Grădină: legăm roșiile pe sfoară

De-a lungul timpului am facut tot felul de experimente legat de cum creștem roșiile, de la șanțuri inundate cu apă și araci ( de lemn, de fier, de plastic etc.) și până la varianta de azi.

Am avut și doi pari cu o sârmă între ei și de sărma aia legat fiecare fir de roșie. Nu mi-a plăcut.

Anul trecut am făcut un schelet din lemn si de sus am legat sfori pe care le-am înfășurat în jurul plantei. Sistemul ăsta mi-a plăcut cel mai mult și am decis să rămânem la el decocamdată. Așadar, anul ăsta am făcut o treabă mai serioasă în același sens:

Ce ar fi de reținut aici este felul în care am prins în pământ stâlpii de pe mijloc. Pentru că nu avea sens să iau stâlpi la fel de groși ca cei de pe margine și pentru că nu am gasit suporți de stâlpi din tablă pe dimensiunea stalpilor mai subtiri și pentru că suporții ăia oricum sunt destul de scumpi, am ales o variantă pentru săraci:

4 lei un capăt de teava de scurgere de 30-40 cm. Am luat 8 bucăți și 2 spray-uri de spumă poliuretanică. Am facut o groapa în pamant chiar cu bucata aia de teava de scurgere (pamantul era moale), am fixat teava în sol, am pus stalpul în teava și i-am dat cu spumă. L-am tinut puțin drept pânâ s-a întărit puțin spuma aia… și aia a fost. Am taiat excesul de spumă, am dat cu ulei ars, gasit prin magazie de câtiva ani. (chiar nu stiam ce o sa fac cu el, dar știam ca e valoros.) Și cam aia a fost.

Ideea de bază este urmatoarea: Lemnul putrezește cel mai repede și mai ușor la suprafata solului, acolo unde este de obicei cea mai multa umezeală și unde are loc înghețul și dezghețul cel mai des. Daca ai o soulție să eviți cât de cât chestiile astea, lemnul va avea viață mai lungă.

Aici o sa pun o poză dupa ce dau și cu baiț pe lemne!

13 thoughts on “Grădină: legăm roșiile pe sfoară”

 1. Arata bine si pare rezistent, nu stiu cat de bine o sa stea teava aia smooth in pamant pe termen lung.
  Dar tevi+spuma+suporti de tabla rezulta mai ieftin decat daca bagai stalpii direct in pamant?

   1. A, zici ca putrezesc stalpii? Nu ar rezista mai mult daca ii dai cu ulei inainte?

 2. Stiu ca a fost o discutie foarte lunga si pe softpedia despre cat de bine e sa contaminezi cu ulei ars gradina din care iti hranesti familia, dar nu cred ca s-a ajuns la un consens. Stiu ca stalpii de gard erau arsi in foc la capatul care se baga in pamant. Nu era asta o solutie impotriva putrezirii?

  1. Ba da, arsul e bun. La mine uleiul nu atinge solul. Si chiar dacă ar fi fost dati cu ulei și băgați direct in pământ, aia nu se poate numi contaminare. 🙂

 3. Salut, ideea cu teava si spuma e buna , insa tine cont de urmatorul aspect , pentru data viitoare sa tii mai sus lemnul in teava astfel incat spuma sa intre si sub lemn , daca lemnul ia concact cu pamantul umed prin capilaritate apa va sui in sus prin lemn si va putrezi , sau mai cumperi cate un dop si infunzi teava la capat.

  1. Salut. La câțiva dintre ei stiu sigur ca mi-a iesit treaba asta. Dar nu garantez ca la toți. Ai folosit sistemul asta? Cum se comporta in timp?

   1. Nu nu am folosit sistemul insa iti pot spune ca am batuti tarusi de genul(din rasinoase) in pamant dati cu ulei pentru sustinearea stupilor , tin circa5- 6 ierni , daca sunt din rasinoase putrezesc mai repede daca e ceva esenta tare duc si 8 , problema e apa , daca balteste apa e rau , insa asa cum ai pus cu plastic protejati sigur o duc mai mult , daca uleiul negru ars ti se pare incomod pentru partea superioara foloseste uleiul de in , sau orice alte uleiuri care sa intre cat mai bine in fibra apoi vopsea , cand faceam stupi lateralele le fierbeam in parafina sau ceara nu se schimbau la culoare multi ani

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.