Kefir de apa

Primesc fel de fel de mailuri care circula in lant si nu stiu care e sursa. Unele dintre ele sunt interesante, cum e cel de mai jos pe care-l redau in intregime. De ce? pentru ca poate ajuta pe vreunul dintre voi. Unul singur e suficient sa merite efortul.

Chefirul de apă”, leacul enigmatic din Bucovina! 

Prin multe cămări ale gospodinelor din Cîmpulung Moldovenesc se găsesc borcane cu un lichid limpede, pe fundul cărora plutesc mici cristale  transparente, ca nişte granule de gelatină albă. Cristalele sînt cunoscute subnumele de “Chefir de apă din Caucaz” şi sînt nişte organisme vii enigmatice, despre care nici specialiştii nu ştiu prea multe lucruri. Lichidul

în care acestea se dezvoltă timp de 2-3 zile este leacul despre care se vorbeşte atît de mult şi despre care se crede că ar fi unul din secretele renumitei longevităţi a caucazienilor. În Caucaz, lichidul este folosit în loc de apă de băut, fiind consumat la orice vîrstă. Acţionînd ca antioxidant şi detoxifiant, îi fereşte pe localnici de multe boli care le-ar putea grăbi sfîrşitul.

În Bucovina, “cristalele albe” pot fi procurate de la oricine le posedă pentru că, în decurs de o săptămînă, acestea se înmulţesc şi ajung să prisosească. Lichidul considerat miraculos a pătruns în zonă în urmă cu vreo 10 ani, pe post de… “răcoritoare” fabricată în casă, cu efecte benefice pentru toată familia. De obicei, cel care oferă cristalele, oferă şi reţeta utilizării acestora, precum şi un text în care se menţionează că lichidul a fost folosit de către nemţi în cel de-al doilea război mondial pentru evitarea TBC-ului şi că, în Caucaz, este administrat pînă şi sugarilor, pentru a-i face rezistenţi la boli.

Potrivit instrucţiunilor care însoţesc, de regulă, aceste cristale, prepararea lichidului-minune este simplă. Într-un borcan de 3 kg se toarnă 2 l apă de izvor sau de fîntînă (fără clor), în care se dizolvă 4-6 linguri de zahăr şi se adaugă 6 linguri de cristale, o lingură rasă de stafide sau două smochine, o jumătate de lămîie cu coajă, după care borcanul se ţine acoperit la temperatura camerei. După cel mult trei zile, lămîia “murată” se stoarce în borcan iar lichidul se strecoară printr-o sită nemetalizată. După ce cristalele şi borcanul sînt bine clătite, operaţiunea se poate relua timp de o săptămînă, pînă ce se dublează cantitatea de cristale. Surplusul se aruncă sau se dă altcuiva. Secretul reuşitei constă în a nu se folosi vase sau ustensile metalice, zahăr cu impurităţi şi apă tratată chimic. De asemenea, igiena şi buna dispoziţie a celui care se ocupă de cristale contează foarte mult. Dacă la manevrează cineva nervos sau cu mîinile murdare, cristalele nu se mai înmulţesc şi mor.

Pînă acum, cert este că nimeni nu s-a plîns că enigmaticul lichid, băut cu regularitate cîte 1-1,5 l zilnic, ar fi făcut rău. Mai mult, persoanele care au consumat timp îndelungat asemenea “răcoritoare” spun că după circa 6 luni au devenit mai sănătoase, mai rezistente la răceli şi au scăpat de kilogramele în plus fără să ţină regim. Localnicii spun că, atît ei, cît şi rude de-ale lor, au beneficiat de îmbunătăţirea lentă dar sigură a stării fizice şi psihice. Lichidul este considerat util (pentru că s-a dovedit eficient) în anemie, astenie, dereglări de metabolism, stres, obezitate, retenţie de apă, ulcer gastric, reumatism, menopauză, boli digestive, renale, respiratorii, întărirea imunităţii, intoxicaţii, furunculoze, răni (aplicat extern, împiedică infectarea) şi chiar în unele forme de cancer incipient. Nu dăunează nici măcar plantelor, care, dacă sînt udate zilnic cu acest lichid, se dezvoltă mult mai viguroase şi mai rezistente la boli. 

Later Edit: se pare ca sursa mailurilor e aici.

3 thoughts on “Kefir de apa”

    1. @Andrei tu ai citit articolul de la inceput sau arunci cu gunoi aiurea? Merci de info oricum… Am pus sursa! Daca te uitai atent pe blogul asta ti-ai fi dat seama ca nu sunt genul care sa nu dau surse sau sa copiez aiurea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.