O idee năstrușnică: (mai) liber la arme în România

Gust amar în urma discuțiilor de ieri de pe facebook pe tema: să avem și noi voie să purtăm/avem/folosim arme, ăsta fiind un subiect d’ăla interminabil care împarte oamenii în două cete pătimașe, un rant cum zicea bunicu. Ce e interesant la astfel de subiecte e felul cum scoate la iveală cele mai întunecate, ascunse părți ale unor oameni despre care altfel ai fi zis că-s relativ normali. Relativ, pentru că normal nu prea e nici unu dacă e să ne scuture bine cineva.

Argumente pro:

 • ăla din state care l-a împușcat pe un altul care vâna oameni, în timp ce poliția nu era în stare s-o facă. Deci să avem arme cu toții.
  • Să avem arme și noi, pentru că poporul român e bine educat și nici prin cap nu-i trec tot felul de idei năstrușnice. Vom fi responsabili cu armele pentru că suntem bine educați
 • Dar o să fim controlați.
  • De un stat care nu e în stare nici să se lege la șireturi sau să tragă apa.
 • Sunt 80 000 de vânători în România și nu fac boloboațe.
  • Nu, doar că mai moare câte unul la o partidă de braconaj. E ok. 70% dintre ei sunt de fapt braconieri cu acte.
 • Infractorii oricum au arme la negru. Deci să avem și noi, oamenii normali, arme legale să echilibrăm balanța în caz de ceva să ne apărăm
  • Pentru că zilnic oamenii normali se găsesc într-o situație de conflict cu un infractor înarmat și n-are ce să-i facă ăluia. Deci o lege pentru înarmarea oamenilor normali nu mai poate fi amânată. Să le dăm oamenilor arme să se apere în lupta cu infractorii cu riscul (mai mare, zic eu) să naștem noi infractori. Dar, hey e ok. Statul o să controleze asta.
 • Dacă toată lumea ar avea arme și statul ar controla asta, infractorii ar fi mai ușor de găsit.
  • pentru că da, ați ghicit, infractorii își vor lua arme la vedere, declarate. Că d’aia sunt infractori.
 • Cele mai evoluate țări sunt cele înarmate.
  • Da și nu prea (vezi top 10: Serbia, Yemen, Arabia Saudită, Iraq, Cipru). În SUA, care e pe primul loc, oamenii evoluați sunt pe alocuri. Iar țările nordice apar prin top 30 pe ici pe colo.
 • Hai să interzicem și mașinilie și cuțitele și cam toate obiectele, părea să fie argumentul retard preferat de majoritatea susținătorilor.
  • Corect, pentru că toate obiectele alea au fost inventate cu un singur scop, la fel ca armele, să ia viață altcuiva din varii motive. Armele nu le iei ca să te scobești în dinți cu ele și la nevoie te aperi omorând pe unu sau altul. Nu, armele le iei, conștient fiind că la un moment dat, s-ar putea să le folosești și folosindu-le sunt șanse mari să trimiți pe cineva în locuri cu verdeață. Simpla deținere a unei arme nu te responsabilizează, ci educația primită anterior o face.
 • Armele ne-au adus până aici.
  • Aici, unde?

Și tot așa la nesfârșit.

Acum, problema care se pune nu e cea a înarmării, problema esențială nu e aceea că ai sau nu ai armă, ci a violenței, a criminalității. Ce naiba faci cu arma aia? La un moment dat încercam niște parteneriate cu un cabinet de psihologi. Ce-am reținut din discuțiile cu ei a fost că undeva la 29-30% din români simt nevoia de o dușcă dimineața ca “să pornească”. Asta coroboarat cu locul 5 în lume la consumul de acool și cu nivelul educației, creează mediul perfect pentru o relaxare a legislației în ceea ce privește regimul armelor. Deși românii nu sunt violenți cu excepție vasluienilor și a ardelenilor. Și a ălora din zona Strehaia-Timișoara. Și a craiovenilor. Și a ălora din Pantelimon și Ferentari.

Sigur, deținerea unei arme te POATE responabiliza, dacă accesul la ea vine la pachet cu educația aferentă. La fel cum înveți copii mici despre foc. Dar hai să fim serioși, chiar nu știm cum se fac lucrurile la noi? Și atunci de ce să susții prostia asta? Doar pentru că bula mea de pușcaci haiduci are dreptate în lumea lor?

Eu nu cred că e timpul pentru așa ceva în România. Not just yet!

5 thoughts on “O idee năstrușnică: (mai) liber la arme în România”

 1. “ăla din state care l-a împușcat pe un altul care vâna oameni, în timp ce poliția nu era în stare s-o facă. Deci să avem arme cu toții.” – Care? Cand? In ce context politia a fost neputincioasa iar un cetatean oarecare, nu? Cate vieti se estimeaza ca au fost salvate de cetateni oarecare comparativ cu vietile care se estimeaza ca au fost pierdute din cauza accesului prea usor la arme de foc?

