Încet, încet…

Îi știti pe ăia care încă mai cred că ne tragem din dacii cuceriți și combinați cu romani? Știu sunt mulți, dar încet, încet or să dispară, pentru că minciuna, oricât de mare, are picioare totuși scurte la scară istorică. Unii continuă să refuze niște evidențe și se minunează cât de multe cuvinte din Sicilia se aseamănă cu româna sau, că latina se trage din limba dacilor sau că Traian când a ajuns în Dacia a spus ceva de genul "M-am întors în țara străbunilor mei", sau că în tot Evul Mediu oamenilor din țarile române li s-a spus daci (Mihai Viteazu pe la 1600, fiind numit în cornicile de la Viena 'Dacus Malus").  În fine, teoria o expune scurt și cuprinzător baiatul ăsta pe reddit.

Problema e alta, că sunt unii, ca DC news, care sar calul si spun că valaha se vorbea și-n Anglia, că limba celtă seamănă izbitor cu româna. De fapt e vorba chiar de de limba valahă, nu de celtă, unde Versio Wallica înseamnă Versiunea Valahă, nu Versiunea Walesh (Țara Galilor). Așadar mai ușor cu tarabostes pe scări.

p.s.

În tot curentul ăsta numit dacism, nu e vorba de nimic politic, nu e vorba de furtul nici unui segment de nationaliști de către partidele de dreapta, e vorba pur și simplu de redarea unui adevăr istoric. Ce face Le Pen în Franța și alții sunt alte povești. Nu e cazul la noi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.