Cea mai bună soluție rezidențială pentru panouri fotovoltaice este una hibridă

După 8 ani de off-grid am ajuns la următoarea concluzie: CEA mai bună soluție este una hibridă între cele2 mari tipuri sisteme: 

 • on grid – în care bagi curent în rețea de la panourile fotovoltaice pe timp de soare și consumi curent din rețea atunci când nu este soare

Avantaje:

– nu-ți faci probleme pentru consum.

-nu rămâi fără curent decât în situatiile de avarie la rețea

-esti independent de soare. Nori sau soare, tu ai curent.

Dezavantaje

-ești dependent defurnizor.

-în caz de avarii rămâi fără nimic în casă (lumină, apă, căldură, net)

 • off grid – sistem în care nu ești deloc legat la rețea și toată energia o stochezi în baterii dedicate și consumi de acolo ceea ce ai acumulat.

-Avantaje:

-ești independent de furnizorul de electricitate

-remedierea eventualelor avarii e la îndemâna ta. Dacă pica un stâlp la rețea pe furtună, nu poți să-l pui la loc, dar un panou fotovoltaic la tine în curte cum necum, îl poți lega la sistem dacă l-a dat vântul jos.

-Dezavantaje

-ești dependent de soare/lumină. Chestie care se poate contracara cu supradimensionarea sistemului.

-chiar și așa dupa 4 saptămâni de vreme întunecată, golești  orice baterie ai avea și dacă nu cumva ai vreo 120 de panouri, va trebui să dai drumu la generator.

-tot ce faci trebuie trecut prin filtrul economiei (dai drumu mai încet la apă când te speli, oprești apa ca să te speli pe dinți, stingi luminile în curte, etc)

De ce sistemul hibrid e cel mai bun?

Pentru că anulează dezavantajele ambelor sisteme și reunește avantajele lor:

-nu ești dependent nici de rețea 100%, nici de soare 100%. Și sincer, care ar fi probabilitatea să ai o avarie la rețeaua frunizorului care să dureze 2-3 săptămâni în care să nu iasă soarele? Abia atunci scoți generatorul de la naftalină si tot te rezolvi!

-poți consuma liniștit în orice moment al zilei cu orice electrocasnic.

-în caz de avarie la rețea ai sistemul offgrid ca back up.

-în caz de lipsă de lumină prelungită ai sistemul de la rețea ca back up.

-În situația puțin probabilă că problemele de mai sus se suprapun, dai drumu la generator și ai strictu necesar asigurat.

Tipul de mai jos, are un sistem asemănător cu al meu, dar la alt ordin de mărime: invertor/charger Schneider, regulator de încărcare Schneider și baterii.

12 thoughts on “Cea mai bună soluție rezidențială pentru panouri fotovoltaice este una hibridă”

  1. Eu sunt offgrid de peste 8 ani. N-am rețea, iar avarii la sistemul meu n-am avut încât să fiu nevoit să trec pe generator. Doar din lipsă de soare!

 1. Salut, exista vreun aparat care ia curent din fotovoltaice si daca nu are destul compenseaza cu reteaua?

  1. Invertorul/charger poate încarca bateriile și de la panouri și de la rețea. Apoi curentul continuu e luat de invertor transformat în alternativ 220V și dus spre consumatorii casnici.

 2. Ceva date despre viata bateriilor? Scuze daca din comoditate n am citit pe undeva…mie asta mi se pare elementul care face sa explodeze costurile la offgrid…
  2.din punct de vedere al documentatiei/birocratiei/spagocratiei injectarea de curent in sistem nu e cam complicata ?
  3. Generatorul e pe motorina?

  1. Teoretic durata de viata e intre 10-15 ani. Eu n-am ajuns acolo cu ele. Da bateriile și invertoarele ridica pretul. Dar în general prețurile sunt în scădere.
   2. Injectarea in retea la noi depinde de o lege care, din ce am înțeles, a intrat pe ultima suta de metri spre intrarea in vigoare.Vom vedea cum se aplică poate peste 1 an.
   3. Generatorul e pe benzină.

 3. Salut, eu am o intrebare putin tangentiala, dar tu cred ca esti cel mai in masura sa imi raspunzi. Mi-am facut in joaca un sistem de udat florile automat si as vrea sa il alimentez de la un panou solar. Pentru ca nu consuma asa mult, am luat unul mic, de 10W,dar se pare ca nu pot incarca direct un power bank cu el. Exista controller de incarcare pentru panouri asa mici? Ma gandeam sa incarc o baterie plumb/acid de 12V, din acelea mici.

   1. Daca il mai ai si vrei sa-l vinzi, l-as cumpara cu placere. Cele pe care le-am gasit pe emag e posibil sa fie prea mari pentru asta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.