Firmele care vând sisteme fotovoltaice offgrid, nu știu să le dimensioneze!

Tipul ăsta de mai jos are o casă mică, tiny house, cu vreo 20 panouri, un sistem ce produce 4Kw/oră și stochează în baterii 36kw, din care folosește cam jumătate, adică suficient cât să nu omoare bateriile. Invertor de 4kw putere, ceea ce pot sa spun din experiență, că e suficient. 4-5 KW sunt suficienți încât să-ți meargă orice aparat în casă.

Am constatat că în România nici o firmă, din cele pe care le-am intâlnit nu știu sau nu vor sa dimensioneze corect sistemele de panouri fotovoltaice offgrid. Fac niște calcule stupide relativ la producția medie pe an. Ceea ce e stupid, pentru că iarna, nu ai media, ai minimul de producție de energie. Și tu ai nevoie de același curent, dacă nu mai mult, în zilele fără soare.

În schimb ei îți baga pe gât câte un generator pe benzină sau motorină, ceea ce nu e rău, e bine să ai un generator la casă oricum, dar nu e un aparat de cursă lungă. In fapt, generatoarele sunt o mizerie. Consumă, se strică mereu, sunt incomode, fac gălăgie și așa mai departe.

Daca vreți să vă faceți un sistem off-grid, nu dați 5000 lei pe un generator. Luați-vă panouri de banii ăia și dați 1000 de lei pe un generator ca să fie acolo. Puneți-vă de la 20 de panouri în sus. Până în 20 e ceva la limită. Eu am 10, si nu e chiar ce trebuie. Deci minim 20 de panouri. Baterii cât de multe. Eu am 200Ah*4 baterii=800Ah, și sunt la limita de jos. Sa fie undeva la 1500-2000Ah.

Și repet, panouri cât de multe, faceți calculele la worst case scenario, care inseamnă 10% din puterea nominală a unui panou.

DE EX.: daca un panou produce 250w/h, când nu e soare el va produce 25 sau 20. La 10 panouri vei avea 2kw. La 20 de panouri 4 kw când nu e soare.

Eu consum peste 3-4KW zilnic. Cu toate optimizările pe care le-am făcut (aparatură nouă, leduri, alimentare masini de spalat cu apa caldă etc).

4 thoughts on “Firmele care vând sisteme fotovoltaice offgrid, nu știu să le dimensioneze!”

  1. Salut,

    Acum cred ca problema vine si din buzunar, motiv pentru care oamenii o fac deseori peogresiv pe masura ce is permit. Lucru care il face mai costisitor de data ce trebuie sa scapi de ceva si da suplinesti cu ce trebuie dar … probabil ca daca ar fi fost cazul sa iti iei 20 de panouri first si baterii pe masura la modul ori asta ori deloc ar fi ramas a doua optiune.

    E bine sa fii documentat cum e necesar dar sa iti si permiti…

      1. Cand nu e soare un panou produce 20w deci la 10 avem 200w nu 2kw. Zic bine sau imi scapa mie ceva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.