Cum decizi dacă îți pui panouri fotovoltaice sau te racordezi la rețeaua electrică

Foarte simplu. Se face un calcul. ENEL-ul cere aproximativ 130 lei pe metru liniar de cablu îngropat într-un șanț. Am primit ofertă de 11000 € pentru 400 m. Deci cam 27,5€/ml.

Un sistem offgrid de panouri fotovoltaice, este în jur de 20.000 lei, adică 4255€. Prețul unui sistem offgrid, îl împărțim la costul unui metru liniar de cablu tras de ENEL. 4255/27.5=154 m.

Asta ar insemna că dacă ai de tras mai mult de 154 de m de cablu de la ENEL, nu mai rentează sa te racordezi la rețea.

Hai să rotunjim cifrele, pt că am vazut sisteme offgrid la cheie care nu fac față tot timpul anului. Să le supra-dimesionăm puțin pentru un confort sporit pe timp de iarnă. Să zicem 5000€ pentru un sistem offgrid, hai 6000€, ca să ai mai multe panouri pt zilele înnorate, să nu soliciți bateriile etc.

6000€/27.5€/ml= 218 m.

Concluzia

Dacă ai de tras mai mult de 200 m de cablu, mai bine îți pui panouri fotovoltaice.

15 thoughts on “Cum decizi dacă îți pui panouri fotovoltaice sau te racordezi la rețeaua electrică”

  1. E okish. Doar cá e valabil numai pentru cei conectați la rețea. Adică finanțează doar sisteme on-grid! Ceea ce mi se pare incomplet! Statul ar trebui sa incurajeze folosirea panourilor fotovoltaice. Daca eu vreau 100 de panouri sau 35 de panouri să le pun la stână, ar trebui să-i incurajeze pe toți.

 1. o intrebare: am tot cautat in articolele vechi cu “energia verde” si vad ca a disparut link-ul de la pompa de apa (hidrofor)

  poti sa-mi zici ce putere are?

  si daca ai cumva si un bilant centralizat? (suma putere consumatori vs numar de panouri + sistem de inmagazinare + redresare)

  incep sa-mi proiectez un minisistem de off-grid din care (cel mai probabil) cel mai mare consumator va fi un compresor de 3-400 Bar (inca nu stiu puterea…ca nu m-am hotarat la model)…si incerc sa-mi fac o idee de costuri + suprafete necesare 🙂

  1. Pompa de apă are 750W (dar la pornire ia peste 1000W, sunt importante spike-urile astea ca daca nu ai puterea, nu merge nimic), Frigider A+++ (nu stiu cât consumă), lumini pe leduri la 24W (vreo 2kw daca sunt toate aprinse)… în fine total general, fă-ți calculul pentru 3-5KW. Eu am 10 panouri=2kw/ora pe timp optim.(soare) Înmagazinare ce sa zic 2-3 KW.
   Părerea mea este să supradimensionezi producția, adică nr de panouri. Asta îți dă un confort în zilele înorate. Altfel distrugi bateriile înainte de termen.

   1. multumesc pentru raspuns.
    pompa e pe 220 sau 12/24?

    la pompa stiu: orice motor electric are un spike la plecare de aproape 2 > 2 si ceva fata de puterea declarata

    la mine problema sau problemele principale ar fi: costurile si suprafata mica disponibila…ma astept ca soarele sa nu-mi puna probleme prea mari.
    ma gandesc chiar sa incerc sa combin soare + vant + apa…sa-mi iasa un fel de Captain Planet…doar ca nu stiu cat de usor pot lucra astea impreuna in conditii de spatiu restrans.

   2. Pompa de apa e la 220. Merge să le combini. Tu doar încarci bateriile. Condiția e să se oprească încărcarea cand sunt pline bateriile

 2. Chiar daca pare misto sa fi independent, eu nu recomand nimanui care are un cost decent de racordare sa aleaga in schimb sisteme solare. O sa stai mereu cu teama ca nu produci destul. O sa stai mereu cu grija cand bagi ceva in priza. Nu vorbim de cei ce nu au optiunea racordarii la retea. Eu am avut 40m de fir ingropat. Am sunat la multe firme si preturile erau uriase. La un moment dat, am sunat la cineva care mi-a spus ca nu are timp sa faca racordarea, ca sunt prea ocupati, dar daca imi trag singur firul pana la stalp, poate trimite echipa sa puna cutia si sa lege firele al ea. Cost 300 lei pentru firma de racordare, 1700 lei pentru enel si inca vreo 1300 materialele (fir, impamantare samd). In loc sa iei de buna oferta de 20.000, eu zic sa mai ceri oferte, apoi sa refaci calculul.

  Si ca sa arat ca nu sunt impotriva panourilor solare, abia astept programul de la stat sa-mi pun si eu, dar nu vreau sa fiu offgrid. Daca imi dau curent il folosesc, daca nu, iau de la enel. Confortul psihic e maxim.

  Plus ca mai e o greseala in calcul. Peste 10-15 ani, firul va fi tot in pamant, aducand curent de la retea. De panouri nu sunt sigur.

  1. @Empire: ai un rationament corect si ai dreptate cu tot ce ai zis.

   la Haivas asa a fist locatia iar la mine asa va fi locatia (sper 🙂 ); daca-mi ies planurile bine…in 5 ani imi doresc sa fiu intr-un loc unde stiu sigur ca nu am nici o sansa dea avea curent, altul decat cel produs de mine si voi depinde inclusiv financiar de producerea acelui curent.

   pana atunci, aici la tara unde stau, am tras in jur de 70m de cablu subteran de curent (sapat santul la cazma de manutele mele) si cam tot atat de teava de gaz…si ai dreptate, n-as renunta nici mort la Enel. doar ca viata se mai si te mai schimba din cand in cand 🙂

   1. Eu iau apa din 2 surse (raja + put), internet din 2 surse (fibra + 4g), curent am enel + generator + panouri in curand (sper). E bine sa ai alternative pentru orice. Dar sa te uiti la cer si sa zici ca azi nu speli la masina ca e innorat, e un stres suplimentar si nu-ti da senzatia de libertate, ci de constrangeri in plus.

    PS: sunt tot la tara, curentul mai pica, apa mai pica.

   2. recunosc ca inca nu am luat in calcul masina de spalat…nu stiu daca voi avea asa ceva sau nu. internet probabil va fi foarte rar…ca e al dracu de scump. generator cu siguranta va fi doar ca nu m-as baza pe el: nu stiu cat de usor va fi sa gasesc combustibil si mai sunt si reviziile.
    plm, planuri peste planuri 🙂

    oricum, ai dreptate cu ce spui tu si sunt sfaturi bune.

  2. @Empire, așa e cum zici, legat de confort. Dar se poate remedia. Eu sunt offgrid de 9 ani. Am construit sistemul treptat. De cand am schimbat mașină de spălat rufe nu mai am stres( am luat una eco +++ și am legat-o la apă caldă), pot spăla pe orice vreme. Mai nasol e din nov până în martie, cam 5 luni pe an. În rest esti ok. Si eu am doar 10 panouri ( a cate 250w). Normal ar trebui cam 20-25, însă nici sistemele la cheie nu dau atat. Preferă sa-ti bage pe gât un generator. Asa cum sunt eu acum, mai mult de 1000€ n-aș da pt bransament. Altfel e așa cum zici tu, daca ai rețea poti uita de fotovoltaice

 3. Vârfurile de curent absorbite de către o pompă pot fi rezolvate de către un convertizor de frecvență.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.