EFdeN – inovație și gargară

Ce nu-mi place mie la toată povestea cu inovația în general, este că moare-n păpușoi sau e bătută aceeași iapă pentru a toca și mai mulți bani, dar AltFEL. În timp ce inovația respectivă moare încet și sigur la jumatatea drumului pe care ar trebui să-l parcurgă, de fapt. Adică nu ajunge niciodată sau aproape niciodată, în beneficiul muritorilor de rând. Rămâne acolo, fie uitată, fie tocată și reîncălzită aceeași ciorbă pentru și mai mulți bani, până când se prind toți ăia cu bani, că e de fapt o vrăjeală!

Și nu e vorba doar de EFdeN, e vorba de tot ce înseamna inovație în România și nu ajunge nicăieri. E ca-n fotbal, habar n-avem să finalizăm!

Revenind la EFdeN. În 2012, acum 6 ani, au făcut un concept de casă eco, bio, super sustenabilă etc. Știți genul, nu intru în detalii, că nu despre ele e vorba. Au cărat o casă de colo colo ( Madrid, Bacău, Versailles, București, acum parcă la Dubai)  poluând în procesul ăsta probabil cât 10 case normale. Dar hey, avem casă eco, sustenabilă, pe care o cărăm cu 9 tiruri prin Europa.

Eu nu știu, n-am auzit, dar dacă voi știți câte case au vândut în ultimii 6 ani sau dacă a preluat cineva proiectul sau câte familii stau EFECTIV în astfel de case, să-mi ziceți și mie! Aș fi curios să văd cum se simt oamenii ăia după 3-4, 5 ani de locuit în ele. Ce mentenanță au, cât îi costă, dacă mai dau cu vopsea pe la sageac, cum e când suflă viscolul și alte chestii d’astea cu care mă lupt eu la moșia off-grid. De beci nu mai întreb, că știu că n-au! 😀

Bun, deci 6 ani mai târziu obiectivul EFdeN este “să reprezentăm România la cea mai importantă competiție de case”. După 6 ani, ei o ard tot cu competițiile, tot cu fundraising, tot cu gargară pe social media.

Și atunci mă întreb, la ce bun e toată inovația asta? Ca să nu zic nimic despre inovație, fotovoltaice, totul electric, ferestre spre soare și alte povești despre care e plin netul de ani de zile. Dar hai să zicem că nu știu eu care e jmecheria la casele astea EFdeN. Chiar voi știți care e jmecheria? care e diferențiatorul, care e de fapt inovația? Eu nu-mi dau seama din materialele găsite, dar HAI să zicem că nu mă pricep eu!

O să ziceți: “Cum bă, n-ai văzut că au realizat copacul ăla și car-portul ăla de încărcare mașini electrice!? Nu mai fiț’ răi!!” Vă referiți probabil la bările astea sudate hipsterește pe care se pune tehnologie apărută în anii ’70 și se cheamă SOLAR TREE! Sanchi! Sau copertina aia de panouri fotovoltaice sub care stă mașina electrică și de la care n-o să se încarce decât într-o zi luuungă de vară cu mult, mult soare!

Dragilor, faceți vă rog diferența între proiecte aplicate, muncite care produc efecte în viețile oamenilor cu ajutorul tehnologiei (de ex. Free Miorita) și alte proiecte care fac fundraising ca să-și justifice existența. Faceți diferența între inovația de dragul inovației (un nivel la care noi n-o să ajungem prea curând) și inovația aplicată, care rezolvă probleme prin metode noi, mai bune, mai eficiente.

20 thoughts on “EFdeN – inovație și gargară”

 1. Nu pot sa cred! Toata blogosfera ii sustine, e cu ei, e alea alea si tu esti impotriva??? Cum iti permiti, moncher?
  Brovos, ai cojones! Vad si eu un coleg care mai si gandeste si nu e cu purtatul dupa val si cum bate vantul.

 2. Pingback: Știrile zilei - 30 octombrie 2018 ⋆ zoso blog

 3. Uite, eu îi susțin pentru că-i cunosc, sunt recomandați de oameni în care am încredere și nu cred că sunt țepari. În anumite chestii mai mergi și pe încredere. De exemplu, dacă ai avea un proiect mișto, nu mi-aș pune deloc problema că ești țepar, ci aș încerca să ajut cât și cum pot, aproape indiferent de cât de ineficient ar fi.
  Detaliile tehnice ți le pot spune și ei, eventual poate-ți faci drum/timp și le afli direct la sursă. Oricum, PRISPA (proiectul cu care au câștigat locul doi la o competiție similară acum ceva ani) n-o fi fost ea de doi lei dacă francezii au zis că merită.
  În rest, avem o echipă de nebuni (frumoși, zic eu) care-și urmează visul, deși ar putea câștiga binișor punând termopane – boom-ul imobiliar nu s-a răsuflat încă. Dar aleg să-și bată capul cu asta și să ceară bani, oricât de dezagreabil ar fi asta. Go, EfdeN!

  1. Eu n-am zis că sunt țepari.I-am cunoscut parcă la Webstock. Zic doar că ar fi trebuit să iasă de mult din logica “fundraising-competiție-premiu” Nu poți s-o ții langa atâta timp. Sau poți. 6 ani e foarte mult!

