De ce să ai o casă inteligentă?

Fiecare are motivele lui, dar de cele mai multe ori, văd doar geeks care vor să-și facă o ghidușie la casă doar așa de amorul artei sau (sanchi!) “să beau o bere liniștit!”

Iată ce-aș vreau eu să am la casă din punctul ăsta de vedere:

1- căldura să nu mai fie o grijă. Termostate și un sistem de încălzire, (probabil electric) care să-și facă treaba singur. 22-23C în casă tot timpul anului. Treaba asta n-ar mai trebui să fie o grijă în secolul XXI.

2 – Deschiderea ușilor de la intrare să fie autoamată. De multe ori când intru în casă deschid ușa cu capul. Vorba vine! Am mâinile ocupate cu sarsanale, cumpărături și mă enervează cumplit să deschid ușa în conditiile astea. Momentan folosesc niște scheme de Kyokushin-kai în situațiile astea, dar nu mă coafează varianta asta. Deci senzori care să deschidă ușa când mă apropii și e descuiată. La antreu am o ușă glisantă pe interior. Aș putea începe cu asta, când intru să se aprindă lumina în antreu și când se aprinde lumina să se deschidă și ușa asta glisantă. Ar fi util!

3 – Am ferestre velux. Uneori aerisesc și le las deschise și plec de acasă. Aș vrea să le pot închide de la distanță când văd că se apropie o ploaie. Sau chiar și pentru simplul motiv că trebuie să mă întind să le deschid pe unele. Așa din aplicație, ar fi mult mai comod.

4 – fotocelulă care să aprindă luminile în curte

5 – sistem de irigat cu senzor de umiditate în sol. Pt grădină și pt gazon!

6 – sisteme de adăpat automate pt animale coroboarate cu sisteme anti-îngheț pe timpul iernii. (se pune o rezistență pe țeavă și în vas)

7 – Dozatoare automate pentru hrana câinilor și pisicilor. (aș putea astfel lipsi de acasa un w.e. fără să moară lighioanele de foame sau de sete)

Cam atât! La voi cum e? Ce vă e lene să faceți?

8 thoughts on “De ce să ai o casă inteligentă?”

 1. Eu mi-am facut sa aprind becul de pe telefon in bucatarie (sau sa il sting). A fost ultima incapare renovata si mi-am permis sa trag un cablu prin perete pana la intrerupator, unde am legat o placa cu relee. Poate fi controlat manual sau prin software, cerul e limita aici. Evident ca nu il folosesc, mi-a fost lene sa termin aplicatia de android, dar sistemul e functional, daca o sa ma intorc vreodata la asta. Am mai facut un sistem de udat floarea (tot conceptual, sistemul costa de 30 de ori mai mult decat floarea) pentru ca una singura a supravietuit in apartament si n-a murit de sete. Cu asta inca ma lupt, senzorul de umiditate cred ca atinge ceva radacini si detecteaza ca nu mai e nevoie de apa. Pe langa asta, consuma mai mult decat poate sa livreze micul panou solar si imi goleste bateria in cam 3 saptamani. Suspectez si controllerul de incarcare chinezesc ca mananca baterie aiurea.
  Referitor la inchisul veluxurilor, ar fi fain sa se inchida automat daca nu esti acasa si scade mult presiunea atmosferica, de exemplu, indicand ca se apropie ploaia. Idei de automatizare am si eu, doar ca e extrem de scump hobby-ul asta.

 2. Si niste poze cu improvizatia:
  https://imgur.com/a/4TbL7KU

  Pe lista de proiecte de care vreau sa ma apuc si sa le abandonez ar fi incalzire cu posibilitatea de a seta temperatura individual in fiecare camera. Aici m-am gandit la un puffer suficient de mare, electrovalve pe fiecare calorifer si termostat in fiecare camera, controlabil de pe telefon sau calculator. Cand s-a atins temperatura tinta, electrovalva se inchide si pompa continua sa mearga pana cand toate termostatele dau comanda de oprire. Cel putin asa o vad eu, din avion. Probabil n-o sa mearga, n-am experienta cu centrale termice.

