De veghe in lanul de porumb

           In campul in care stau eu sunt doua case:  a mea si a vecinului Vasile, un om de nota 10. Dar nu despre el va zic azi, ci despre celalalt vecin Vasile, cel cu 2 caucazieni, care a cules si ne-a dat zmeura si care ne-a dat o gramada de rasaduri din care-au iesit niste ardei iuti de-ti sta mintea-n loc.

            Ei vecinul asta are pamant pe care-l cultiva cu diverse, ca de altfel mai multi consateni de-ai lui. Undeva mai in camp, mai departe de casa mea, el are cultivat porumb, pe o suprafata destul de mare. Stiti munca aia grea de semanat, sapat, aratat cu calul si in final cules manual porumbi… In fine, multi dintre voi nu prea stiti, nici eu nu pot sa zic ca am experienta, dar am degustat efortul asta. Stiu ce-nseamna si pot sa va zic ca e criminal!

           Oamenii aia cultiva porumb atat pentru ei, cat mai ales pentru a avea iarna ce sa dea de mancare animalelor, care animale, intre noi fie vorba, ii cam tin pe linia de plutire supravietuire.

           L-am zarit pe Vasile intr-o seara trecand, ca de multe alte ori, pe langa casa noastra insotit de caucazianul pe care-l poate cat de cat struni, o femela  superba pe nume Olga, la aproximativ 60 kg. Uneori se opreste sa schimbam o vorba. Vasile nu e genul vorbaret, el cand se opreste sa-ti zica ceva, inseamna ca are ce spune. De data asta s-a oprit sa-mi spuna ca in urma cu o noapte i-au cules niste “binevoitori” 4 randuri de porumbi, si in alta noapte inca 6 in total 10 randuri de proumb. Nu stiu cat are el in total, dar 10 randuri, bag seama, ca nu e deloc putin. I-am zis ca eu n-am auzit nimic. M-a linistit si mi-a zis ca n-aveam cum, ca el are pamantul mai departe.

              Asadar, omul nostru si-a luat cel mai bun prieten, pe Olga, si se ducea decuseara sa stea de veghe peste noapte in lanul de porumb, poate poate mai salveaza ceva din recolta. Deci pe langa munca de care va ziceam, mai stai si cateva saptamani de paza sa nu-ti fure jigodiile recolta muncii tale.

           Acum, astea fiind zise, mi-aduc aminte de vorbele unui politai istet din Magurele, de la judiciar, care-mi explica el mie ca in vest nici nu se mai obosesc astia sa-i bage la puscarie pe hotii  marunti, astia care fac astfel de gainarii: fura masini, sparg case, culeg porumbii altora, d’astea… ca de fapt le dau doar munca in folosul comunitatii si alte asemenea… Nu stiu cum sa zic, dar eu sa fi fost in locul lui Vasile luam 10 caucazieni si le dadeam drumu sa dea iama in jigodiile care vin la furat roadele muncii altora, si apoi le explicam celor din vest cum sta treaba cu furatu’ si cum se rezolva.

La fel a patit anu trecut si vecinu Ilie, cu via de asta data.  Anul asta si-a cultivat porumbi de jur imprejurul viei, ca sa nu-i mai tenteze pe infectii care dau tarcoale. Si ei nu sunt singurii, mai toti au fost pagubiti in felul asta.

Ce le-ati face voi astora care fura din rodul muncii voastre? Eu stiu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.