O altă blogosferă

La Webstock Cabral era foarte supărat pe blogosferă. Zicea el “blogosfera s-a bășit”, că e plin de pișcotari, fripturiști, că nu se mai scrie altceva decât despre capra vecinului, ca mai toți bloggerii nu știu cum să-i dea în cap celuilalt ca să nu mai zic de unu care nu e cu ei.
Acum eu nu zic ca n-are dreptate, dar chestiile astea nu sunt de ieri de azi. Au fost dintotdeauna, cred doar că acum le-a descoperit el, altfel nu-mi explic discursul lui. Blogosfera a fost întotdeauna plină de hateri, troli în principiu tot felul de gigei care fac și scriu despre orice fără să aibă o opinie pertinentă sau să aducă o plus valoare contentului blogosferei. Pe scurt discursul lui mi s-a părut unul ce conține ceva adevăr, dar care adevăr nu e vreo noutate. Nota 5 de încurajare.
Vali a scris și el despre blogosfera lui. Eu nu scriu despre blogosfera mea, nici nu sunt sigur că stiu care e aia. Eu vreau să vă vorbesc despre o blogosferă care nu e în blogosferă. Cristi Manafu a sesizat-o la un moment dat și cred că a făcut și un eveniment numind-o “blogosfera mămicească”. Eu nu m-aș limita la denumirea asta, ea cuprinzând de fapt mai mult decât mămicile blogger.

Blogosfera care nu e în blogosferă e cea a oamenilor care fac chestii, online sau offline și le împărtășesc cu ajutorul unui blog făcut pe genunchi sau hostat pe wordpress sau chiar blogspot, bloguri fără mari sofiticării în spate, dar care au o singură mare calitate: Livrează conținut nou, original. Ei sunt bloggeri care nu prea stiu ce e aia domeniu, n-au auzit de Zoso și poate nu știu nici ce înseamnă servicii de hosting sau n-au habar de SEO. Ei fac lucruri frumoase și le împartășesc unii cu alții, se inspiră unii de la alții și aduc plus valoare,  conținut autentic și livrează soluții practice și utile la diverse probleme de viață.

Unul dintre cele mai de succes astfel de blogguri care nu e în blogosferă, dar se face auzit din ce în ce mai mult, este cel al Ligiei Pop, un blog de nișă, dar care a crescut frumos în ultimii ani, un blog care face evenimente și are banner mare cât un bloc de 10 etaje în Piața 1 mai, din București.

Un alt blog frumos care nu e în blogosferă e myeva. Un blog mămicesc din care vă redau un citat care m-a marcat zilele astea: “Maine e prima ei zi de scoala. Nici nu clipesc, mi-e ca deschid ochii si pleaca la facultate.” Mai este un blog care te învăța cum să-ți faci mobilă singur, filmulețe muncite, tutoriale și cam toate secretele meseriei într-un blog aparent necunoscut. Apoi din zona jurnalistică avem Casa Jurnalistului.ro. Și ca ele mai sunt multe. Unele chiar încep să se facă auzite în blogosfera asta a PR-istilor, a campaniilor și a goanei după bani din blog: Mamaicarbană.ro, printesaurbană.ro,  etc.

Concluzie:

Poate că blogosfera lui Cabral s-a bășit cum spune el, dar mie puțin îmi pasă. Eu caut alta pentru că oameni încă mai sunt și câtă vreme vor fi oameni, vom găsi și bloggeri așa cum trebuie.

foto via Manafu

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.