De ce am legat mașina de spălat la apă caldă!

Când ai casa offgrid te gândești la tot felul de soluții de a economisi curent electric. O  soluție pe care am adotapt-o este să racordez mașinile de spălat (rufe și vase) la apa caldă în loc de apă rece. Asta pentru a scurta timpul în care  mașinile astea folosesc destul de mult curent electric pentru a încălzi apa.

(Ca o paranteză, e ușor cvasi-stupid să iei apă rece s-o încălzești electric în loc să iei direct apă caldă. Pot să înțeleg explicația producătorilor de mașini de spălat că au nevoie să controleze temperatura apei. DAR chiar și așa există și alte soluții: Am întâlnit un singur producător de mașini de spălat care avea 2 racoduri: apă rece și apă caldă. Daewoo, o mașină de spălat cu bule, foarte bună, care a dispărut rapid de pe piață. N-am înțeles de ce. Ideea e, ca să închei paranteza, că poți controla temperatura apei calde din mașină gestionând amestecul de apă rece cu apă caldă și abia apoi să bagi rezistența dacă o vrei mai  fierbinte. DAR NU, TOȚI producătorii de mașini de spălat NU fac treaba asta simplă. Pentru că, probabil, sunt niște ingineri pe undeva p’acolo care știu ei mai bine.)

Revenind, eu am legat mașina de spălat rufe și cea de spălat vase la apă caldă, pentru că pot produce apă caldă fără consum electric (acum cu centrală pe lemne și în curând solar). Deci, în contextul meu, ar fi stupid să consum curent ca să încălzesc apa.

Mai jos am găsit filmulețul ăsta, care cumva confirmă teoria, dacă mai era nevoie, filmuleț în care vedem diferența de consum a unei mașini de spălat atunci când încălzește apa vs atunci când doar învârte rufele: de la 80W la 2250W. E ceva diferență!

 

P.S. Da, știu că sunt mașini de spălat offgrid. No, thanks!

24 thoughts on “De ce am legat mașina de spălat la apă caldă!”

 1. Masina Daewoo am eu. Foarte proasta. Spala execrabil. Deci, multumesc, dar prefer una clasica, cu programe destepte, la care poti controla temperatura la care speli. Prefer sa platesc mai mult curent decat sa ramana sosetele copilului la fel cum le-am bagat.

 2. “Pentru că, probabil, sunt niște ingineri pe undeva p’acolo care știu ei mai bine.”
  Cred ca inginerii care proiecteaza produsele astea chiar stiu mai bine. Daca s-a luat decizia sa se racordeze doar la apa rece, s-a luat din mai multe considerente si nu din lipsa de informare despre existenta apei calde.

  1. Așa sunt și eu tentat să cred. Dar la cum știu că merg lucrurile în corporații, nu m-aș mira să fie doar efectul unora leneși sau al unei tărăgănări sau al “nu știm cine ar trebui să schimbe asta”

  2. În UK am citit că se vînd maşinile cu alimentare la apa caldă atunci cînd mi-am cumparat panourile solare pt apă caldă. Nu ştiu care este explicația dar mi se pare a fi aceeaşi problemă cu cei care vînd petrol.
   Altfel, mă gîndesc că apa din boiler poate fi cu rugină sau alte depuneri şi ajungînd în maşină va murdări hainele.
   Posibil să se monteze un filtru înainte de maşina şi să se rezolve această problemă.

 3. Daewoo Nano Silver cu bule am și eu. O am de 4 sau 5 ani și nu are nici măcar un punct de rugină. Niciun defect nu a prezentat până acum.
  În fine, ideea e că sunt foarte mulțumită de ea tocmai din acest punct de vedere: ia apa caldă direct din rețea, iar temperatura poate fi controlată de la butoanele din meniu. De altfel, un meniu ușor de folosit și cu câteva funcții utile.

 4. Saftica noastra (Daewoo cu bule) are vreo 14 ani, pe putin. E excelenta, spala foarte multe chestii, inclusiv costume si e racordata direct la apa calda. Ma gandesc cu groaza la momentul cand nu va mai putea fi reparata si va trebui sa iau alta.
  Acum cativa ani, divizia de electronice de la Daewoo a fost cumparata de niste chinezi. Masinile de spalat produse acum de ei nu au nici o legatura cu modelele vechi, cu bule.
  Inca un avantaj, modelele cu bule sunt foarte usoare – pot sa o ridic si sa o mut singur.

 5. Iuliana Butuc Cerchez

  Chiar sunt curioasa cum setati voi temperatura la Daewoo. La mine ia apa rece si calda din retea si ajunge sa fie in final calaie. Orice detergent ii pun si oricat de mult sau putin tot ca scoate rufele murdare ale copilului aproape la fel de murdare. De multe ori spal doar cu fierbinte, cu riscul ca sa imi iasa culorile. Raman la parerea ca spala execrabil. Dar na, poate am prins eu un model mai prost.

  1. Eu o setez din centrala, ca masina nu are setare de temperatura. Acum depinde si ce model de masina ai. Daca e din cele noi, fabricate dupa achizitia de catre chinezi, am inteles ca sunt mai slabe decat cele vechi

 6. Pana la urma ai racordat masina la apa calda? Si eu am ideea asta,dar nu stiu cum sa fac sa răcească apa in caz ca e prea fierbinte.eu ma gandesc sa o leg la o baterie de dus chiar si termostatata si de acolo sa o pot regla.

  1. Da.Am legat-o. Dar nu o reglez spăl la temperatura apei din boiler! Am puține haine și alea nu sunt pretențioase! Doar 2 perechi de șosete de lână ar fi putut avea probleme, dar au fost ok și alea. S-au lungit foarte puțin! 😀

  1. E bun si asa. Eu nu am program care sa spele mai jos de 30C.99% din cazuri folosesc programul care spala la 30C.Chiar daca apa vine la 40C.De 2 ani merge bine.

 7. Am masina de spalat arctic, model obisnuit.
  Se poate s-o cuplez direct pe apa calda de la centrala mea, Motan?
  Pentru a nu deranja foarte mult programul de incalzire propriu al Arcticului meu, intentionez sa setez din centrala temperatura la max. 35 grade., pentru toate tipurile de spalare.
  M-as multumi cu atat, ca economie de curent.
  Oare functioneaza ideea mea ?

 8. Cred ca la clatire se foloseste apa rece.
  Apoi, rezistenta aia e piesa de schimb.. 🙂 si din cauza ei cumperi calgon… Se pierd niste meleoane

 9. Am masina de spalat DAEWOO din 1998. Am exploatato intii numai cu apa rece neavind incalzitor, fiind cu bule. Am racordato si la apa calda de la reteaua centralizata(apa era curata si mai putin dura ca apa rece.Rezultatele au fost net superioare privind curatatul rufelor.Dupa 12 ani de exploatare intensa a inceput sa faca probleme (modulul electronic).Un vecin venit recent in bloc avea una la fel la care sa blocat pompa de evacuare. Am facut din doua masini nefunctionale una functionala. Am dus-o la tara unde am panou solar pt. incalzirea apei , Masina functioneaza si in prezent foarte bine.A trebuit sa reduc din robinetul de apa calda presiunea pentru ca temperarura apei ajunge in mod frecvent la 70-90 grade.Nu exita pericolul ca apa cu presiune mai mare sa intre peste cea cu presiune mai mica pentru ca masina are intrari separate pentru a.c. si a.r.cu supape separate pe fiecare intrare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.