Skip to content

h

Viața e ce se întâmplă în timp ce tu ești ocupat cu alte planuri

  • Știrile mele
  • DIY
  • Eco
  • Tehnologie
  • Contact

Cum am făcut un frigider exterior

02/01/2018 haivas

Ideea a apărut din întâmplare. Atunci când am făcut șopronul pentru lemne mi-au rămas niște scânduri și ceva cușaci pătrați de 5×5 cm. Ideea inițială era să fac un raft pe care să pun chestii. Raft făcut din 4 picioare de 5×5 cm, înalte de 2m, cu 3 rafturi. Baza fiecărui raft e făcută din niște stinghii recuperate de la niște paleți. Raftul ăsta aerisit l-am pus lângă intrare. Apoi l-am acoperit, pentru că nu era închisă prispa și ploua pe el.

Când m-am împiedicat de niște resturi de polistiren, mi-a venit ideea să-l izolez și să-i pun uși. Anul ăsta i-am pus niște uși normale pe care le-am și izolat. Apoi le-am pus un mâner și un sistem de închidere, cât de cât. Am mai făcut ultimul nivel: izolat, acoperit și ușă.

 

 

 

 

Pe timp de iarnă, strângem mai multă mâncare decât vara (cârnați, șunci afumate,  cârnați la garniță, plus sucurile de roșii din timpul verii) Este deci nevoie de mai mult spațiu pentru depozitarea alimentelor decât vara când e mai puțină carne și o parte din ele stau pur și simplu în grădină! 🙂

Un alt avantaj al frigiderului exterior pentru o casă off-grid este că faci economie la energie electrică. Iarna zilele sunt scurte și înnorate, ceea ce înseamnă mult mai puțină energie electrică. (sunt zile în care produci 10% din cât produci într-o zi de vară) Practic frigiderul normal este scos din funcțiune și înlocuit cu cel exterior.

Posted in Prima PaginăTagged economie, energie, iarna, mâncare, off-grid, Prispa, rafturi, roșii

Post navigation

Stirile mele la final de an
De final și de început pentru cititori

10 thoughts on “Cum am făcut un frigider exterior”

  1. kilroy says:
    02/01/2018 at 2:24 pm

    Boss,
    in primul rand, La multi ani!
    Felicitari pentru frigider. Am avut ceva de genul in garaj, dar era fabricat pe la inceputul secolului XX, l-am dat impreuna cu alte vechituri. Oricum nu cred ca l-as fi folosit. In schimb, bunica a dat o soba de bucatarie si o sobita portabila tot pe lemne. Soba de bucatarie, desi interesanta (era un monstru cu patru ochiuri) ocupa foarte mult loc. Sobita o regret acum. Iar frigiderul pasiv nu cred ca l-as fi folosit (deja iernile sunt prea blande).
    Am mai vazut pe la americani un proiect interesant: se face ceva de genul unei lazi frigorifice, adica pe orizontala si i se pune motor de frigider. Baietii se lauda cu consum foarte mic, dezavantajul este dat de lipsa rafturilor..
    Anyway, multa bafta cu toate proiectele, in continuare 🙂

    Reply
    1. haivas says:
      02/01/2018 at 7:40 pm

      Să fie! Proiecte avem, mai tb timp si ceva bani.

      Reply
  2. pvladc says:
    02/01/2018 at 3:22 pm

    nu ai soareci/sobolani in zona?

    Reply
    1. haivas says:
      02/01/2018 at 7:38 pm

      Asta era teama cea mai mare. Am tot urmărit. Deocamdată n-au venit.

      Reply
  3. Tibi says:
    02/01/2018 at 11:06 pm

    Salut.
    Ar fi interesant să adaugi la articol nişte măsurători ale temperaturii din interior vs.exterior.

    Reply
    1. haivas says:
      03/01/2018 at 9:09 am

      Tot ce pot spune acum e că anul trecut n-a înghețat nimic. Presupun deci că sunt peste 0C. Tot timpul.

      Reply
  4. Radu D says:
    03/01/2018 at 5:43 pm

    Atentie mare la Igiena. Microbii se dezvolta mult mai usor pe lemn si polistiren decat intr-un frigider normal unde materialele sunt altele. O zii mai calduroasa poate sa accentueze exponential dezvoltarea coloniilor de microbi.

    Reply
    1. haivas says:
      03/01/2018 at 9:21 pm

      Teoretic ai dreptate. Dar doar teoretic. Practic, e mai complicat, cu mai multe variabile. Nu sunt germofob, dar nici nu mă expun exagerat. Mancarea stă acoperită (oale cu capac, cutii sau cu folie alimentară), nu așa artistic cum e în poză.

      Reply
    2. Tibi says:
      03/01/2018 at 10:54 pm

      Transmiterea bolilor cred că se face prin intermediul nostru în principal, adică mîini care ating banii, mînere de la uşi, veselă etc.
      Un copil bolnav care merge la şcoală are şanşe maxime să transmită microbi prin simpla atingere a mînerul de la uşă.Acelaşi lucru este valabil în spitale.
      Cuprul este cel mai bun material contra microbilor şi bacteriilor.

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent Posts

  • Garmin Forerunner 55 e dezamăgitor, dar ieftin
  • Tesla e deja vechitură
  • Ce ai și ce nu ai nevoie ca să mergi cu bicicleta la servici
  • Rucsacuri pt bicicletă
  • Sfaturi despre gazon

Comentarii

  • haivas on Cum schimbi geamul la șemineu
  • cornel on Cum schimbi geamul la șemineu
  • Haivas on Rucsacuri pt bicicletă
  • Mihai Dobre on Rucsacuri pt bicicletă
  • Mihai Dobre on Cauciucuri pentru biclă

Am mai scris

  • Garmin Forerunner 55 e dezamăgitor, dar ieftin
  • Tesla e deja vechitură
  • Ce ai și ce nu ai nevoie ca să mergi cu bicicleta la servici
  • Rucsacuri pt bicicletă
  • Sfaturi despre gazon

© 2023 h

Proudly powered by WordPress | Theme: x-blog by wpthemespace.com

We are using cookies to give you the best experience on our website.

You can find out more about which cookies we are using or switch them off in settings.

h
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.

You can adjust all of your cookie settings by navigating the tabs on the left hand side.

Strictly Necessary Cookies

Strictly Necessary Cookie should be enabled at all times so that we can save your preferences for cookie settings.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.