Mergeți la Comana în timpul săptămânii și mai lăsați-le naiba de manuale!

Vreau să vă spun să nu vă mai agitați atât cu toate greșelile și liniuțele puse greșit în manualele școlare de anul ăsta și de când se fac manuale, să uitați și de manualele de sport și de aberațiile de la orele de religie pentru că toate astea sunt praf în ochi. La scară mai mare, de o generație și la nivel macro, de sistem de educație, toate astea au un efect ce tinde spre zero:

 • manualele de sport nu vor fi folosite de nimeni. Nici dracu nu le va explica puștilor de clasa V-a cum se merge cu mâinile la ceafă dintr-un manual. “Copii, deschideți manualul de sport la pagina 5. Azi învățăm mersul cu mâinile la ceafă: Se pun mâinile la ceafă și se merge. Eventual înainte. Sfârșit!”
 •  greșelile care au trecut de tehnoredactare vor trece ca atare la clasă pentru că nu e ca și cum elevii învață singuri după manual și manualul le spune de 10 ori că 5 e număr par sau 12 e mai mare ca 16. Orice copil cu IQ mediu, dacă primește o informație de 10 ori într-un fel și de 1-2 ori în alt fel, își va pune cel puțin întrebări cu privire la corectitudine. Învățați-i să nu asculte ca proștii de orice regulă, să nu ia de bun orice, indiferent că vine de la “doamna”, de la președinte sau chiar de la voi. Și nu va trebui să vă faceți griji de manualele proaste.
 • I-ii în plus sau în minus aruncați ici colo, nu-i vor învăța pe copii să scrie greșit. Dacă regulile de scriere legate de “i” sunt bune, copii normali ar trebui să-și dea seama unde sunt greșeli. Ei trebuie să învețe regula de scriere, nu ca papagalii fiecare cuvânt cu câți de “i” se scrie.

Și ca să termin paranteza și să trecem la lucruri importante, nu astea sunt problemele educației din România. Nu mai dați share la ele, pentru că părem a fi niște desculți care-și fac probleme de crema de pantofi. Hai să ne încălțăm, să punem buda-n școală, să avem încălzire centrală în toate școlile, să începem să înlocuim profesorii incompetenți și apoi mai discutăm și de aroma cremei de pantofi! Știu că toată lumea știe de problemele astea, dar presa se ocupă de virgule și alte prostioare la care poate să râdă tot prostul. Pentru că SENZAȚIONAL-ul vinde! DAR NOI pe facebook hai să nu fim ca main stream media, că nu vindem nimic, hai să vorbim de lucrurile cu adevărat importante!

Între timp, educația din România va merge mai departe ca și până acum, cu același tip de profesori, cu aceeași programă și același mecanism și aceleași metode învechite. Singurul care poate face diferența, e profesorul de la clasă. Până una alta eu sunt mulțumit că-n a 2-a zi de școală doamna i-a scos în curte p’ăștia mici de la pregătitoare și că au profesor de sport. Deci copiii vor face sport! Fără manuale aberante!

Revenind, la titlu, am fost în prima zi de școală, la Comana, după o pauză de câțiva ani și a fost frumos. Locul a evoluat, oamenii pare că s-au gospodărit bine și sunt semne că încă investesc într-un ritm decent.

Așa mi s-a părut mie, că evoluează constant, nu prea repede și că oamenii se țin de planuri.

Ce poți face la Comana?

 • cai. Poți călări. adulți și copii. Sau poți merge cu trăsura. Am văzut și o sanie. Deci cred că iarna mergi cu sania trasă de cai. 
 • Bărci Poți să te rătăcești prin stufăriș cu barca cu vâsle și să dai la rame până faci bătături ca să ajungi spre turnu ăla care abia se vede și care e în zona de unde ai plecat. E fun!
 • Tiroliene și cațărări  Tu și copiii vă puteți înfige în hamuri dotate cu carabine și tiroliene și vă puteți urca pe cabluri legate de lemne, legate de copaci și trăi niște senzații tari! Cea mai mișto este evident, tiroliana peste lac, pentru că e cea mai mare și… e peste lac.
 • Tras cu arcul
 • Perete de cățărat 
 • plimbări cu vaporașul
 • Mâncare (restaurant grecesc și alte nebunii)
 • Și or mai fi și altele, habar n-am, uitați-vă pe site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.