Ideea a apărut din întâmplare. Atunci când am făcut șopronul pentru lemne mi-au rămas niște scânduri și ceva cușaci pătrați de 5×5 cm. Ideea inițială era să fac un raft pe care să pun chestii. Raft făcut din 4 picioare de 5×5 cm, înalte de 2m, cu 3 rafturi. Baza fiecărui raft e făcută din niște stinghii recuperate de la niște paleți. Raftul ăsta aerisit l-am pus lângă intrare. Apoi l-am acoperit, pentru că nu era închisă prispa și ploua pe el.
Când m-am împiedicat de niște resturi de polistiren, mi-a venit ideea să-l izolez și să-i pun uși. Anul ăsta i-am pus niște uși normale pe care le-am și izolat. Apoi le-am pus un mâner și un sistem de închidere, cât de cât. Am mai făcut ultimul nivel: izolat, acoperit și ușă.
Pe timp de iarnă, strângem mai multă mâncare decât vara (cârnați, șunci afumate, cârnați la garniță, plus sucurile de roșii din timpul verii) Este deci nevoie de mai mult spațiu pentru depozitarea alimentelor decât vara când e mai puțină carne și o parte din ele stau pur și simplu în grădină! 🙂
Un alt avantaj al frigiderului exterior pentru o casă off-grid este că faci economie la energie electrică. Iarna zilele sunt scurte și înnorate, ceea ce înseamnă mult mai puțină energie electrică. (sunt zile în care produci 10% din cât produci într-o zi de vară) Practic frigiderul normal este scos din funcțiune și înlocuit cu cel exterior.
Boss,
in primul rand, La multi ani!
Felicitari pentru frigider. Am avut ceva de genul in garaj, dar era fabricat pe la inceputul secolului XX, l-am dat impreuna cu alte vechituri. Oricum nu cred ca l-as fi folosit. In schimb, bunica a dat o soba de bucatarie si o sobita portabila tot pe lemne. Soba de bucatarie, desi interesanta (era un monstru cu patru ochiuri) ocupa foarte mult loc. Sobita o regret acum. Iar frigiderul pasiv nu cred ca l-as fi folosit (deja iernile sunt prea blande).
Am mai vazut pe la americani un proiect interesant: se face ceva de genul unei lazi frigorifice, adica pe orizontala si i se pune motor de frigider. Baietii se lauda cu consum foarte mic, dezavantajul este dat de lipsa rafturilor..
Anyway, multa bafta cu toate proiectele, in continuare 🙂
Să fie! Proiecte avem, mai tb timp si ceva bani.
nu ai soareci/sobolani in zona?
Asta era teama cea mai mare. Am tot urmărit. Deocamdată n-au venit.
Salut.
Ar fi interesant să adaugi la articol nişte măsurători ale temperaturii din interior vs.exterior.
Tot ce pot spune acum e că anul trecut n-a înghețat nimic. Presupun deci că sunt peste 0C. Tot timpul.
Atentie mare la Igiena. Microbii se dezvolta mult mai usor pe lemn si polistiren decat intr-un frigider normal unde materialele sunt altele. O zii mai calduroasa poate sa accentueze exponential dezvoltarea coloniilor de microbi.
Teoretic ai dreptate. Dar doar teoretic. Practic, e mai complicat, cu mai multe variabile. Nu sunt germofob, dar nici nu mă expun exagerat. Mancarea stă acoperită (oale cu capac, cutii sau cu folie alimentară), nu așa artistic cum e în poză.
Transmiterea bolilor cred că se face prin intermediul nostru în principal, adică mîini care ating banii, mînere de la uşi, veselă etc.
Un copil bolnav care merge la şcoală are şanşe maxime să transmită microbi prin simpla atingere a mînerul de la uşă.Acelaşi lucru este valabil în spitale.
Cuprul este cel mai bun material contra microbilor şi bacteriilor.