Instalații. Cum am reparat bateria de la duș

Într-o seară a început să curgă apă pe la robinetul de apă caldă. Oprit tot, desfăcut. Problemă: Din țevile din zid (PPR cred) ieșeau niște prelungitoare înfiletate până la nivelul faianței. În ele era prinsă bateria.

Unul din prelungitoarele astea s-a măcinat, a putrezit cumva și s-a rupt. Problema mare a fost că a rămas pe filetul de pe teava dinauntru a.î. nu mai puteam înșuruba nimic acolo.

PANICA! Tb să sparg faianța, să scot cotul ăla cu filet metalic să-l înlocuiesc și să pun alt prelungitor. După care reparat zidul, pus faința la loc, chituit etc. Ăsta era worst case scenario.

Dar nici așa nu reușeam pt că n-aveam mașină d’aia pt țevi PPR. Este un aparat special care încălzește tipul ăla de țevi ca să le poți manevra (să pui coturi, prelungitoare, să le îndoi, să le îmbini etc.)

Am încercat tot felul de manevre de curățare a filetului ăla interior, cu teamă și grijă să nu sparg sau să stric filetul. Am pus perie de sârmă pe bormașină (aveam un kit de la Lidlcu chestii d’astea fine, care a stătea degeaba de vreo 2 ani). Am stricat toate periuțele alea de sârmă din el, dar fără prea mare succes. Materialul ăla e sfărâmicios, o mizerie de aliaj din ceva.

În cele din urmă, a doua zi, mi-am luat inima în dinți și am intrat mai tare în el. Cu o daltă mică, am început să dau ușor, dar ferm peste aliajul ăla, să încerc să eliberez măcar începutul filetului. Ușor, ușor, cu grijă să nu-l stric am eliberat tot filetul, am dat de câteva ori mai tare și au sărit bucăți mari de aliaj mizer de pe filetul din teava de PPR. Si mi-am dat seama că e mai casant si mai ușor de spart decât credeam. Am luat alt prelungitor (probabil tot din aliaj infect, voi vedea peste alți 9 ani) și am pus dușul la loc.

Mi-era așa de silă să mă apuc de treaba asta, încât m-am gândit să chem pe cineva s-o facă. Apoi mi-am imaginat dialogul cu un Dorel și prețul și ideile lui crețe și m-am pus pe treabă în stil DIY!

10 thoughts on “Instalații. Cum am reparat bateria de la duș”

 1. Am avut o problema similara cu robinetul de la lavoar. Cand am desfacut robinetul s-a rupt si apoi cand am fortat sa il scoatem cumva afara a iesit cu tot cu filetul din interiorul PPR-ului.
  Astfel, eu am ajuns la spart faianta, spart peretele astfel incat sa intre masinaria aia de lipit PPR.
  O adevarata aventura.

   1. A, da? Credeam ca ai folosit tot calti (asa pare in poza 3).
    Eu cand am schimbat valvele la radiatoare am folosit teflon (PTFE, whatever) desi alea vechi aveau calti. Voiam doar sa stiu daca am facut o duda sau nu.

   2. Nuu. N-ai facut nici o dudă. Si eu la calorifere am pus tot teflon. Câlți, din ce am observat la un prieten, se folosesc la racorduri ceva mai mari, din fier. Chestii mai serioase! 🙂

   3. Câlții au fost folosiți inițial, acum 9 ani când am facut casa si am montat prima dată dușul. D’aia apar in poză!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.