Eu nu înțeleg țăranul român

Eu nu înțeleg țăranul român

Mi-e imposibil să înțeleg țăranul român, cum gândește și după ce reguli își duce existența. Zilele astea am fost puțin printre ei la castelul de pe Valea Oltului unde se fac mulți struguri. Pentru că vecini noi, pentru că pământ și pentru că 30 de cm în spate la hotar. En fin… ideea e alta. Am avut impresia că țăranul român a înnebunit. Vorbești cu ei, ochi în ochi, te înțelegi câine cu om și în 3 zile discuția se reia de la ZERO ca și cum prima n-ar fi existat. Asta e una.

Apoi, despre bunicuțul ăla simpatic, harnic și muncitor care cheamă copiii și nepoții să culeagă cireșe sau le  împarte el copiilor căpșuni pe stradă, aflu(?) că de fapt i-a dat o coadă de sapă pe spinare lu' țața nu-știu-care sau că la +80 de ani s-a pus cu pumnii pe nu știu ce vecină. Altu ară cu tractoru și dărâmă stâlpii și gardul vecinului după care apare în poarta lui ca o floricică de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat. Nașa unuia a trimis poliția la finu ei acuzându-l că i-a furat nu știu ce din grădină pentru că așa i-a spus o vecină de-a ei. Că ăla a furat.

Băi nene, te doare mintea, pur și simplu. Eu stau și mă gândesc: de unde atâta ură?

– Din sărăcie? Păi nu sunt toți săraci lipiți pământului!? Să-și fure ce unul altuia? Caii de la bicicletă?

– Din plictiseală? Din nevoia ancestrală de luptă, de cucerire? De unde frate?

– Munca asta fizică de-am proastelea tâmpește atât de grav?

Altfel, ar fi frumos la țară… asfalt, curent, canalizare, apă, dar ce te faci cu distrușii? și ce faci când ai puțin timp liber? Te duci la oraș? cu cine vorbești, cu cine socializezi și despre să vorbești?

3 thoughts on “Eu nu înțeleg țăranul român

  1. Se vede treaba ca nu ai pre aavut de a face cu viata de la tara dacaiti pui intrebari dinastea :)))
    In ultima instanta citeste Ion si mai vorbim.

      1. Bunici la tara si stat pe acolo ceva timp nu echivaleaza cu viata la tara. E ca si comparatia intre Animal planet vazut din canapea versus ramas singur in jungla. Nu ca eu as cunoaste viata asta la prima mana, dar cu observatie atenta se poate vedea diferenta. E o duritate care de multe ori da in rautate pe care o experimentezi cand stai intr-un univers inchis. Faptul ca vine cineva peste tine cat de putin iti creeaza tot felul de angoase. O problema altfel minora degenereaza de multe ori in drame stupide.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com