Beci și foișor #1. Cum am făcut un beci!

După ce am dărâmat magazia veche, am marcat locul unde vreu să fie săpată groapa (4 țăruși și sfoară) apoi am chemat excavatorul să-mi sape o groapă de 4m x 4m x 2,5 m.

După ce a plecat excavatorul, am încercat să taluzez puțin  pereții. Adică să-i îndrept, să-i  netezesc, să-i îndreptpuțin.  N-am prea putut să fac treaba asta pt că pământul s-a întărit destul de repede și era practic imposibil. Pentru mine cel puțin. Am făcut ce-am putut! Am pus ce resturi de plasă mai aveam prin curte și niște fier beton și am turnat 1,5 mc de beton pe fundul gropii.

Apoi am mers să cumpăr bolțari. Vreo 400.

După care m-am apucat de zidit. Folia aia e o prostie. Să n-o folosiți, pe mine mai mult m-a încurcat.

 

 

După ce am terminat de zidit, foarte important, obligatoriu chiar, este să turnați stâlpii. Cofrag la colțuri, făcut etrieri, legat de 4 bare de fier  beton cam la 12-13 cm distanță unele de altele.  Apoi am turnat betonul ca zidurile să se întărească și să se lege între ele.

Apoi m-am apucat de cofrat restul:placă și marginile platformei de deasupra. Mare atenție la placă. Plasă dublă sau chiar fier de 6 de 8 sau daca vreți și de 10. Eu am pus două plase de Buzău de 6 cu distanțiere între ele. (găsiți distanțiere la magazinele debricolaj. Merită! La departamentul de construcții).

Apoi. Cofragul pentru susținerea plăcii. Nu poți să ai prea puțini popi. Eu am avut 4 grinzi de lemn de 10×10 cm care se sprijineau la capetepe stâlpi de 10×10. În plus, pe lângă astea 4 grinzi, am ajut încă 7 popi (stâlpi) cu T în capăt.


 

Aproape că uitasem să las aerisirile. Am dat cu spumă peste tot pe unde mai erau spații libere pe unde ar fi putut curge betonul.

Apoi am chemat CIFA.

 

După ce am turnat, la 15 minute a început să plouă torențial pentru că vara lui 2018. Am rezolvat-o și pe asta după ploaie. A fost bine că am avut cofrajele bune și tot cimentul s-a strâns într-un loc și am putut apoi să-l întind la loc relativ ușor.

Și cam ăsta a fost beciul. Prima etapă! urmează scara, ușa, rafturi și magazia sau ce-o veni deasupra. Dar partea 2-a va fi scara. Las să mai stea așa cofrajele și decofrez peste o săptâmână. Cred că e timp suficient.

22 thoughts on “Beci și foișor #1. Cum am făcut un beci!”

 1. Placa se decofreaza dupa ce betonul e la maturitate, adica 28 de zile. Dupa 14-20 zile, poti sa scoti scandurile, dar trebui sa lasi sprijinirile si sa nu incarci placa prea tare.

  Daca mai ai nelamuriri, nu ezita.

  1. Buna ziua. Va rog sa ma ajutati si pe mine cu o nelamurire. M-am inspirat din proiectul dumneavoastra (pentru care va multumesc ca ati postat) dar acum am ajuns la faza in care sa cofrez pentru placa. Intrebarea mea este: cum cofrez, astfel incat cand desfac cofrajul sa nu cada peste mine? Nu am mai lucrat in domeniu. Dimensiunile incaperii sunt: L: 5.30, l: 3.30, h: 2.80. Cofrarea o fac tot cu lemn, ca si dumneavoastra. Am capriori de 10. Va multumesc.

   1. Presupunând ca aveți stâlpii și zidurile deja gata, faceti pur si simplu un cofrag din scanduri care sa fie la nivelul marginii zidurilor. Lemnul sa fie la nivel. Puteți începe cu stâlpi in colțuri și la jumătatea zidurillor. Bateți dintr-un capăt in altul scânduri pe capul stâlpilor sa zicem in 2 laterale opuse si una la mijloc sau două in functie de distanța. Peste astea 3 puneti transversal scândură lângă scândură până iese un plafon. Puneți stâlpi de susținere peste tot, mai puneți scânduri transversale dedesupt cât de multe, nu faceți rabat. Eu nici nu mai aveam loc sa trec de stâlpi. Apoi sus peste scândurile astea puneți armâtura, plasa sau fierul beton. Aveti aici poze mai clare spre finalul articolului: https://haivas.ro/facut-beci-1/
    Acum, când decofrați o faceți cu grijă.Scoateți stâlpii, unu câte unu apoi scândurile, treptat. La mine s-au mai rupt, una mi-a venit peste obraz fiind in tensiune la celălalt capăt. Deci… cu grijă! cu rangă, cu o scară, una câte una!

 2. Eu tocmai cu folia eram curios cum ai aplicat-o!
  Anyway, fix ce ai facut am si eu in plan de mult timp!
  Abia astept sa vad si restul proiectului!
  Poate reusesti sa pui niste costuri estimative la final… excavator, caramizi, fier, beton.

  Felicitari!

  1. Folia aia cu bule este ca sá protejeze hidroizolatia, adicá treaba aia cu carton cu smoalá aplicat cu la cald cu flacára pe exteriorul peretelui. Este de fapt o folie de protectie impotriva loviturilor, perforarilor accidentale ale hidroizolatiei. NU ESTE ín sine o hidroizolatie.

 3. Pingback: Cum am făcut un beci - costuri. #2 | haivas

   1. Salut.In ce zona se afla constructia?Intreb ,pentru ca ai mentionat ca ai boltarii din Cornetu.Tot acolo vreau sa fac si eu ceva asemanator dar este problema cu apa,este prea sus.Ai intampinat problema asta?

 4. Mama haivas , ma doare capu acu vazui proiectul.
  1 sfatul meu e ca deasupra sa faci o constructie pe cat mai usoara posibil, nu ai o fu datie sanatoasa , pornind de la prima placa de jos din beci, acolo cu ai aruncat bucatile alea de plase si resturi nu e foarte bine , pe margine trebuia intaritura zdravana apoi la colturi infipti stalpii in placa legati de armatura turnata placa , apoi zidit , sus la a2a placa trebuia sa te duci cu plasele mult mai peste placa dar si bare de striat de 12mm transversale si longitudinale din 50 in 50 cm , puneai prima plasa apoi barele si apoi plasa2a cu distantiere intree ele , o placa de 12 cm groasa e suficienta , la placile mari cum avem colegul cu 5m deschidere nu recomand plase sudate ci bare de 10 mm din 12cm in 12cm legate ca o plasa si calareti , nu va jucati cu armarea la placi mai mari de 4m , zideste deasupra cu bca de 10 maxim15cm incearca sa pui stalpii exact peste cei de jos , patrundei cel putin 30 diametre grosimea barei folosite la bare de 10mm circa 30cm .

 5. Salut,
  Cum “te lauzi” cu beciul? Merita hidroizolatia?
  Eu am panza freatica la mai mult de 10m.
  Si daca tot intreb: ce dimensiune are intrarea in beci?
  Multumesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.