Subiectul ăsta nu poate fi despicat decât de situația și condițiile fiecăruia. Ce e de reținut din clipul de mai jos e faptul că nu se compară doar banii cheltuiți pentru încălzire, ci și timpul implicat în procesul de încălzire, pentru că timpul poate însemna tot bani sau confort tradus în calitatea vieții pe care ți-o faci!
Încălzirea pe lemne sau gaz?

Am avut in Romania si pe lemne si pe gaz si mi s-au parut pacatoase si costisitoare ambele. Aici, din lipsa de gaz si alte motive care tin de spatiul locativ avem totul pe curent electric si pe langa faptul ca e mai sigur si mai usor de intretinut cred cu tarie ca e mai ieftin si mai eficient.
Prima chestie pe care o voi face cand va veni reteaua de curent la noi, e sa montez centrala electrica.
Nu stiu cum ati calculat voi, dar am avut centrala electrica si m-a mancat!!!
Imagineaza-ti un consum de 90 lei pe zi la o centrala electrica pentru incalzirea unui spatiu de 70mp. E destul de mult as zice, nu?
La apartament am centrala pe gaz. Este probabil o investitie buna, pentru 50mp de incalzit, are un consum mediu in ianuarie (cand e apogeul frigului), de aproximativ 300-350 lei.
La casa am testat de curand centrala pe lemne. Bag aproximativ o roaba plina ochi de lemne. Nu stiu daca e mult sau putin, voi vedea la sfarsitul iernii. Probabil cel mai mare inconvenient este ca s-a scumpit foarte mult lemnul, si nu mai renteaza. Avantajul meu ar fi ca am o bucata de liziera de salcami, si ma ajuta sa mai reduc din cheltuieli.
Oricum, un lucru stiu sigur, orice e pe curent, consuma enorm.
90*30 înseamna 2700 lei pe lună. E enorm. Sigur, sigur ceva nu era ok. Cristi a făcut niște calcule la casa lui: https://www.criserb.com/blog/costuri-casa-de-lemn-cu-incalzire-pe-curent/
Am o prietena care a folosit centrala pe curent la casa de 140 mp. Consum în oct de 2000 lei. Eu folosesc deocamdată doar șemineul. Din sept pana azi 20 dec, am folosit doar lemn de tei de 700 lei. La centrala folosesc de azi carpen uscat. Estimez în ian, Feb , martie un consum lunar de 350 _
-400 lei, adică 1 tona de lemn. Locuiesc la casa de 6 ani și consumurile sunt cele de mai sus, la o temperatura de 21 – 23 de grade în toată casa.
Aud povești amestecate privind centralele pe curent. Cred că unora le scapă niște chestii! (izolație, trifazic, optimizare abonamente, etc)
Folosesc panouri radiante de 3 ani la o casă cu 4 camere, aprox.60mp.
Dacă casa nu este izolată foarte bine, spre casă pasivă, aceste panouri necesită un buget cu cel puțin 50% mai mult decît varianta pe gaz. Nici apă caldă nu dau 🙂
Avantajele acestor panouri: întreținere zero, montare foarte uşoară, utilizare lejeră de către copii, spațiu necesar minim.
Boss, sunt cam adevarate povestile cu centrala electrica. Aveau niste rude centrala electrica la o casa cu 120-140 mp. Sub 1100 lei pe luna de iarna nu scadeau si nici nu prea incalzeau. Casa era izolata, doar ca erau niste spatii cam mari deschise (eu le-as fi separat).
Discutia intre centrala pe lemne si pe gaze, as vedea-o ca pe o discutie referitoare la achizitia unei masini: cea pe lemne are costul initial mai mare, dar costurile anuale mai mici, cea pe gaze are costul initial mai mic si costurile anuale mai mari. Trebuie sa faci socoteala pe o durata medie de 10 ani si vezi care are TCO mai mic 🙂
Cu 1100 lei mai vii de acasă. In contextul meu aș plati curent doar iarna, vara merg pe fotovoltaice fără probleme.