Cum am făcut o bibliotecă de cărți pentru copii

Foarte simplu. V-am mai zis că-mi plac proiectele simple. La ultima ședință cu părinții la școala a venit vorba și despre “cum să-i facem pe cei mici să citească mai mult”. Doamna învațătoarea avea o idee, dar avea nevoie de 2-3 rafturi să punem niște cărți, ceva foarte simplu, dacă se oferă cineva… Am ridicat mâna. Facem!

M-am uitat puțin pe Pinterest, și am găsit 5 133 000 de idei de rafturi pentru cărți. Am ales 5 modele simple pe care le-aș fi putut face rapid și din ele Doamna învățătoare a ales unu.

Am cumpărat o placă de mdf, 3 scânduri si un șpray verde. Restul le cam aveam( fierăstrău pendular, bormașină, negrese, pensule, ceva vosea wenge și lac.)

N-am măsurat mai nimic. Am desenat aiurea pe placa aia de mdf cu creionu forma coroanei unui copac și am tăiat cu șoricelul după desen. Apoi am început să trag dungi cam pe unde ar trebui să vină crengile, care sunt de fapt rafturile pentru cărți. Polițele de lemn le-am prins prin spate cu negrese și acolo unde era cazul între ele.

Nu dadea prea bine faptul că erau drepte la capete, erau prea colțoase, ceea ce venea în antiteză cu indeea de copac. Așa că “vârfurile” crengilor le-am “retezat” aleatoriu după o formă ad-hoc de linie curbă.

Apoi am vopsit și am dat cu lac. La următoarea ședință cu părinții îi fac o poză și fac update. I-am zis lu’ fi-meo să-mi faca o poză cu el în clasă, cu cărțile pe el, dar a zis că n-are voie cu telefonul în clasă. Pfff… ce tocilar! I-am zis că-n pauză poate să facă o poză, dar el nu și nu, că  n-au voie! So… Așteptăm până când mă furișez în clasă lor și fac o poză.

Revenind la citit. Ideea joculețului este că timp de o săptămână, fiecare copil joacă rolul de bibliotecar. Ceilalți primesc niște permise (carnete de bibliotecă) și pe baza lor ppot împrumuta câte o carte timp de o săptămână pe care o citesc și apoi o returnează. Bibliotecarul face o listă și ține evidența.Săptămâna viitoare altcineva e bibliotecar și tot așa.

 

 

 

 

 

4 thoughts on “Cum am făcut o bibliotecă de cărți pentru copii”

  1. Faină treabă!
    La fel ideea cu bibliotecarul.
    Eu mă gîndeam să le construiesc rafturi fiindcă au cărțile împrăştiate prin cameră.
    Oricum se apropie timpul cînd va fi obligatoriu să îşi depoziteze cărțile.

  2. O bibliotecă în jurul unui trunchi de copac sau în forma unui copăcel sunt cele mai bune idei, pentru că îți sar în ochi imediat ce intri în camera respectivă.
    Mi se par foarte interesante aceste biblioteci, iar rezultatul de mai sus e super tare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.