Eșec bio #1. La capitolul cloșca și pui

M-am gândit să încep o serie, sper eu cât mai mică, în care să descriu câte un eșec al lucrurilor făcute bio, natural pe la noi prin ogradă.  Cauzele lor sunt, evident, un mix între cele naturale, normale și gestionarea noastră. Ideea e să găsim soluții naturale la aceste probleme și să învățăm câte ceva din experiențele astea.

Anul trecut am scos de la cloșcă 15 pui. Anul ăsta din 40 de ouă sub 2 cloște doar 2 pui au ieșit. Habar n-am ce s-a întâmplat pentru că partea ciudată e c-au dispărut mare parte din ouă.

Una din cloște a avut 21 de ouă. Au ieșit doi pui si mai erau 4 ouă. Unde au putut să dispară restul, nu știu. Cuibarul fiind într-o cușcă închisă. La cealaltă la fel, lipseau mai mult de jumătate din ouă doar că la asta cred că s-au răcit ouăle la un moment dat. Embrionii erau dezvoltați, dar nu suficient. Nu pot să-mi dau seama unde au dispărut. Am auzit diverse scenarii:

1 – le-au mâncat cloștele. – bun, dar aș fi văzut ceva urme, nu? Mănâncă ouă deși au mâncare și apă?

2 – Le-a mâncat un alt animal –  posibil, deși nu-mi imaginez cum ar fi intrat în cușca aia. Greu de crezut pt că singurul loc sunt ochiurile de la o plasă de rapiț. Care e întreagă.

3 – Le-au dat ele jos. – din nou, nu prea aveau pe unde.

Nu știu ce să spun decât că asta e. Agricultura bio e cu multe eșecuri mai ales când o faci așa ca noi pe încercate! 🙂 Nu regret! Fiecare eșec e o lecție, doar că nu știu ce lecție să trag din experiența asta. Poate c-ar fi trebuit să le las acolo unde s-au pus ele cloște (în cuibare, mai expuse), fără să le mut la adăpost, poate că nopțile au fost prea reci și temperatura n-a fost cea potrivită, poate că trebuia să pun ouă și la cea de-a 3-a cloșcă, etc.

 

3 thoughts on “Eșec bio #1. La capitolul cloșca și pui”

  1. vorbeste cu o batranica din sat; daca temperatura nu e potrivita clostele isi mananca ouale care nu se dezvolta la fel ca celelalte; ideea e sa eclozeze toate in acelasi timp. in alta ordine de idei, poate sa fie un dihor care vine in vizita, am avut la bunici. Poate sa treaca lejer printr-o gaura cat o moneda mai mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.