Enel-ul, primaria Magurele şi Electric Serv. 2001

După ce firma Electric Serv 2001 în cârdăşie cu primăria Măgurele condusă atunci de Ruse Dumitru, actualmente judecat pentru luare de mită în stare de arest, ne-au scos ochii cu nişte stâlpi de care speram noi că într-o lună vor atârna nişte fire prin care va trece curent, lucrurile s-au mai schimbat, astfel încât avem acum următoarul film al situaţiei:

 – Actori:

Primăria Măgurele: reprezentată iniţial de Ruse Dumitru, apoi de Narcis Constantin

Firma Electric Serv 2001: reprezentată şi înainte şi după schimbare de Octavian Cota şi un anume Călugăreanu… something.

Enel distribuţie: reprezentată iniţial de cineva al cărui nume nu-l am, apoi de domnul Peşte Constantin, venit în ianuarie 2012 de undeva din Braşov la Enel, ceva şef pe distribuţie Ilfov.

Acum, în 2011:

– proiectul de extindere de reţea pentru strada Fragilor din Magurele, jud. Ilfov, a fost prins în bugetul primăriei la începutul anului 2011. Au fost atunci alocate 8 mld RON, pentru extindere retea de joasă tensiune în oraşul Măgurele.

– Firma Electric Serv 2001 a câștigat licitaţia la sugestiile ”unchiului” Biţă, pe atunci trăgător de sfori la prefectura Iflov. (*nota nu stiu cine e domnul Biţă nici nu ma intereseaza, dar fostul primar a apelat la el de faţă cu mine în circul încercarea de a mobiliza firma Electric Serv 2001 să-şi facă treaba inclusiv pe str. Fragilor.)

Normal lucrurile se întâmplă în felul următor: După ce firma a căştigat licitaţia lucrărilor de extindere de reţea, anunţă ENEL-ul, îşi ia avizele, autorizaţiile şi toate cele necesare de la ENEL, primăria plăteşte la ENEL lucrările, iar firma executantă, predă reţelele noi în proprietatea ENEL, fapt pentru care ENEL îi dă firmei nişte bani, şi anume cât face reţeaua respectivă pe care o ia în administrare şi gestiune. Vorbim de miliarde de lei pentru o retea (majoritatea se fac cu puncte trafo, care costa cam 1 miliard bucata).

Bun, fostul primar din Măgurele a zis aşa către Electric Serv 2001 înainte de campanie. “Faceţi, faceţi că răspund eu.”

Conform domnului Peşte Constantin de la ENEL, firma Electric Serv 2001 n-are nici un dosar complet pentru nici una din lucrarile de extindere de reţea de joasă tensiune.

CARE E JMECHERIA?

Jmecheria este că reţelele de iluminat public sunt, conform legii, în subordinea primăriei. Fapt pentru care ENEL nu e interesat de ele. Daca e vorba de o reţea de iluminat public, ea nici nu există, din punctul de vedere ENEL. De obicei reteaua de iluminat public e pe aceeasi infrastructură cu reţeaua de joasă tensiune de la care sunt alimentate casele. Dar asta e altceva.

Acum, să aplicăm asta la situaţia din Măgurele. Fostul primar a spus, faceţi, faceţi, repede să fie gata că răspund eu.

Din nou, conform domnului Peşte Constantin, Electric Serv 2001, a făcut lucrările cu avize de reţele de iluminat public. De altfel, singurele acte pe care le are Electric Serv 2001 de la ENEL. Cum reţeaua de iluminat public nu e în curtea ENEL, Electric Serv 2001 şi fostul primar probabil că s-au înţeles bine.

S-au făcut lucrările, ba unele chiar au fost preluate de ENEL, obligat forţat, venind din urmă cu actele făcute “conform situaţiei din teren”. Că aşa proceda predecesorul domnului Peşte. Problema a fost că n-au mai ajuns şi pe str. Fragilor şi pe str. Peştilor şi alte câteva străzi. Au venit alegerile locale, s-au arestat primari, s-au schimbat directori şi prefecţi şi acum facem totul legal. Ca la carte.

Numai că nu se poate, pentru că:

1. ENEL n-a ştiuit că vor aparea X reţele de joasă tensiune, fapt pentru care n-a bugetat preluarea lor, adica numai 4 mld ron pentru Măgurele.

2. D-l Peşte n-are nici un interes să preia în gestiune nişte lucrări, reţele, pe care nu le-a supravegheat şi care de multe ori nu sunt conform standardelor şi normelor lor, care, între noi fie vorba, se cam schimbă şi astea peste noapte.

3. Primăria a plătit lucrările către ENEL, cel puţin aşa au declarat reprezentanţii ei.

Electric Serv 2001 prin Cota Octavian, îmi spune că au de recuperat de la ENEL vreo 4 mld ron. ENEL îmi spune prin domnul Peşte că blocajul financiar e la Electric Serv 2001. Lui Narcis, noul primar în exerciţiu din Măgurele, nu-i rămâne decât să oblige în instanţă ca firma Electric Serv 2001 să finalizeze lucrările.

 Deci aţi înteles, da?!

Aşa stau unii oameni (mai norocoşi), în Măgurele cu reţeaua terminată, punctul trafo instalat şi se uită la el că nu e pus sub tensiune şi fură curent pe sub pămînt unii de la alţii. Cei mai norocoşi care au de unde, ceilalţi, baga bani in buzunarele benzinarilor pentru benzina din generatoare, iar oligofrenii cu energia verde nu ştiu să-şi vândă marfă cui trebuie. Ei stiu să ceară 7000 euro, banii jos, pentru o soluţie importată din Austria.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.