Despre mesteri

Pentru ca am reusit sa-mi fac o casa, pot spune ca am avut, cat de cat, de-a face cu mesteri si zidari. NIMENI nu ma poate convinge ca exista in Romania constructori, faiantari, zidari, zugravi, sau alte asemenea, care sa fie oameni seriosi 100%.  Prin “serios” inteleg cateva calitati de bun simt: sa respecte bugetul, sa respectele etapele de plata, sa respecte termenele de executie (cu marjele de rigoare), sa respecte calitatea excutiei, pe scurt SA FACA CEEA CE SPUNE CA FACE initial. Si pana la capat.

Am lucrat cu firma, cu echipa, cu prieteni… degeaba. Nimeni din industria asta nu e serios. Fie ca nu pot/nu stiu sa fie profesionisiti, fie nu vor, odata ce s-au vazut cu sacii in caruta. Marea majoritate devin neseriosi dupa ce si-au incasat majoritatea banilor.

Niciodata nu dati toti banii in avans. Se practica de regula un avans mic (10%) de incepere a lucrarilor, dar atat. In rest plata la receptie sau pe etape.

Din aceste motive am luat decizia ca pentru ceea ce mai am de facut si pot face singur sa-mi salvez nervii si banii facandu-mi treaba singur. Informatii exista, scule se gasesc. Daca n-ai nevoie de exercitiu sa-ti formezi mana (vezi la tencuit) poti sa-i dai bice linistit, ca nu bate Gigel cuiu mai bine decat tine.

Uneori cadem in plasa “fiecare cu meseria lui” care uneori e adevarata, dar de cele mai multe ori este o capcana. Sa chem pe cineva sa-mi faca podul la casa, m-am gandit… Ei bine ce inseamna asta… inseamna ceea ce se vede in pozele de mai jos. Cativa stalpi, cateva grinzi, cuie pe masura si niste scanduri (blani, cum se mai spune la noi, la Oltenia). Ok, poate nu e perfect, dar e facut cu simtu raspunderii, batraneste si cu viziunea de ansamblu a ceea ce va sa fie.

Cred c-am economisit cel putin cateva sute de lei pe manopera si cateva celule nervoase. Urmeaza izolatia si placile de rigips la care cineva m-a sfatuit sa nu ma bag, ca nu e usor.

Posibil… vedem, analizam!

[slideshow]

5 thoughts on “Despre mesteri”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.