S-au întâmplat mai multe chestii anul ăsta prin bătătura noastră!
1 – Încercăm să creștem pui de carne. Ziceam că am făcut cușca asta pentru puii de carne. I-am ținut acolo cât au fost mici, apoi după ce au crescut și puteau să fugă de găinile alea mari, ca să nu-i omoare, le-am dat drumu liberi prin curtea mare și acum vânează insecte prin iarbă. Vulpea însă, pentru prima dată a gasit un loc pe sub gard și a luat 5 boboci de rață și vreo 6 pui mai mari. Am astupat locul făcut de ea, și-a făcut altul, l-am astupat și pe ăla… Vedem, cum facem, ea se luptă să supraviețuiască.
2 – Din niște mobilă donată de niște prieteni, am făcut un loc pentru compost. Merge! încet, dar ceva, ceva se întâmplă acolo. Am pus o tură în grădină, chiar dacă nu era chiar gata, dar mai putrezește și acolo, la locul faptei. Asta pentru că am facut curat la găini și gunoiul de acolo de peste iarna l-am pus la compost, aici!
3 – În mod surprinzător, o rață a scos pe ascuns 6 boboci. Într-o lună a mai rămas unu. Restul au ieșit afară prin gaurile gardului și i-a luat o vulpe hămesită si slabă de-mi venea să-i mai dau un pui să mănânce. Cum ziceam, s-a servit ea singură. Încă ne “luptăm” cu ea! Am acoperit de 3 ori, 3 locuri diferite pe unde intra. De 3 zile n-a mai dispărut nici un pui. S-o fi săturat!

4 – Unul din cei 2 cocoși, cel care-l bătea mereu pe celălalt, s-a accidentat cumva la picior și acum șchioapătă. Ăla care lua bătaie, l-a simțit mai slab și a preluat conducerea. L-a bătut până la sânge pe ăsta șchiop, până l-a făcut să se ascundă sub coteț ca să scape. L-am izolat momentan în speranța că-și revine. Partea bună acum e că dimineața mai urlă un singur cocoș, nu doi ca până acum.

5 – Caise avem din belșug. Tot ce cade pe jos, merge la capre, la iepure și la țuică. Cu cele mai bune caise am făcut o tură de gem, încercăm și ceva nectar.
6 – Cireșul și-a făcut treaba și anul ăsta. Avem dulceață de cireșe si 10 l. de cireșată.

7 – Atât păsărilor cât și caprelor, le-am redus rația de mâncare (boabe și lucernă) ca să le forțez puțin să pască mai mult din iarba deja disponibilă în curte. Aparent funcționează. Mai ales la capre unde iarba e mai mică decât în zona unde stau găinile.
8 – Resturile de mâncare de la capre, adică paiele de lucernă, tulpinile pe care nu le mănâncă se adună. Și nu prea am un plan pentru ele. Deocamdată le-am depozitat într-un colț al curții și își fac de treaba prin ele puii de găină după râme și alte insecte. Sper să iasă ceva mraniță de acolo la un moment dat. Dar chiar și așa tot n-am ce face cu atâta. Deci, mai puțină mâncare. La păscut cu ele. (dacă iese mraniță bună, scot la vânzare)
9 – În grădină e frumos. Încep roșiile să se coacă. Am mâncat deja primele roșii. Castraveți deja mănânc de ceva vreme. Coșmelia făcută pentru roșii se ține bine, a trecut peste câteva vijelii destul puternice și pare ok.
10 – La Foișor am făcut o punte, “a deck”, terasă, nu știu cum să-i zic. Arată mai bine acum, restul din jur cred că va trebui placat cu ceva piatră de munte sau poate o gresie. Mai vedem.
11 – Uitasem de zmeură și coacăze
Wow, foarte multă activitate și progres pe la tine! Felicitări!
Mulțumesc! Le luăm pe rând. Sunt prea multe! 😀
Nu tine niciodata mai mult de un cocos matur, ca se vor bate incontinuu. La tara, cand cocosii se mai mareau (se faceau pui cat de cat buni de mancat, precum “cocheletul” de se gaseste azi prin magazine) se taiau.
Felicitari Gherase Sapte Case!
Arata super!
*GuessWho 🙂
Manole, Manole! :))