   1. Pai o sa ajute cand o sa fie terminate, doar ca toate astea implica multa munca daca vreau sa implementez singur totul. Momentan sunt la nivel de hobby, imi scriu singur codul care le face sa mearga si investesc in el doar atat cat permite bugetul, care se imparte cu alte hobby-uri. Sistemul de udat plantele e inca in dezvoltare, dupa ce o sa reusesc sa-l stabilizez o sa il mut la tara, si o sa-l folosesc la udat gradina, de exemplu. Nu vad nimic gresit la faptul ca le bifez pe o lista, din moment ce imi face placere sa le implementez.

 3. 1. Instalat Honeywell evohome, cu 4 valve pe 4 calorifere. Controlez temperatura separat pe fiecare. Am program predefinit, plus actiuni automate cand plec de acasa.
  2. Nu m-as baga la asta, dar trebuie sa instalez o wireless smart doorbell.
  4. Abia am reusit sa instalez lumina la intrare. Am pus un Philips Hue, cu program, urmatorul pas e sa iau un senzor de miscare. In rest, as vrea sa termin de pus Hue in toata casa si de pus senzori de miscare in puncte strategice.
  5. Exista OOTB, cateva sute de euro. Daca nu, exista senzori de umiditate pe care ii poti folosi prin IFTTT.
  6. Cred ca se poate face usor cu o valva controlabila, care sa se inchida cand temperatura de afara scade sub 3 grade.
  7. Ar fi un proiect fain, cu un raspberry si niste accesorii.

  Eu as termina de pus lumina, as extinde sistemul de alarma, as mai lua un Nest Protect pentru pod, as instala o sonerie wireless smart. Pentru descuiat automat, parca as instala ceva doar pentru magazia din fata casei.

 4. Eu in cei 3 ani de cand stau la casa am reusit sa imi construiesc un sistem de management al casei cu raspberry ca hub si arduino ca noduri, comunicatia se face prin radio si librariile celor de la mysensors ca suport si Domoticz ca si controller.
  Pentru incalzire am avut un cazan clasic pe lemne si am montat un puffer care si am inceput sa monitorizez si sa automatizez sistemul de incalzire unde am acuma 11 sonde de temperatura, o termocupla, un senzor barometric si vreo 5 relee. 2 relee pentru apa calda pentru rezistenta electrica si pentru pompa care recircula agentul termic intre Puffer si Boilerul de apa calda si 3 relee pentru circuitul dintre puffer -> cazan si puffer -> casa. Am montat senzor de temperatura si in casa.

  Mi-am construit un sistem de monitorizare pentru exterior. Am folosit camere de supraveghere la care ma conectez cu raspberry-ul si analizez cadrele impreuna cu semnalele care vin de la cativa senzori de miscare montati la exterior astfel ca sa nu ma uit la inregistrari pe sistemul DVR, sistemul imi trimite automat notificari cu imagini cand e cazul. Pe langa partea de securitate senzorii de miscare ii folosesc ca sa pornesc becurile de afara/proiectoarele led si ca sa evit pornirea lor in timpul zilei am facut un mic scriptulet care imi verifica timpul de apus si rasarit si face ca becurile se se aprinda doar dupa apus si inainte de rasarit.

  Pe langa asta am in proiect sa imi fac o statie meteo insa aici mai am nevoie de anemometru si o modalitate de a masura precipitatiile si un sistem cum ziceai tu pentru irigatie cu masurarea umiditatii.

  Mai am si alte proiecte in minte si incerc sa automatizez cat mai mult tot ce tine de casa pastrand totodata sistemul cat mai securizat.

  P.S. Scuze ca am scris asa mult dar ii prima oara cand devin cititor activ la tine pe blog postand si comentariu, pana acum doar citeam articolele tale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.