Hoardele de followerși sunt cam la fel

De ceva timp îmi încolțește în minte o idee: aceea că noi ca nație, popor, societate nu ne vom face bine niciodată și că ar trebui să ne obișnuim cu asta și să ne vedem de ale noastre cum putem mai bine. Să schimbăm ce putem, acolo unde putem, lângă noi, lucruri mici care fac diferențe mari!

Fenomenul de mai jos nu e străin de cei care mai trag cu ochiul pe social media. Urmărind comportamentul oamenilor acolo poți observa cu ușurință faptul că prea puțini sunt cei care se încadrează într-un standard general acceptat ca normal. Și sunt din ce în ce mai tăcuți. (cel puțin așa se vede în bula mea).

Restul oamenilor care sunt de partea Forței, sunt fie lideri, followerși de lideri, lași care se ascund în mulțime, yesmeni și așa mai departe. Pe ăștia 80% dintre cei buni, cum ar veni, fie ei lideri, influențatori, tineri frumoși și liberi, protestatari, ocrotitori ai mediului etc. îi caracterizează o chestie: Lipsa toleranței care merge până la ură! Nu putem avea ” o țară ca afară” dacă nu suntem toleranți.

Știu o să ziceți ” bă da mai lasă-ne cu toleranța și corectitudinea politică?! uite unde ne-au dus, la Trump și Brexit!” Corect, v-aș răspunde, prea multă corectitudine politică și toleranță (indiferență?) POT duce la Trump și Brexit, dar până la Trump și Brexit am ajuns unde suntem doar prin valorile astea. Nu altele! Democrația, toleranța, capitalismul, piața liberă etc., respiratul acestor valori prin măduva oaselor au adus civilizația umană totuși unde e acum. E singura cale. Toate celelalte, au dat greș.

Ori noi, ca nație, nu suntem în stare de așa ceva. Mi-e tot mai clară chestia asta! Avem zeci de categorii hulite, batjocorite pentru că sunt altfel: vegani, bicicliști, țărani, hipsteri, tinerii proști, bătrânii comuniști, etc, etc. Sunt zeci de subiecte pe care diferiți influențatori le dau pe goarnă pentru a se hrăni cu faima like-urilor. Sunt mii, zeci de mii de followerși care latră fără să schițeze o schemă din neuroni, care-și caută locul, confirmarea  și protecția într-o mulțime.

Practic oamenii nu sunt în stare să judece pentru ei dacă n-au confirmarea celorlalți că e ok să zică așa sau invers, n-ar fi în stare să vadă o evoluție a ceva, orice, nici dacă le-ar da o palmă peste ochi. Influențatorii trebuie să se poziționeze cumva înainte să deschidă ei gura. Fiecare dintre acești oameni trebuie să se ascundă după cineva. Și asta e de fapt marea tragedie, că nu sunt în stare să-și asume o părere, de teama de a nu fi lăsați pe din afară. Influențatorii și followerși au nevoie unii de alții, din rațiuni diferite, dar de cele mai multe ori slăbiciunea și lașitatea îi caracterizează pe ambii.

Cam ăsta e nivelul la care suntem! Ce să schimbi? Cum?

1 thought on “Hoardele de followerși sunt cam la fel”

  1. Eu mi-am dat seama de asta de ceva vreme…de-asta acum functionez pe principiul: decat sa razi de prosti, mai bine le vinzi ceva! 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.