Mă scuzați, dar nu mai pot cu toți ăștia care au impresia sau lasă impresia că-și cresc singuri mâncarea. O familie ca să-și poată crește singură mâncarea are nevoie de minim minimorum 6000 de mp, pământ care să-i hrănească pe ei și animalele pe care le cresc. Atât vara, cât mai ales iarna. Pământul ăla trebuie să le ofere suficientă mâncare pe timpul verii ca să aibă ei și animalele ce mânca, plus suficientă mâncare pentru a-și face stocul pentru iarnă, atât pentru ei, cât și pentru animale.
Asta înseamnă că alimentația unei astfel de familii va fi, mai puțin diversificată. Nu zic săracă, pentru că dacă nu stropești cu tot felul de chimicale, mâncarea ar trebui să fie ok, bogată-n nutrienți cu tot ce trebuie, dar sortimente puține. Adio banane, portocale, avocado și alte exotisme, adio ciocolată și tot felul de dulciuri cu aspartam, adio chestii cu zahăr, (că nu cred că te apuci să-ți faci și trestie sau sfeclă de zahăr, deranjul e prea mare pentru prea puțin. E un moft în condițiile astea) Poate miere. Apoi, adio roșii, castraveți, ardei, cel puțin 8 luni pe ani. Chiar dacă ai seră. Hai să spunem că o și încălzești , dar legumele crude sunt pa! cam 5-6 luni pe an.
Ce se poate înlocui?
Sucuri = se pot face diverse siropuri din diverse fructe dacă ai grijă de livadă, siropuri pe care le amesteci cu apă din fântână. În rest, zamă de varză! 🙂 Aaa, mai e socată când dau florile de soc, adică maxim 2 săptămâni pe an.
Vin = vinul poate rămâne dacă lucrezi via. Dar când e vorba de săpat, tăiat și îngrijit via, vă asigur că vă mai piere cheful. Savurați mai cu poftă și mai domol un pahar de vin. Că e muncit și te cam dor oasele de la muncă.
Bere = berea, cel mai probabil ar fi și ea PA!, dacă nu cumva te apuci să pui orz, hamei și ce-i mai trebuie ei, plus meșterit toată instalația respectivă.
Practic mâncarea de bază ar consta din:
Lactate = sub câteva forme (lapte, unt, smântână, iaurt, lapte bătut, sana?) le poți amesteca cu fructe când sunt ele coapte sau cu fructe dezhidratate în restul anului.
Cereale = grâu (făină, tărâțe, griș), porumb (mălai, porumb copt, floricele – e un soi special) astea înseamnă pâine, tot felul de chestii din cocă (eventual fără drojdie că nu cred că te apuci să faci și drojdie, iar aia de pe butoiul de vin, nu cred că se potrivește la cozonac) și mămăligă.(foarte sănătoasă)
Fructe = crude sau conservate, dezhidratate sau sub formă de gemuri și dulcețuri
Legume = crude când le e vremea sau conservate (bulioane sau diverse) sau dezhidratate.
Rădăcinoase = tot conservate la borcan sau într-un beci sănătos. Atât cât țin. (morcovi, cartofi, sfeclă roșie etc)
Carne = mai răruț, că nu tai porcu-n fiecare lună, pentru că mănâncă mult și crește greu.
Ouă = tot timpul anului
Pește = sigur poți să crești pește într-un mic heleșteu. Altă dandana și aia. Dacă îl faci bine, nu mor înghețați iarna.
Bun, trăgând linie și uitându-ne la imaginea de mai sus și dacă ai mai avut bunici la țară poți trage câteva concluzii:
– îți dai seama că ăia 6000 mp nu sunt chiar așa mulți, de fapt s-ar putea să nu-ți ajungă.
– munca pentru toate astea îți ocupă toate zilele, tot timpul.
– stilul de trai e cel de la țară, ca al bunicilor sau străbunicilor noștri, cu mici avantaje (curent, frigider, motosapă, mult know-how, internet)
– toate astea le faci DOAR ca să ai ce mânca.
Restul e cu bani. Traiul fără bani, cum vor unii, nu că e imposibil, dar e indezirabil, trist, sărăcăcios.
De unde luai io toate gândurile astea? Păi mă uitam la distrușii ăștia cum se bucură ei că au 1 (UN) ardei iute, 1 (O) roșie. Și-l mai și arată pe ăla cum toacă nu știu ce salată. Păi și-n rest ce mâncați fraților? Zăpadă? Aaaa mâncarea vine din California. Ok. Așa mai vii de acasă. Deci nu, voi nu vă creșteți mâncarea. Din ce aveți acolo, nu acoperiți nici 1% din tot ce mâncați într-un an. În plus, cum să nu ai lumina pe curent continuu când ai o rețea off-grid? Bine că au pus apa pe DC și frigiderul, dar stai la lumânare când ai 7 zile înnorate! Hai frate mă lași! Mai și zice că a fost production manager la Green Energy Futures
Growing food my ass | Haivas https://t.co/Leqrx8rDZv