Istoria pompelor pe curent continuu (pentru centrala termică)

 1. Când am pus centrala, evident aveam o pompă la 220V.
 2. După care, s-a ars invertorul și am comandat o pompă pentru recircularea agentului termic, la 12V. A mers foarte bine, dar avea 2 dezavantaje: scotea un țiuit ușor care se transmite prin toate caloriferele și pe care noaptea îl auzi înainte să adormi, dar te obișnuiești cu el; și nu se simte bine dacă apa trece de 100C. Ceea ce s-a și întâmplat la un moment dat(am uitat s-o pornesc, focul a mers, temperatura a crescut și când i-am dat drumu, apa la 110C s-a dus la ea și a bushit-o.
 3. Și am comandat altă pompa la 24V, de data asta, Pompa Laing de la un nene din Turnu Severin care le aducea din Austria și zicea că nu se mai fabrică. Posibil, habar n-am. Asta era silențioasă, foarte bună, dar avea (și are, că o mai am și acum) altă hibă: Când tensiunea din baterii trece de 24V se oprește. Are ea o protecție pusă de un chinez inteligent. Și cum prefer să-mi țin bateriile încărcate. Am renunțat și la asta.
 4. Am trecut, pe perioada verii, la pompa inițială la 220V. (pentru apă caldă)
 5.  Acum, a fost înnorat, dar nu prea frig. Șemineul a făcut față cu brio. Dar de la -5C în jos, deja trebuie centrala. Așa că (aveam comandat ca back-up de anu trecut) am trecut iar la chinezăria piuitoare. Asta  (sau asta nu mai știu care, era vreo 7$ parcă) pare să nu mai țiuie chiar așa tare. Dar voi vedea în seara asta după ce  o montez, însă pe uscat așa pare mai silențioasă.

Bonus: am umblat după niște reducții de la 1 țol jumate la cât are pompa aia. Dedeman, din zeci de mii de produse nu are așa ceva, că un țol jumate e o dimensiune ciudată pentru ei. Bricodepot la fel: “Mărimea aia doar la Romstal sau Leroy” Găsit la Romstal că era mai în drum, unde procedura e așa: iei obiectul de pe raft, mergi la o casă, caută gigel în 2 baze de date, face o magie și îți dă o hartie pe care scrie cu pixu un număr, cod secret ceva. Mergi la colega lui blondă din capăt și ea îți face factură pe persoană fizică. Durează 2-3 minute. Bine că n-a fost coadă. Semnezi factura și te întorci la colegul magician să-ți iei produsele să pleci și să nu mai calci naibii pe acolo niciodată! Speri!

3 thoughts on “Istoria pompelor pe curent continuu (pentru centrala termică)”

 1. Ar trebui sa vin mai des pe aici ca am devenit lenes.
  Ideea e ca poti cauta o pompa pentru panouri solare. Alea rezista la temperaturi mai mari. Gen 120 grade constant. Cu spikeuri pana la 180.
  Pentru pompe mai poti incerca si la Black Sea fix in capat in Militari spre A1.

  1. Da. Așa e. Deși unii zic că și astea sunt pentru panouri solare de apă caldă, dar na… Oricum, ideea e că nu ai voie să ajungi la 100C. La mine a fost o întâmplare (nu era curent mai deloc si până se încălzea apa în centrală mai opream pompa asta și am uitat-o așa. Acum nu cred că mai e cazul pt că am schimbat bateriile, am mai multe panouri. Și 20-30 minute cât se încinge apa, poate să o plimbe și rece prin calorifere, nu fac mare economie. Atunci s-a întâmplat, am învățat. Oricum la 5-7-15$ cât e una, cred că o să mai comand vreo 2 să am acolo! 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.