 4. Asa cum stii, 90% din start-up-uri falimenteaza in primii ani si dupa multe milioane/miliarde de dolari de fundraising.

  In România sunt atât de putine proiecte de inovatii, incât se “trage” de cele existente cât mai mult posibil. Mai mult, fundraising-ul in România dureaza, ai depus un dosar de finantare acum si primesti banii peste 2 ani. Atâta timp cât initiatorii nu trebuie sa vina cu bani de acasa ca sa mearga in diverse locuri sa-si prezinte “inovatia”, totul e ok. Iar daca din banii luati mai platesc si doua-trei salarii, o sa tot “reînvie” inovatia respectiva. Plus ca, e o vitrina pentru ei, pentru business-ul lor de arhitectura. Se lauda cu ea ori de câte ori trebuie sa convinga un potential client.

  Cu alte cuvinte, “inovatia” nu cere de mâncare, a fost putin de lucru la inceput, multi studenti benevoli, finantare corecta pentru plata salariilor initiatorilor si gata. Ei continua sa deseneze case “la kil”, “ca asa vrea clientul” si, când mai apar niste bani, mai prezinta casa lor “inovatoare” pe la un târg.

  1. E corect ce zici! Daca desenează case la kil și pe lângă mai fac și treaba asta, mai e cum mai e. Dar tot cred că trebuie să duci un proiect de inovație în zona mai de jos, a muritorilor. Am lucrat și noi la o tehnologie brevetată de care managementul a tot tras pe același stil, ani de zile. Abia acum încearcă să se concretizeze în bannerul din dreapta. Deci cam știu cum e. N-am fost ok cu asta, dar… corporație, decizii, uneori strigi degeaba. E bine că ne-am trezit și acum. Și asta ar trebui să facă și ei: să împingă inovația în produse de piață. Altfel e aproape degeaba. O sa se uite ca noi la diplomele de pe pereți.(Geneva, Bruxelle, medalii aurii pe care le mai ștergem de praf)

 5. Alex, eu am sustinut si Free Miorita, ii sustin acum si pe cei de la EFdeN. Ii cunosc, stiu ce fac si m-am bucurat la randul meu de sprijinul lor.

  Eu cred ca atunci cand vrei sa faci ceva nou, diferit, chiar inovator, intri intr-un proces care dureaza. O casa normala e un proces care dureaza.

  Nu mi se pare ca a trecut atat de mult de la primul lor proiect si nici nu simt ca tine obligatia de a livra un cartier de case. Casa lor de pe Pache Protopopescu e acolo de cativa ani. Acum ca nu e folosita permanent e alta treaba, dar e functionala, oricine o poate vedea.

  Poate Solar Decathlon Dubai e ultima competitie pentru ei, poate vor urma altele. Ei au facut un concept. Asta au creat ei. Ca si la masini, e drum lung de la concept la implementare.

  Uneori doar asta vrei sa faci, concepte. Alteori, speri ca va dori cineva sa il implementeze cu tine si esti convins de asta pana nu iti mai raspunde la telefon. Sau sunt altii care vin din spate, cu alte resurse si chiar alt drive.

  Ma asteptam ca tu – ca om care face case – sa privesti altfel lucrurile, sa vezi casa, sa pui intrebari, sa vorbesti chiar cu ei, ca tot zici ca i-ai vazut la Webstock.

  Mie mi se pare important ca reusesc sa faca aceste case, sa isi duca mai departe ideile, sa intre in competitii. Despre viitorul EFdeN, e treaba lor sa se ingrijoreze.

  1. S-au chinuit să adune oameni in jurul unui proiect care refuza să se maturizeze. Nice! Bine c-au vândut casa Prispa, altfel se destrăma și devenea o grămadă de resturi. Și ce-au făcut? Au luat-o de la capăt, aceeași rețetă, puțin ajustată. Mie tot îmi scapă elementele de inovație, esența conceptului! Panourile solare? forma casei? Materialele? faptul că încălzirea e electric? CE e inovator? Care e diferențiatorul? Probabil combinația dintre toate astea, ceea ce mi s-ar părea lame comparativ cu tot PR-ul. N-am nimic cu oamenii, or fi ok, am putea fi chiar și prieteni. Eu am ceva cu tot conceptul ăsta de business, care nu e doar la ei. Ba chiar și eu am fost angrenat într-o rețetă d’asta cu inovatie!

 6. Nu e chiar aşa. Am văzut o mulţime de studenţi care contribuie la acest proiect, care au ocazia să construiască ceva cu mâna lor, să proiecteze, să lucreze pe un proiect concret.
  Facultăţile de Construcţii, Arhitectură şi câteva de prin Politehnică sunt partenere în proiect şi îl susţin cu diverse chestii.

  Mi se pare că acest proiect suplineşte foarte bine ce se învaţă la şcoală.

  Ah, că n-au reuşit să scaleze… ok, asta e altceva, dar câţi oameni s-au format până acum în jurul lor?

  Serios vorbind, te aştepţi să se vândă locuinţe sustenabile pe bandă rulantă în România? Să fim serioşi.

 7. Pingback: Efden răspunde | haivas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.