  “Dar o să fim controlați.” – cat timp? Pentru ca la idiotii de peste balta, nici macar chestia asta nu mai e acceptabila.

  “Infractorii oricum au arme la negru. Deci să avem și noi, oamenii normali, arme legale să echilibrăm balanța în caz de ceva să ne apărăm” – daca nu exista o piata alba de arme, piata neagra de arme va fi mult mai mica. Va fi mult mai dificil pentru un infractor sa obtina arme, lucru evidentiat de faptul ca nu fiecare Giani umbla cu kalashnikov-ul dupa el. Stupid useless escalation.

  “Dacă toată lumea ar avea arme și statul ar controla asta, infractorii ar fi mai ușor de găsit” – infractorii ar fi mai usor de gasit imediat dupa ce au comis o infractiune, pe care au acum ocazia sa o comita cu o arma. Also, armele nu au emitator GPS in ele. Fucking stupid.

  “Cele mai evoluate țări sunt cele înarmate.” – in US, cele mai evoluate state sunt cele cu legislatia cea mai restrictiva din punct de vedere al armelor. Canada mai e evoluata si inarmata, dar aia sunt vanatori si in general oameni seriosi (adica nu americani). Finlanda la fel. Iar elvetienii au arme din armata, dar fara gloante. In plus, asta e un exemplu tipic de corelatie prezentata ca si cauzalitate.

  “Hai să interzicem și mașinilie și cuțitele și cam toate obiectele, părea să fie argumentul retard preferat de majoritatea susținătorilor.” – e vorba de folosirea obiectului in scopul pentru care a fost creat. Daca folosesti corect cutitul, ai paine taiata. Daca folosesti corect masina, ajungi la munca. Daca folosesti corect AR-15, cineva moare.

  “Armele ne-au adus până aici” – true. Armele ne-au ajutat sa ne aparam de animale si sa vanam. Apoi ne-au ajutat sa cucerim si sa aparam teritoriu. Pentru scopurile astea, eu zic ca e necesar sa folosim in continuare armele.

  Ai uitat-o pe aia cu “armele ne permit sa dam jos un potential tiran, nu armata pe care o iubesc si respect pentru ca sunt american patriot, dar despre care cred ca e o adunatura de sclavi prosti care fac tot ce zice tiranul respectiv fara sa comenteze si impotriva carora cred ca ma pot apara cu prastia mea”

   1. Nu e doar conspirativa, e si limitata in gandire. Orice tara are o armata, care prin definitie va fi mai bine echipata si antrenata decat populatia. Armata aia e formata din cetateni ai tarii respective. In cazul in care se trece incet-incet de la democratie la dictatura, cetatenii aia care sunt si inarmati si antrenati au aceeasi dorinta de a scapa de dictatura. In caz de ceva, vor fi cei care decid cursul evenimentelor (vezi 89).
    Acum hai sa ne imaginam ca e inceputul unei revolutii. Armata primeste ordine care par din ce in ce mai nelegitime. Ofiterii pun intrebari, soldatii ezita. Poate ca unora li se ordona sa traga in multimi neinarmate. Rezultatul e clar, oamenii nu sunt robotei care fac tot ce le ordona preaiubitul conducator.
    Dar hai sa schimbam variabilele putin. Hai sa punem arme in mainile cetatenilor. Deja se schimba situatia, soldatii nu mai au in fata oameni neinarmati. Au in fata combatanti si mecanismul lor de raspuns in cazul asta e mult mai bine dezvoltat. Daca cineva trage, soldatul nu o sa stea sa se gandeasca la chestii abstracte. O sa elimine pericolul. Odata ce a facut chestia asta, e mult mai usor sa-si spuna ca aia sunt de fapt niste oameni rai.
    Armele in mainile civililor nu duc la chestii bune. Pentru vanatoare da, reglementat. Pentru autoaparare in cazuri extreme da, reglementat. Daca deja exista o piata neagra care e imposibil de eliminat, poate relaxezi putin reglementarile pentru autoaparare. Dar, in Europa in epoca asta, nu are sens sa relaxezi legile. Nu exista motiv pentru asta.

 2. In Spania oricine e OK din punct de vedere psihologic are voie sa-si ia si sa tina arma de foc acasa, pentru protectie.
  N-are voie sa umble cu ea pe strada sau in masina, dar in caz de ceva poate s-o foloseasca acasa pentru legitima aparare & stuff. Si mie mi se pare o chestie foarte OK pentru ca-ti permite sa-ti aperi dreptul la proprietate si proprietatea in sine in timp ce-ti protejezi si familia.
  Apoi, aspectele ce tin de criminalitate sunt discutabile si complet irelevante in context. La stirile de la ora 5 ne arata cat de irelevanta e natura armei pentru criminali.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.