Grădinăritul de fiță în 2017

     Ideea e bună, dar în ceea ce vedem mai jos, e dusă la extrem și ireală pe alocuri. Vorbim de un sistem care face toată munca în grădină, de la însămânțare și până la ruperea buriuienilor mai puțin săpatul de dinainte de însămânțare și culesul roadelor.

     Cu doar 4000$ poți avea jucăria asta de mai jos să o controlezi prin intermediul unei aplicații pe telefon. Doar că:

1- faza cu jumulitul buruienilor e vrăjeală. Nu cred că recunoaste paternul frunzelor, forma plantei sau altceva. Unele sunt foarte asemănătoare, sunt mari probleme de lumină și tot restul științei în domeniul patern recognition. Ce cred că face camera aia e să smulgă orice crește în afara ariei de însămânțare. Ori buruienile nu cresc mereu așa. De fapt de multe ori cres fix, lângă plantă.

2- dacă n-are senzor de umiditate în sol e degeaba. Văd acolo un calendar, probabil pentru udat. Și aici e complicat. Unele plante vor mai multă apă, altele mai puțină, unele absorb mai multă apă, altele mai puțină.  În fine, să zicem, cam tras de păr, dar să zicem. (chestia asta o faci cu senzor de umiditate în sol și ceva electrovalvă care deschide un robinet la un sistem de udat cu picătura.  Și o faci cu 50$ cred, pentru dimensiunea aia.

3- pierzi o bună parte din distracția legată de grădinărit.  Anumite etape, anumite munci sunt chiar relaxante, și dacă le face robotul, tu pierzi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.