Buget
Sigur, sunt multe metode de a turna și decora aleile de beton. Eu vă povestesc cum am făcut eu. În primul rând, la un calcul simplu, concluzia a fost că e mai eficient să torni betonul direct cu CIFA, cu betoniera. Chiar dacă nu ajunge direct în locurile unde ai nevoie, e multi mai rapid, mai ușor, mai ieftin și mai bun calitativ să torni betonul așa decât să cumperi peitriș, ciment la saci să amesteci și să torni tu. Chiar dacă îl cari cu roaba dintr-un loc unde-l lasă betoniera, tot e mai eficient din toate punctele de vedere. (atunci cand ai peste 1 mc de turnat) Sigur, fiecare face cum crede. Eu așa am ales. Calculele le poate face fiecare.
În cazul meu am dat 600 lei pe 1mc de scândură din care am făcut cofragele, 50 lei pe negrese, și aproximativ 200 lei pe mc de beton. Am turnat în total aproximativ 14 mc de beton, aleile prin curte, căminul de la puț și un rest de bordură de 6 m la gardul cu vecinul. Prima dată am platit și pompa de ciment (300 ron) care mi-a permis să torn direct în zone mai greu accesibile. Am mai retușat pe ici pe colo cu niște șapă autonivelantă, Am mai luat niște plasă subțire de fier să fie și ceva armătură pe ici pe colo cât de cât, total general rotunjit undeva în jur de 4500 lei doar ca să scapi de noroiul din curte. Și merită toți banii. Credeți-mă! MERITĂ, să-i dea D-zeu sănătate lu' ăla de a inventat cimentul, apa, betonul și tot amestecul ăsta minune. E de vis!
Decorare
Apoi, după ce te vezi cu sacii-n căruță, scăpat de noroi, praf și buruieni, începi să faci mofturi. Vrei să fie fin, să fie altă culoare, alt model și tot felul de fițe. Povestea cu mătura pe betonul proaspăt la mine n-a funcționat pentru că n-am avut mătura potrivită, adică nu se face cu una d'asta
ci cu una d'asta:
Scopul betonului, mai este și acela de a nu lăsa apa să se acumuleze lângă pereții casei. Și din punctul ăsta de vedere am cam reușit. Mai am 3-4 bălți, dar sunt foarte mici si se usucă repede chiar dacă nu e vreme caldă sau însorită. Per ansamblu e ok panta de scurgere peste tot. Așa, luat la bani mărunți, e ca-n fotoshop, nu se termină niciodată dacă te apuci să retușezi.
Dar s-o luăm cu începutul. Se curăță cât se poate de bine terenul de buruieni în primul rând. Eu n-am făcut așa de bine, dar nici nu cred că mai trece iarba prin folia de plastic și prin beton. Iar dacă trece, merită să trăiască.
apoi Am pus o folie neagră de construcții
Pentru un plus de rezistență și pentru a împiedica putin crăparea cimentului peste 2-3 ani, peste folie am pus o plasă sudată, cea mai subțire de 3mm pentru a-i conferi puțină rezistență și un minim de flexibilitate. Am tăiat-o cu flexul la dimensiunile de care aveam nevoie. (merge și cu un clește de sârmă mai sănătos sau cu un clește de fier d'ăla mare, dacă aveți, dar dacă aveți d'ăla, deja ce spun eu aici vi se pare ABC).
După care am turnat beton. Și pentru că magazinele de bricolaj sunt praf și nu găsești scule banale, mi-am improvizat scula asta cu care, (singur fiind în anumite etape) am reușit să dau panta de scurgere. Și a funcționat foarte bine.
Aseară am încercat o soluție de decorarea a betonului cu vopsea. Vopselele de ciment din magazinele de bricolaj cau doar câteva nuanțe de excepție (gri, gri deschis, roșu și bej). Am făcut o probă cu bej. Am decupat o placă de polistiren de izolat, de genul celui care-l pui sub parchet, de 2 mm subtire încercând să imit piatra de râu. Trebuie să mai exersez. :)) S-ar putea să chiar să vopsesc tot cimentul o singură culoare fără nici un model. Vopseaua îi prelungește durata de viață (acoperă toți porii prin care intră apa și îngheață și-l crapă) Am făcut un test în zona unde voi muta țarcul câinelui.
Probleme și soluții
Luați cusaci uscați și cu cât mai puține noduri (dacă vorbim de cofraje de pereți, plafoane, beciuri, cămine de puțuri.) La alei e mai simplu. Da,am avut parte de probleme din belșug. În primul rând cușacii cu care am făcut cofragul la căminul de la puț (acolo unde stă bazinul de presiune, pompa de apă și unde e locul de unde mă aprovizionez cu apă în casă) deci cofrajul de acolo a cedat la un moment dat când turnam cu elefantul. Rezultatul: vreo 10-15 cm de beton moale de pe fundul căminului a trebuit scos cu găleata. Atunci rapid, pe moment. Apoi dă-i și întărrește cofragul, pune-i proptea și toarnă mai departe. Din cauza asta am risipit puțin beton, pentru că nu am mai putut sa torn până sus așa că am pus la intrare la poartă, undeva unde nu era prevăzut. Din cauza asta, am întârziat cu restul așezării de beton, s-a cam întărit și n-am mai putut să-l așez să fie cât de cât fin. Pur și simplu n-am mai avut timp. S-a întârit mult prea repede. În altă etapă a venit ploaia înainte să se întărească. A dat câțiva stropi cât să lase urme, repede să n-apuc să-l acopăr și dup'aia s-a oprit. Parcă natura făcea mișto de munca mea. 🙂
Faceti betonul mai moale. Un sfat ar fi, ca atunci când comandați beton la cifă, dacă știti că aveți nevoie de mai mult timp să-l cărați unde vă trebuie sau aveți nevoie să-l manevrați mai mult de 2 ore să zicem, într-o zi cu soare, îl rugați pe șoferul de pe betonieră să-l facă mai moale, adică să-i mai pună puțină apă, e ok, nu se strică și puteți să faceți treaba ca lumea. Nu cum am făcut eu. Sigur și eu am dres-o într-un fel cu șapă autonivelantă de trafic mediu, care apropo, e genială. Numai ca ea are tendința să îndrepte terenul pe care e turnată, ori mie îmi trebuia puțină pantă, dar s-a rezolvat. Destul de scumpuță jmecheria asta, dar merită.
Acoperiți bălțile. În câteva locuri s-au format bălți. Am făcut un amestec de ciment cu apă, un fel de lapte de ciment (un sac de ciment de 40 kg e 17 lei) și am turnat în locul cu pricina. Eu, de vreo 4 ori pănă când balta n-a mai fost sau a fost prea mică să mai merite deranjul. Pare simplu, dar n-a fost.
Aruncați pisicile la câine. Pisicile au deosebitul talent de a călca exact acolo unde ai turnat un petec de ciment proaspăt. Sunt incredibile. Îmi venea să le arunc peste gard, dar nu le-am prins și pe cățea o durea sub coadă de problema mea.
Liviu S. Ungureanu liked this on Facebook.
Ana Dumitru liked this on Facebook.
1. cu apa in plus scazi clasa de rezistenta a betonului. Foloseste intarzietor de priza(poti cere la statia de betoane asta)
2. betonul nu crapa peste 2-3 ani ci in doua trei zile, asta daca nu este bine pus in opera si nu se respecta anumite practici
3 pentru decorare exista vopsele de beton sau cuartz
N-a crapat. A fost B400, la cata apa a pus ( nu foarte multa) cred ca a ramas ok. Am luat vopsea. Urmeaza. 🙂