Hotii, politia si legea.

In Magurele se sparg case intr-o veselie. Cateva  in fiecare saptamana.

Hotii

Cel mai probabil majoritatea sunt gainari, tuicari, distrusi, muncitori rapusi de criza. Altfel nu-mi explic de ce ai fura 30 m de cablu de cupru, scos din prize, dintr-o casa in constructie, de ce ai veni noaptea cu flexul sa tai stalpii de fier de la gard. Politistul zice: ” Ei il vand la fier vechi, isi iau o tuica si si-au facut seara, sunt multumiti.” Pentru ca pot si nimeni nu le face nimic.

Politia

Dupa ce s-au inchis cele cateva posturi de politie, rata infractionalitatii a crescut cu 45% (imi spune un politist, dintre cei ramasi), drept urmare se anunta noi disponibilizari, dorind probabil sa ajunga la 100%.

La judiciar sunt 2 oameni care acopera orasul Magurele si satele: Jilava, Dumitrana, Adunatii Copaceni, Varteju, Alunisu intinse pe o suprafata considerabila.

Intr-o zi normala politistul de la investigatii criminale avusese asa:

– profanare de mormite “destul de urata, cu scos mortii afara… urat de tot ce sa mai.”

– jaf cu agresiune in casa unei batrane care luase pensia, cateva milioane.

– furt de benzina de la o statie cu o masina cu numere false, au alimentat si au plecat fara sa plateasca.

– scandal intr-o familie unde sotul isi batuse nevasta… a sosit politia si tiganii au iesit cu batele la ei. Politistul a tras un glont in aer ca nu-si ia o bataie sora cu moartea. “Sa vedeti ce de hartii si cate declaratii si cat o sa traga colegu’ pentru un glont in aer”.

– spargere de locuinta cu furt de bunuri.

Legea

Sa presupunem ca politia isi face treaba atat cat poate. Dar nici legea nu e de partea lor. “Hotii au drepturi si noi obligatii” , imi  spune un alt politist de la judiciar.

Casele abia terminate si inca nelocuite ale unor prieteni au fost sparte. Politistul le-a zis: “Va spun sincer, nu am cum sa va ajut” Nu sunt amprente, nu lipsesc bunuri, nu exista martori. “Fapta de violare de domiciliu este mai putin grava decat cea de furt si sansele sunt si mai mici sa fie condamnati.”

Simpla marturie a autorilor cum ca ar fi infaptuit spargerea nu e suficienta pentru condamnare. Mai este nevoie de inca o proba: martori, amprente, sau gasirea bunurilor, in cazul in care au fost furate.

Ba mai mult, se zvoneste ca s-ar pregati o lege noua, ca sa ne aliniem si noi la restul vesticilor, conform careia, pentru astfel de fapte, gen spart locuinta, sa se aplice amenda administrativa in locul celei penale.

In loc sa le taiem mainile hotilor, noi ii incurajam? La mai mare!

Solutia

1. Plata (deloc ieftina) serviciilor de securitate (private), pentru ca ei pot interveni in 3 minute, pentru ca sunt mai multi si mai bine organizati.

2. Organizarea de potere in zonele rezidentiale, formate chiar din locatarii zonelor respective, patrularea regulata a zonelor. Asta ar functiona daca n-am fi idioti si nu ne-am certa intre noi si am fi uniti, lucru greu de realizat din pacate.

Cum e posibil ca politia sa-ti spuna “Nu v-ar strica sa aveti o pusca aici la dvs.” ?

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.