De ce au găinile nevoie de lumină ca să facă ouă?

După niște minute petrecute pe grupul Fermierul român, am stors o informație de la o colegă de grup (pentru că de ce să nu fii interesant față de orășenii ăștia care nu știu) care-mi explică povestea cu “găinile au nevoie de lumină ca să se ouă”. Toată lumea o dădea cu asta, dar nimeni nu știa de ce. Ori eu, cum nu prea diger sfaturi fără explicații logice, am insistat. Și am obtinut explicația:

Pentru că ciclul de ouat durează 14 ore.

Care mai șiți, nu râdeți că am descoperit apa caldă! Ați tinut secretul doar pentru voi, masonilor!

Revenind, asta înseamnă că oul se formează în găină cam la 14 ore. Aproximativ. De regulă se ouă dimineața. Așadar găinile au nevoie  de lumină 13-14 ore pe zi. Probabil procesul de formare a oului se petrece în timpul de activitate, cât ele sunt treze, active. Nu când dorm.

Sigur, pe lângă asta mai sunt și alți factori cum ar fi alimentația care trebuie să fie bogată și îmbogățită în calciu (pentru a ajuta la formarea coajei oului) și alte chichițe pe care le descopăr și eu. Detalii mai multe și mai complicate aici.

 

 

5 thoughts on “De ce au găinile nevoie de lumină ca să facă ouă?”

  1. Citisem undeva ca pot sa aiba o alimentatie complet lipsita in calciu si tot fac oua si coaja e la fel. Se pare ca gainile detin secretul transmutatiei 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.