 20. Bateriile exploatate bine vreo 10.