Cum câştigi încrederea copilului tău

De luni până vineri petrec cel putin 2 ore în trafic, o oră dus la birou, o oră întors. Ăsta pentru mine e un timp pierdut, care n-ar trebui să existe. De aceea de multe ori mă întreb cum aş putea folosi în mod eficient timpul petrecut în trafic.

Dimineaţa e ok, ascult stiri la radio sau diverse emisiuni. Cea mai utilă emisiune este Meditaţii pentru părinţi cu Adriana Titieni, de la radio Itsy Bitsy. Sunt scurte, logice, eficiente cu sfaturi pe care le poţi pune în practică imediat. Sper că e clar pentru toată lumea că aproape nimeni nu pune în practică 100% din sfaturile de acolo, însă oricât de puţin am reţine, e mult mai bine decât nimic.

Astăzi de exemplu am învăţat despre câştigarea încrederii copilului tău în tine ca părinte. Ce-am reţinut:

– de cele mai multe ori copii mint de frică. Sunt rare cazurile în care copii mint ca să manipuleze părinţii.

– încrederea se pierde uşor şi se câştiga de 7-8 ori mai greu. De exemplu: Dacă ai comis-o odată faţă de copilul tău, spui “mă întorc peste 5 minute” şi tu vii peste 10-20 de minute sau nu mai vii deloc în ziua aia, pentru a schimba, a recâştiga încrederea pierdută cu o singură  greşeală ai nevoie de 7-8 situaţii “bune”, 7-8 cazuri în care chiar vii după 5 minute. Abia atunci copilul tău va începe să te creadă pe cuvânt din nou. Şi exemplele pot continua.

– pe acelaşi principiu, copii pretenţioşi la mâncare au nevoie de 7-8 ocazii să guste dintr-un fel de mâncare până să se convingă că le place aceea mâncare.

– o greşeală pe care o fac muţi părinţi este următoare: ii zic copilului “mie poţi să-mi spui orice, oricând”, iar când copilul vine şi se destăinuie chiar şi cu o greşeala sau o prostie pe care a făcut-o, părintele foloseşte ocazia ca să-l pedepsească şi îi pierde astfel toată încrederea.

În afară de calitatea de părinţi trebuie să nu uităm că e cel mai bine să avem şi calitatea de cel mai bun prieten pentru copilul nostru.

foto via

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.